Elli Eläkeläinen murehtii taitettua indeksiä
Muistatteko Sari Sairaanhoitajan? Hänelle kokoomus lupasi edellisten eduskuntavaalien alla reilua palkankorotusta. Miten kävi? Taisi luu jäädä käteen.
Entä miten kävi Elli Eläkeläiselle? Hänelle kokoomus lupasi kansaneläkkeen ja työeläkkeen indeksien parantamista. Miten siinä kävi? Takamusta näytettiin ja lupaus petettiin.
Elli Eläkeläinen tietää, että vuosina 1962–1976 hänen työeläkkeensä oli sidottu täysimääräisesti palkkojen muutokseen. Katsottiin, että työeläkkeet ovat säästöön pistettyä palkkaa ja eläkkeiden taso kytkettiin ansiokehitykseen.
Vuosiksi 1977–1995 otettiin käyttöön puoliväli-indeksi. Siinä sekä palkkojen että hintojen vaikutus oli puolet. Sen jälkeen siirryttiin taitettuun indeksiin, joka huomioi ansioiden muutoksen 20 % ja hintojen 80 %.
Miten Elli Eläkeläisen on käynyt? Viidentoista vuoden aikana 1995–2010 palkat ovat nousseet 70,7 %. Samana aikana työeläkkeet kohosivat 33,9 %, eli palkat ovat nousseet tuplaten eläkkeitä nopeammin. Elli muistelee kaiholla alkuperäistä eläkeindeksiä.
Entä taitetun indeksin vaikutus? Vuosina 1995-2010 työeläkkeiden puoliväli-indeksi olisi kohottanut eläkkeitä 48,2 %. Nyt Elliä harmittaa kovasti. Hänen eläkkeensä olisi 15 % korkeampi ilman taitettua indeksiä.
Paljonko se on rahassa? Keskimääräinen eläke on 1 370 euroa. Elli Eläkeläinen laskee, että ilman taitettua indeksiä hänen eläkkeensä olisi 200 euroa enemmän. Ei ihme, että Elliä korpee – ja viime vaaleissa hän niin luotti kokoomukseen.
Jopa Kalle Kansaneläkeläinen on pärjännyt Elliä paremmin. Kansaneläkeindeksi on samaan aikaan noussut 26,0 %, mutta tasokorotukset huomioiden kansaneläkkeet ovat kohonneet 37,5 %. Ei Kallekaan kokoomukseen ole tyytyväinen, sillä joka viides eläkeläistalous on toimeentulovaikeuksissa.
Taitetusta indeksistä luopuminen tulee liian kalliiksi, pahoittelee Koisti Kokoomuslainen. Ei siihen ole varaa.
Mutta Ellipä on ottanut selvää. Hän tietää, että vuonna 2010 puoliväli-indeksin käyttö taitetun indeksin sijaan olisi rasittanut eläkeyhtiöitä 69 miljoonaa euroa. Suuri raha, mutta samana vuonna Varma palautti eläkerahoista asiakashyvityksinä suuryrityksille 89 miljoonaa euroa ja Ilmarinen 71 miljoonaa.
Entä Sorja Sosialidemokraatti? Hän on katsonut peiliin ja se kertoo, että taitettu indeksi ei ole reilu.
SDP:n puoluekokouspäätös viime kesältä on selkeä: ”Työeläkkeiden ostovoiman turvaamiseksi selvitetään mahdollisuudet kehittää indeksijärjestelmää.” Tarvittavat muutokset tulee tehdä kolmikantaneuvotteluin. Eduskuntaryhmä vuorostaan vaati budjettilausumassaan eläkeläisjärjestöjen mukaanottoa, kun indeksiä kehitetään. Näin toimitaan mm. Norjassa.
Sorja ei petä lupaustaan. Hän vaatii hallitusneuvotteluissa, että työeläkeindeksi tehdään oikeudenmukaisemmaksi ja Ellin eläkkeen ostovoima turvataan.
Muistatko itse Kimmo Kansanedustajaa, joka teki seksitutkijan kanssa tutkimusmatkan maailman köyhimpiin kuuluvaan Bhutaniin. Siellä hän keskusteli valtiojohdon kanssa asioista joita ei voitu eikä haluttu valottaa herra ulkoministerille. Sittemmin Kimmo Kansanedustaja harmitteli asiasta taitettua matkakulukorvauskeskustelua.
Ei millään pahalla, mutta ihan oikeasti miettien Elli ja Sari voisivat pohtia sitä kuinka tosissaan Kimmo Kansanedustaja on heidän asioidensa hoitajana.
Ilmoita asiaton viesti
Lipposen hallitus aikanaan sai aikaan eläkeindeksin. Häneltä voisi kysyä miksei demarit ole sitä korjanneet silloin kun olivat vielä hallituksessa!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä porvarien loputon ”Lipponen on syyllinen” -valitus on säälittävää tai vähintään naurettavaa. – Päätöksiä on tehty 15 vuotta sitten ja mies ollut viimeeksi ministeri 8 vuotta sitten ja vielä ”syyllinen”.
Tiedoksi: jos tämä eläkeindeksiasia olisi haluttu muuttaa, se olisi tapahtunut. Aikaa on kyllä ollut, tahtoa ei.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaa sitten siihen, miksi se taitettu indeksi ylipäänsä säädettiin demarien toimesta. Se vasta on ollut hölmäläisten hommaa. Mutta eihän se tunnut esim. Ihalaisen eläkkeessä, joka kymmeniätuhansia euroja. Vähemälläkin pärjää, kuten itse, kun vuoden päästä saan eläkettä 40 vuoden työputken jälkeen noin 3000 €. En kuitenkaan ole poliitikko, joka kääntää takkinsa aina sopivan tuulen tullen.
Ilmoita asiaton viesti
”Vastaa sitten siihen, miksi se taitettu indeksi ylipäänsä säädettiin demarien toimesta.”
En vastaa SDP:n tai hallituksen, johon se osallistuu, politiikasta.
Hieman kuitenkin: Syynä indeksin leikkaukseen oli Harri Holkerin (kok.) hallituksen ”hallitun rakennemuutoksen” aiheuttama lama ja pankkikriisi, jota hoidettiin ”juustohöylä”-säästöin.
Jos huippueläkkeitä etsit, niin eiköhän niitä ole Liliuksen (60-v) n. 45.000 euroa/kk, ei Lauri Ihalainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Hän vaatii hallitusneuvotteluissa, että työeläkeindeksi tehdään oikeudenmukaisemmaksi ja Ellin eläkkeen ostovoima turvataan.”
Osoittaakseen olevansa aidosti myös eläkeläisten asialla, SDP:n tulee vaatia kohdan kirjaamista hallitusohjelmaan. Siihen eläkeiännostokohdan (johon Katainen on myös taipunut) alle.
terv. Tynkä-Karjalan Antti
asevelisosialisti
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo: Pata kattilaa soimaa vanhoista päätöksistä ja niin pitääkin.
Faktaa on sekin, että demaripääministerin ja puolueen hallitusvastuut ovat vieneet Suomen sekä syvälle taloudelliseen ahdinkoon että karkoittaneet mm. runsain määrin ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa etsimään säällistä elantoa muista maista.
Tämän seurauksena Suomeen rahdataan verovaroin hoitohenkilökuntaa ympäri maailmaa ja muun maailman ongelmia hoidetaan syytämällä rahaa kehitysapuun. Tämä on 2000-luvun eduskunnan hölmöläisten tekemää valonkantoa pimeään pirttiin.
Ilmoita asiaton viesti
SDP ei ole vaatimassa taitetun indeksin korjaamista, joten Kiljusen elämöinti asialla on pelkkä yritys saada valehtemalla ääniä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei uskoisi kansanedustajan kynästä lähtevän tuollaista tekstiä.
Kiljunen näyttää pitävän äänestäjiä tyhminä ja muistamattomina.
Paavo Lipposen hallitus kehitti ja otti käyttöön taitetun indeksin. Siitä ei voi siis syyttää muita kuin demareita.
Ilmoita asiaton viesti