Hallitus aikoo leikata eläkkeitä!?

Hallitus harkitsee kehysriihen alla eläkeläisten tuloihin puuttumista. Valtiovarainministeri Riikka Purra uhkailee eläkeleikkauksilla, jotta budjettia voidaan sopeuttaa kolmella miljardilla eurolla. Tämä siitä huolimatta, että hallitusohjelmaa hyväksyttäessä pääministeri Petteri Orpo lupasi, että eläkeindekseihin ei kosketa.

 

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne on vaatinut, että myös eläkeläisten tulisi osallistua leikkaustalkoisiin kuten muiden kansalaisten. Miksi virittää tällaista ikäpolvien välistä vastakkainasettelua? Ikään kuin nuoret ilahtuisivat hallituksen leikkaussaksista, jos myös mummon ja vaarin elinehtoja heikennettäisiin.

 

EVA on hiljattain julkaistussa raportissa esittänyt hallitustakin rajumpia toimia eläkeläisten kurittamiseksi. Elinkeinoelämän ideologinen etujärjestö vaatii työeläkkeiden jäädyttämistä koko hallituskauden ajaksi. Näin lasketaan saavutettavan jopa 7 miljardin euron säästöt.

 

On pakko kysyä, missä EVA laskee miljardien eurojen säästöistä hyödyttävän? Eläkeindeksien jäädyttäminen ja näin tehtävät eläkeleikkaukset eivät auta julkisen talouden tasapainottamisessa. Miksi? Koska valtio ja kunnat eivät maksa vanhuuseläkettämme eli työeläkkeitä.  Ne maksetaan eläkerahastoista.

 

On epäilemättä tarpeena pohtia julkisen talouden vahvistamista. Sitä ei pidä kuitenkaan tehdä heikoimpien ja haavoittuvimpien kustannuksella. Siksi leikkauksia ei pidä esittää heille, joilla rahaa ei ole, vaan heille, joilla on.

 

Eläkeindeksien leikkaaminen kasvattaisi entistä vauhdikkaammin pääosin ulkomaille sijoitettuja jo nyt 250 miljardin euron eläkerahastoja. Kotimainen kulutuskysyntä heikkenee, mikä on omiaan pahentamaan valtiontalouden tilaa, ei parantamaan. Valtiolta jäisi myös verotuloja saamatta. Maksavathan eläkeläiset veroja yli 5 miljardia euroa vuodessa.

 

SDP on esittänyt julkisen talouden vahvistamista veropohjaa laajentamalla ja tiivistämällä. On puututtava verovälttelyyn sekä verottamalla voimakkaammin nykyisin aliverotettua finanssisektoria ja pääomatuloja. Tämä olisi oikeudenmukaisempi tapa julkisen talouden vakauttamiseen ja velkaantumisen vähentämiseen, kuin leikkaamalla vanhuuseläkkeistä ja sosiaalisista tulonsiirroista.

 

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu