Elli Eläkeläinen murehtii taitettua indeksiä

Muistatteko Sari Sairaanhoitajan? Hänelle kokoomus lupasi edellisten eduskuntavaalien alla reilua palkankorotusta. Miten kävi? Taisi luu jäädä käteen. 

Entä miten kävi Elli Eläkeläiselle? Hänelle kokoomus lupasi kansaneläkkeen ja työeläkkeen indeksien parantamista. Miten siinä kävi? Takamusta näytettiin ja lupaus petettiin. 

Elli Eläkeläinen tietää, että vuosina 1962–1976  hänen työeläkkeensä oli sidottu täysimääräisesti palkkojen muutokseen. Katsottiin, että työeläkkeet ovat säästöön pistettyä palkkaa ja eläkkeiden taso kytkettiin ansiokehitykseen.  

Vuosiksi 1977–1995 otettiin käyttöön puoliväli-indeksi. Siinä sekä palkkojen että hintojen vaikutus oli puolet. Sen jälkeen siirryttiin taitettuun indeksiin, joka huomioi ansioiden muutoksen 20 % ja hintojen 80 %. 

Miten Elli Eläkeläisen on käynyt? Viidentoista vuoden aikana 1995–2010 palkat ovat nousseet 70,7 %. Samana aikana työeläkkeet kohosivat 33,9 %, eli palkat ovat nousseet tuplaten eläkkeitä nopeammin. Elli muistelee kaiholla alkuperäistä eläkeindeksiä. 

Entä taitetun indeksin vaikutus? Vuosina 1995-2010 työeläkkeiden puoliväli-indeksi olisi kohottanut eläkkeitä 48,2 %. Nyt Elliä harmittaa kovasti. Hänen eläkkeensä olisi 15 % korkeampi ilman taitettua indeksiä.  

Paljonko se on rahassa? Keskimääräinen eläke on 1 370 euroa. Elli Eläkeläinen laskee, että ilman taitettua indeksiä hänen eläkkeensä olisi 200 euroa enemmän. Ei ihme, että Elliä korpee – ja viime vaaleissa hän niin luotti kokoomukseen.  

Jopa Kalle Kansaneläkeläinen on pärjännyt Elliä paremmin. Kansaneläkeindeksi on samaan aikaan noussut 26,0 %, mutta tasokorotukset huomioiden kansaneläkkeet ovat kohonneet 37,5 %. Ei Kallekaan kokoomukseen ole tyytyväinen, sillä joka viides eläkeläistalous on toimeentulovaikeuksissa.  

Taitetusta indeksistä luopuminen tulee liian kalliiksi, pahoittelee Koisti Kokoomuslainen. Ei siihen ole varaa.  

Mutta Ellipä on ottanut selvää. Hän tietää, että vuonna 2010 puoliväli-indeksin käyttö taitetun indeksin sijaan olisi rasittanut eläkeyhtiöitä 69 miljoonaa euroa. Suuri raha, mutta samana vuonna Varma palautti eläkerahoista asiakashyvityksinä suuryrityksille 89 miljoonaa euroa ja Ilmarinen 71 miljoonaa.   

Entä Sorja Sosialidemokraatti? Hän on katsonut peiliin ja se kertoo, että taitettu indeksi ei ole reilu.   

SDP:n puoluekokouspäätös viime kesältä on selkeä: ”Työeläkkeiden ostovoiman turvaamiseksi selvitetään mahdollisuudet kehittää indeksijärjestelmää.” Tarvittavat muutokset tulee tehdä kolmikantaneuvotteluin. Eduskuntaryhmä vuorostaan vaati budjettilausumassaan eläkeläisjärjestöjen mukaanottoa, kun indeksiä kehitetään. Näin toimitaan mm. Norjassa.  

Sorja ei petä lupaustaan. Hän vaatii hallitusneuvotteluissa, että työeläkeindeksi tehdään oikeudenmukaisemmaksi ja Ellin eläkkeen ostovoima turvataan.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu