Jälkijättöistä Nato-keskustelua
Suomessa on käynnistynyt kritiikki sotien jälkeisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme peruslinjauksista. Ikään kuin vastuullinen ulkopoliittinen johto olisi tarkoituksella toiminut Suomen valtioetuja vastaan ja tahallaan viivytellyt Nato-jäsenyyttämme.
Jälkiviisaus on imelin viisauden laji. Sotilaallinen liittoutuminen nähdään panaceana, turvallisuushuoliemme ja kansallisen eksistenssimme lopullisena ratkaisuna. Näin ei ole. Ei ole olemassa absoluuttista turvaa. Kyse on aina viimekädessä kansallisesta selviytymistarinasta reaalipoliittisen ympäristön muuttuessa.
Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan ja räikeä YK:n peruskirjan rikkominen muuttivat turvallisuusympäristömme. Yhteinen turvallisuus muuttui yhteiseksi turvattomuudeksi. Tässä tilanteessa pienelle maalle on epäilemättä viisasta olla osana laajempaa puolustusliittoa kuin jäädä yksin. Yksinjäämisestä Suomella on syvämuistissa vahva kokemus.
Nato-jäsenyys ei kuitenkaan ole absoluuttinen turvallisuustae. Riskinä on potentiaalinen avoin suurvaltakonflikti, jossa sotilasliiton jäsenenä olemme pahimmillaan etumaastossa. Siksi Nato-jäsenenäkin Suomen ulkopoliittiselta johdolta kaivataan syvää viisautta ja tarkkaa harkintaa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi valtiopäivien avajaisissa, ettei Suomen kannata suhtautua kevytmielisesti solmimiinsa kansainvälisiin sopimuksiin, kuten Ahvenanmaan demilitarisointi. Ei näytä hyvältä, että tuore Nato-jäsen repisi allekirjoittamansa sopimukset ja olettaisi Naton hoitavan saarten puolustamisen.
Pienen maan elinehto on pitää kiinni monenkeskisestä sääntöpohjaisesta kansainvälisestä järjestelmästä. Tätä kantaa ei voi horjuttaa se, jos jotkut toimijat sitä räikeästi rikkovat. Yksi paha ei tee toista pahaa hyväksi.
Ahvenanmaan demilitarisoinnilla on vankka kansainvälisoikeudellinen asema. Pohjalla on Krimin sodan jälkeen 1856 tehty Pariisin konventti. Se oli runkona, kun Kansainliitto 1921 päätti saarten kuuluvan Suomeen, mutta linnoittamattomana ja neutraalina itsehallintoalueena. Kyseessä on kansainvälinen valtiosopimus, jota Suomi ei voi yksipuolisesti irtisanoa. Tarvitaan kaikkien sopimusosapuolten suostumus.
Ahvenanmaan demilitarisointi vahvistettiin 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välisellä välirauhansopimuksella. Jälkimmäinen sai oikeuden pitää saarilla konsulivirastoa, joka voi valvoa demilitarisoinnin toteuttamista. Pariisin rauhansopimuksessa 1947 vahvistettiin aiemmat päätökset Ahvenanmaan eritysasemasta mukaan lukien demilitarisointi.
Suomella on velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata, jos sen puolueettomuutta uhataan. Naton jäsenmaana liittokunnan kollektiivinen suoja kattaa myös Ahvenanmaan.
Vastaava esimerkki on Norjan Huippuvuoret. Ne demilitarisoitiin ja neutralisoitiin 1920 Pariisin sopimuksella. Venäjällä on siellä konsulaatti, joka normaalien konsulipalvelujen lisäksi tarkkailee saarten linnoittamattomuutta. Huippuvuortenkin osalta Natolla on kollektiivinen puolustussitoumus.
Jos Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa halutaan Suomessa muuttaa, edellyttää se konsultaatioita solmimiemme kansainvälisten valtiosopimusten mukaisesti. Toisen maailmansodan voittajavaltioilla, mukaan lukien Venäjä, on niissä sanansa sanottavana. Saksa ja Italia ovat myös Kansainliiton sopimusjärjestelyssä mukana. Samoin Ruotsilla on itsestään selvä rooli ja oikeutettu intressi keskusteluissa.
On vaikea kuvitella, että Nato-liittolaisemme olisivat kovin innokkaita avaamaan nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Pariisin rauhansopimuksen kaltaisia sopimusjärjestelyjä. Hyvä, että kotimaassa keskustellaan. Silti on syytä muistaa presidentti Paasikiven varoitus ylimielisyyden vaaroista. Erityisesti pienelle maalle turha sankarillisuus, hurmahenki ja uho ovat erityisen turmiollisia.
Toisen maailmansodan voittajien tekemiin sopimuksiin perustuu myös Venäjän valta Kaliningradissa, jota alueesta selvästi kiinnostunut Puola on ruvennut kutsumaan sen ikivanhalla puolalaisella nimellä Krolewiec. Britannia, Ranska ja Saksa voivat todella olla haluttomia avaamaan Neuvostoliiton kanssa sovittuja järjestelyjä, vaikka Venäjä näyttää surkeasti menneen Ukrainan sotaretkensä kanssa vuodessa heikentyneenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkiviisastelenpa kuitenkin sen verran että nyt ei tarvitsisi jälkiviisastella eikä muutenkaan jeesustella, jos Suomi olisi liittynyt Natoon silloin kun Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto hajosi, tai viimeistään kun Baltian maat liittyivät 2004.
Ilmoita asiaton viesti
Voi kuule, Natossa riittää vielä paaaljon kinattavaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mikä loppujen lopuksi muuttui 24.2.2022?
Nato ei muuttunut. Suomen asema Venäjän rajanaapurina ei muuttunut. Eikä Venäjäkään muuttunut.
Ainoa asia, joka muuttui, oli suomalaisten näkemys Venäjästä. Aiempien vuosikymmenien aikana suomalaiset oli propagoitu näkemään Venäjä ystävyyttä ja rauhaa rakastavana maana, joka vain ja ainoastaan reagoi itseensä kohdistuviin uhkiin. Samoina vuosina maalattiin kuvaa pienestä Suomesta, joka muka olisi ollut ja tulisi aina olemaan yksin. Siis vaikka maailmansodassa Saksan apu Suomelle oli pitänyt Suomen riittävän vahvana estämään NL:n valloitussodan.
Paljon oli siis käytetty aikaa ja puhetta sumuttamaan kansaamme, mikä heijastui myös poliitikkojemme asenteisiin. Vaikka jälkiviisaus onkin sitä imelintä, niin olisi parempi äänestää niitä poliitikkoja, jotka ovat kykeneviä näkemään valheiden taakse.
Kiljunen ei kyennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen on oikeassa: Venäjän brutaali hyökkäys muutti meidän turvallisuusympäristöämme tavalla, joka meidän olisi tullut tiedostaa etukäteen. MIkäli Kiova olisi joutunut antautumaan, Nato-optio olisi lakannut olemasta ja meiltä olisi Nato-ovi sulkeutunut pysyvästi. Naton länsiraja olisi asettunut Suomen ja Ruotsin väliin. Valtiojohtomme pelasi uhkapeliä, ja oli lähellä, ettei käteemme olisi jäänyt mustapekka.
Meillä oli kyllin monta vuotta vuotta vuoden 2014 jälkeen jättää jäsenyyshakemus Natoon, se olisi pitänyt tehdä hyvän sään aikana ja rauhan oloissa. Onneksemme Kiova kesti ja pääsimme käyttämään olemattoman optiomme.
Mitä tulee Ahvenanmaan kysymykseen, olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Sopimuksista on pidettävä kiinni ja Ahvenanmaan konsulaatti on sopimuksella sinetöity. Lappeenrannan, Turun ja Helsingin toimipisteiden ylläpitäminen ei ole monen välisillä sopimuksilla samalla tavoin sidottu, joten niiden sulkemista voidaan alkaa valmistella, kun vastatoimia Venäjän turvallisuusuhkaan ja tiedusteluun mietitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä tulee Ahvenanmaan kysymykseen, olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Sopimuksista on pidettävä kiinni ja Ahvenanmaan konsulaatti on sopimuksella sinetöity. ”
”Sinetöinnillä” tarkoittanet Moskovan rauhansopimusta 1940.
Demilitarisointisopimus 1921 on normaali sopimus, mikä voidaan purkaa jos kaikki sopimusosapuolet niin haluavat.
Olen kirjoittanut aiheesta täällä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/ahvenanmaa-on-myos-natossa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/kysymyksia-oikeusoppineille/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mattivillikari1/oikeustieteilijat-eivat-tunne-historiaa/
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen on/oli näitä koko ikänsä suomettuneita poliitikkoja, joka Venäjän hyökkäyksen 2014 jälkeen piti natopuheita vastuuttomina ja joka vastusti natoa vielä maaliskuussa 2022. Toukokuussa 2022 kertoi muuttaneensa mieltään.
Ei ihme, jos pitää asiasta keskustelua ”jälkijättöisenä”. Mitäs niitä kaivelemaan, että on ollut koko ikänsä pro Neuvostoliitto ja sitten Venäjä.
Lukusuositus. ”Pitäisikö tällä Nato-haikailulla Suomikin vielä sotkea mukaan tähän Ukrainan muutenkin vaikeaan tilanteeseen? Kiljunen kysyy.”
https://yle.fi/a/3-7240129
Ilmoita asiaton viesti
(tsekkaa vuosiluvut kuntoon)
Ilmoita asiaton viesti
(ööö?)
Ilmoita asiaton viesti
My bad!
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen, Tuomioja, Väyrynen, Turtiainen, Bäckman, Lipponen,,,tätä samaa Kremliin päin kumartavaa ”toverisakkia”,,,,,eipä tässä muuta
Ilmoita asiaton viesti
”samaa toverisakkia”- Turtiainen valittiin eduskuntaan persujen listoilta ja Väyrynen oli yhteistyössä aikamoisten natsien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei se katso puoluetta kun Kremlin muuria suudellaan…se on ihminen itse tekoineen…näillä on nyt vaikea elää Nato-Suomessa…yllätys 😆
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen jatkaa uskollisesti edelleen. Nyt tähtäimessä on ahvennanmaan venäjän lähetystön puolustaminen kaikin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen on tyypillinen Kremlin aivopesty ”hölmö idiootti” joka toistaa kaikki mitä itä kertoo.
Lähinnä naurattaa tälläisen avautumista kuunnella.
Pohjois-Korea voisi olla oikea osoite henkilön poliittiselle uralle…tai Juva…jossa Ano Turtiainen toistaa samaa agendaa kuin toveri Kiljunen 😅
Ilmoita asiaton viesti
Kuten omassa kommentissani ehdotin, voisimme antaa Ahvenanmaan konsulaatin jatkaa ja sulkea Lappeenrannan, Helsingin ja Turun suurlähetystöt ja konsulaatit.
Suomessa asuvat venäläiset ja turvallisuuspalvelu saisivat tarvitsemansa suurlähetystöpalvelut Ahvenanmaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliittoa ei ole enää. Tehty sopimus voidaan purkaa sulassa sovussa Kiovan kanssa. Suomella on oikeus ja velvollisuus puolustaa Ahvenanmaan aluetta ja varmistaa, ettei alue joudu Venäjälle vihamielisen natsi-Saksan haltuun. Enää ei eletä purjelaivojen aikaa. Puolustus edellyttää joukkojen sijoittamista alueelle, joten sopimusta ja sen henkeä ei rikota.
Noilla sopimuksilla ei ole mitään tekemistä konsulaatin sulkemisen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen on väärässä sotkiessaan Ahvenanmaan demilitarisointisopimukset niin sanottuun ”konsulisopimukseen”. Konsulisopimuksen irtisanominen ei mitenkään vaikuta demilitarisointisopimuksiin. Konsulisopimuksen osalta on jopa irvokasta puhua ”sopimuksesta”, sillä sen allekirjoittaessaan Suomella oli pistooli ohimollaan. Länsimaisen sopimuskäsityksen mukaan pakottamalla syntynyt sopimus on mitätön.
Sopimuksissa yleensä sovitaan asioista sillä tavalla, että molemmilla osapuolilla on niistä jotain hyötyä. Tästä konsulisopimuksesta hyötyy ainoastaan Venäjä. Suomi ei mitenkään. Sopimuksia voidaan myös muuttaa, sovitella tai irtisanoa jos olosuhteet oleellisesti muuttuvat. Maailma on nykyään kovin erilainen kuin vuonna 1940, jolloin Suomi pakotettiin hyväksymään Stalinin ukaasin konsulisopimuksesta.
Ikuisia sopimuksia ei nopeasti muuttuvassa maailmassa ole olemassakaan, siitä löytyy Suomestakin korkeimman oikeuden ennakkopäätös. En ole kansainvälisen oikeuden asiantuntija, mutta olisin kovin hämmästynyt jos konsulisopimuksen irtisanomiselle löytyisi varsinaisia oikeudellisia esteitä. Ei siinä olisi kysymys mistään ”papereiden repimisestä” eikä tarvita mitään PAX-operaatiota kuten YYA-sopimuksen irtisanomisen yhteydessä – riittää että sopimus kohteliaasti irtisanotaan ja annetaan kohtuullinen irtisanomisaika, vaikka 3 kuukautta tai whatever.
Kirjoitin asiasta blogin viime maaliskuussa: Ahvenanmaan valvontasopimus romukoppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, vielä typerämpää on väittää, että Pariisin rauhansopimus 1947 estäisi sen, ettei vuonna 1922 voimaan tullutta sopimusta Ahvenanmaan demilitarisoinnista, sopimuskumppanit (NL/Venäjä ei kuulu joukkoon) voisi purkaa tekemäänsä sopimusta tarpeettomana. Kun tiedetään, että kaikki sopijat, Ruotsia lukuunottamatta, ovat Naton jäsenmaita, on hyvin todennäköistä, ettei yksikään sopija vastustaisi demilitarisoinnin purkua, jos Suomi sitä ehdottaisi. Jos demilitarisointi purettaisiin, loppuisi Venäjän konsulaatin tehtävä Maarianhaminassa. Olisi kiintoisaa nähdä, ymmärtäisivätkö itse lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Nimi on enne.
Ilmoita asiaton viesti
Joku Rooman senaattori sanoi aikoinaan”muuten olen sitämieltä että Karthago on tuhottava” ekös sen tilalle vois laittaa Moskova.
Ilmoita asiaton viesti
Kissanhännäveto konsulaatin lakkauttamisesta muistuttaa suuresti aiempaa Nato-keskustelua, jossa toinen osapuli ”toppuutteli” tekemästä mitään epävarmaa ja äkkinäistä päätöstä. Ehkäpä siitäkin asiasta myöhemmin taitetaan peistä ”jälkijättöisyys” -termiä viljellen.
En ole kovinkaan paljon havainnut Ahvenanmaan demilitarisoinnin vaatimista ja vaikka sellaisiakin näkökantoja on esitetty, niin suurin osa konsulaatin lakkauttamista vaativista tahoista eivät ole demilitarisointiin ottaneet kantaa lainkaan.
Kukaan ei esitä, että konsulaatti pitäisi lakkauttaa siksi, että Nato hoitaa Ahvenanmaan puolustuksen. Tältä osin blogikirjoitus on pelkkä olkiukko.
Jos ei yritetä keksiä tekosyitä varovaiselle pehmeydelle, niin jokainen näkee asian selkeästi niin kuin se on. Vihollismaalla ei ole mitään syytä pitää Ahvenanmaalla konsulaattia, jonka tehtävä on valvoa aluetta. Viittaukset Pariisin rauhansopimukseen tai johonkin vastaavaan on samanlaista keinotekoisuutta kuin vastaavanlaisiin asioihin viittaaminen Nato-jäsenyyden kohdalla on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Minun ei onneksi tarvitse jälkiviisastella, sillä olen kannattanut NATOn jäsenyyttä vuodesta 1995 ja ehdottoman viimeisenä liittymishetkenä olen pitänyt vuotta 2004, jolloin Baltian maista tuli jäseniä.
Pelot suurvaltakonfliktin etumaastoon joutumisesta ovat sinänsä aiheellisia, mutta niillä ei ole mitään tekemistä NATOn jäsenyyden kanssa. En näe mitään skenaariota, missä ainakaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välisessä konfliktissa Suomi ei joutuisi etumaastoon. Maantieteelle emme voi mitään. Voimme valita vain sen, olisimmeko mieluummin NATOn vai Venäjän etumaastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksanteri I sopi Ahvenanmaan ja Mustanmeren demilitarisoinnista 1856 Pariisin rauhassa. Tämä sopimus ei ollut enää voimassa Romanovien jälkeen eli Suomi on vain jostain syystä halunnut yksipuolisesti noudattaa sitä nykypäivään asti. Venäjä luopui yksipuolisesti Mustanmeren osalta demilitarisoinnista jo 1870 saman tsaarin päätöksellä. Irvokasta on myös että Venäjä itse rikkoi sopimusta jo ensimmäisen maailmansodan aikana rakentamalla uusia linnoitteita tuhotun Bomarsundin tilalle. Konsulaatin olemassaolo perustuu 1940 Moskovan ja Stalinin sanelemaan pakkorauhaan eikä mihinkään kansainväliseen sopimukseen. Se on jäänne menneisyydestä ja vieraan vallan väline toteuttaa tiedustelua Ahvenanmaalla
Eli yhteenvetona: kumpikaan sopimus ei sido Suomea nykypäivänä mitenkään ja kun seuraa Itämeren muuttunutta turvallisuustilannetta, Venäjän vakoojalaivojen toimintaa veden päällä ja myös vedenalaista toimintaa olisi syytä herätä todellisuuteen menneisyyden ajan kultaisista muistoista ja purkaa molemmat niin nopeasti kuin mahdollista. Suomi irtisanoi YYA- sopimuksenkin vuonna 1992 presidentti Mauno Koiviston johdolla yksipuolisesti, ei tarvittu minkäänlaisia kansainvälisiä konsultaatioita tms.
Ilmoita asiaton viesti