Eläkeläisille oikeudenmukainen indeksi

Elli Eläkeläinen protestoi. Hän valittaa eläkkeensä ostovoiman hupenemista. Indeksi, jonka pitäisi turvata eläkkeen taso, ei hänestä ole oikeudenmukainen. Elliä on syytä kuunnella.  

Aikaisemmin työeläkkeissä oli käytössä puoliväli-indeksi, jossa sekä palkkojen että hintojen vaikutus oli puolet. Vuonna 1996 siirryttiin taitettuun indeksiin, joka huomioi ansioiden muutoksen 20 % ja hintojen 80 %. 

Miten Elli Eläkeläiselle on käynyt? Vuosina 1995–2010 palkat ovat nousseet 70 %. Samana aikana työeläkkeet kohosivat 34 %, eli palkat ovat nousseet tuplaten eläkkeitä nopeammin.  

Jos menneen viidentoista vuoden aikana olisi ollut käytössä puoliväli-indeksi, olisivat eläkkeet kohonneet yli 48 %. Ilman taitettua indeksiä Ellin eläke olisi siis lähes 15 % korkeampi. Ei ihme, että häntä harmittaa.  

Paljonko tämä on rahassa? Keskimääräinen vanhuuseläke on tällä hetkellä 1 687 euroa. Elli Eläkeläinen laskee, että taitettu indeksi on pienentänyt hänen eläkettään 250 euroa.   

Elli on oikeassa. Taitettu indeksi ei ole reilu.   

Hallitusneuvotteluissa on sitouduttava eläkeindeksin korjaamiseen. Palkkapainotteisuutta on lisättävä ja Ellin eläkkeen ostovoima turvattava.  

 

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu