ETK:n Kautto puhuu vastoin parempaa tietoa

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto kritisoi voimakkaasti hallitusohjelmaan kirjattua pyrkimystä käyttää eläkerahastojen tuottoja pienimpiin työeläkkeisiin. (HS 14.2.) ”Eläkekorotuksista aiheutuva lisämeno olisi maksettava ennemmin tai myöhemmin” toteaa Kautto itsestäänselvyyden.

Hänen mukaansa ”pitkän aikavälin rahoitusnäkymät ovat ehtineet heikentyä vappusatasen ja hallitusohjelman kirjoittamisen välillä, ja sen jälkeenkin.” Kauton artikkelia seuraavana päivänä Suomen suurimmat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen ilmoittivat ennätyksellisen suurista 12 %:n tuotoistaan vuonna 2019.

Varman sijoitukset tuottivat 5,2 miljardia ja Ilmarisen 5,4 miljardia euroa. Alustavien arvioiden mukaan eläkerahastot kasvoivat viime vuonna yhteensä noin 20 000 miljoonaa euroa. Summa on surrealistinen, kun sitä vertaa hallituksen tekemiin takuu- ja kansaneläkkeiden korotuksiin, joihin käytettiin budjettivaroja 183 miljoonaa euroa.

ETK:n toimitusjohtaja kertoo, että on ”epärealistista odottaa eläkepolitiikan suunnanmuutosta, sillä liikkumavara on pieni”. Hän on vahvasti sitä mieltä, että Suomen suurimman pääomakeskittymän, yli 210 miljardin euron eläkerahastojen tuottoja ei voida käyttää siihen, mihin ne on tarkoitettu, eli eläkkeisiin.

Kautto kirjoittaa, että ”syntyvyyden lasku on ratkaisevasti heikentänyt työeläketurvan rahoitusnäkymiä”. Lienee totta, jos muu ei muutu, niin alhainen syntyvyys vaikuttaa 30-50 vuoden päässä rahastojen karttumiseen. Mutta yhteiskunta muuttuu.

Ensinnäkin syntyvyys aaltoilee vuosikymmenten varrella, välillä nousten, välillä laskien. Toiseksi, alhainen syntyvyys nostaa automaattisesti työllisyysastetta. Myös työntuottavuus on puolen vuosisadan päässä eri kuin tänään. Maahanmuutto paikkaa työvoimapulaa. Yli 65-vuotiaiden työllisyysaste tulee olemaan eri tasolla kuin nykyisin. On tahallista liioittelua, kuten aikoinaan puhuttaessa suurista ikäluokista ja eläkepommista, ottaa erilleen yksi muuttuja, kuten nyt alhainen syntyvyys, ja väittää tulevaisuus katastrofaaliseksi.

Kautto kirjoittaa, että ”eläkkeiden korottaminen lisäisi eläkemenoa ja heikentäisi rahoitusnäkymiä.” Totta, että eläkemenot kasvavat, jos eläkkeet nousevat. Sen sijaan rahoitusnäkymät vahvistuisivat, sillä työeläkkeiden korotus olisi Suomessa kustannustehokkainta elvytystä. Rahat saataisiin ulkomaille siirretyistä eläkerahastoista ja kohentuvat eläkkeet käytettäisiin 80 prosenttisesti kotimaiseen kulutukseen. Nuoret saisivat töitä.

Kauton loppuhuipennus kirjaa: ”Ikäihmisten palvelutarpeista aiheutuvien menojen hillitseminen parantaisi ahtaalla olevien eläkeläisten taloudellista asemaa.” Arkikielellä Kautto toteaa, että ikäihmisten palvelujen leikkaaminen parantaa kurjan eläkeläisen elämää. Asiantuntijavalta on vahvoilla Suomessa!

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu