Kyllä ja ei Nato-jäsenyydelle
Poliittinen päätöksentekijä on pinteessä, kun muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa kansalaiset ja tiedotusvälineet kysyvät selkeää kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Tiedonhalu on ymmärrettävä. Vastaus pelkistyy: kyllä tai ei.
Jos vastaa, että turvallisuusympäristön rajusti muuttuessa ja ennen kuin on tehty tilanteen huolellinen arvio, on varminta pitäytyä entisellä linjalla, lyödään ”ei”-leima.
Jos vastaa, että Ukrainan kaltaisessa tilanteessa jouduttaessa yksin hyökkäyksen kohteeksi, olisi tarpeen saada kollektiivista sotilaallista suojaa, lyödään ”kyllä”-leima.
Molemmat vastaukset ovat omiani, mutta lyödyt leimat ovat väärät. Juuri nyt kyllä/ei -jako on riittämätön osoittaakseen kantaani Suomen Nato-jäsenyydestä. Arvioin sitä vain yhdestä kulmasta: mitä se merkitsee Suomen turvallisuudelle.
Euroopan turvallisuusympäristö horjuu rajusti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Putinin hallinto on haikaillut turvatakuita. Se on vedonnut yhteiseen turvallisuuteen, jossa omaa turvallisuutta ei rakenneta naapurin kustannuksella. Kun Venäjän armeija nyt pommittaa Kiovaa ja ajaa miljoonat ihmiset pakosalle, niin kuka tarvitsee turvatakuita ja mitä yhteinen turvallisuus on?
Onko Ukrainan eurooppalaistuminen turvallisuusuhka? Demokratiakehitystäkö vastaan Venäjä tarvitsee turvatakuita? Kyllä, sitä vastaan. Ihmisoikeudet ja demokratia eivät tosin uhkaa Venäjää ja sen kansaa, mutta ne uhkaavat Venäjän autoritaarisia valtarakenteita. Siksi ukrainalaisten vastarinta ei ole vain itsepuolustusta, vaan he puolustavat samalla venäläisten oikeutta demokratiaan.
Presidentti Putinin häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen ja suomalaisten suhtautumisen nyky-Venäjään. Kansalaiset kokevat turvallisuutensa horjuvan. Ei auta, vaikka kuinka vakuutetaan, että suoraa uhkaa Suomeen ei ole. Siksi on täysin oikeutettua asettaa kysymys maamme sotilaallisesta liittoutumisesta ja ulkoisesta tuesta. Siihen on päätöksentekijöiden myös vastattava.
Kriisitilanteessa ei kuitenkaan pidä hätiköidysti tehdä johtopäätöksiä, jotka pysyvästi muovaavat Suomen vakiintuneen ja vakaan turvallisuuspoliittisen aseman. On huolella pohdittava turvallisuusympäristömme muutosten merkitystä ja ymmärrettävä, että omilla päätöksillä me myös vaikutamme siihen.
Suomen suhde Venäjään on muuttunut. Maantiede ei kuitenkaan ole muuttunut. Sotilasliiton jäsenyys tarjoaa epäilemättä aseellista suojaa, jos joutuisimme yksin kohtaamaan hyökkäävän vihollisen. Mutta Nato-jäsenyys sitoisi myös suurvaltavastakkainasetteluihin, jonka osapuolia emme haluaisi olla ja pahimmillaan vielä etulinjaan ensi-iskujen kohteeksi. Näitä kaikkia tekijöitä on tarkasti punnittava ennen kuin kyllä/ei -vastaus on valmis.
Ehkäpä suurin turvallisuusympäristön muutos on muutos ihmisten mielissä. Se myös vaikuttaa ratkaisevasti päätöksentekoon, elämmehän avoimessa demokratiassa.
Aika väyrystelyä, ei voi muuta sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen kirjoittaa sen minkä olemme tietäneet jo ennen Ukrainan sotaa. Ihan jälkeenjäänyttä jorinaa Kimmolta eikä se johda mihinkään muuhun kuin jaarittelun jatkamiseen, koska hän ei ymmärrä, että nyt valittava pienempi paha kahdesta.
Hän on oikeassa harkinnan tärkeydestä, mutta unohtaa, että miettimistä on tehty nyt kohta 32 vuotta. Lisäaikaa ei tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei auta, vaikka kuinka vakuutetaan, että suoraa uhkaa Suomeen ei ole.”
– En halua kotimaani olevan uhattuna myöskään epäsuorasti. Ja mitä tarkoittaa preesensmuotoinen ”ei ole”? Onko vakuutus voimassa huomenna, ensi viikolla ja ensi vuonnakin? Ja kuka noista sanoista loppujen lopuksi vastaa?
Ilmoita asiaton viesti
Antaako Kreml tällekin mitalin puheistaan kuten Heinäluomalle ja tovereilleen…?
Ilmoita asiaton viesti
Jäsenyys sitoo myös suurvaltavastakkainasetteluun?
Emme tietenkään halua vaan kun taitaa, Kimmo hyvä, olla niin että sitä ei meiltä kysytä. Ei kysytty Ukrinalta eikä kysytty Suomelta -39 kun sosialistikommunistit yrittivät vallata Suomen.
Tarvitsisiko tällaista edes pohtia jos SDP:llä olisi ollut menneinä vuosina vähänkään realismia päässä?
Ilmoita asiaton viesti
Putinin häikäilemätön hyökkäys on saattanut hieman raottaa joidenkin sosialistien silmiä järjen valon sieltä vieläkään vilahtamatta.
Toisenlaista maailmankuvaa edustavan ajatusmaailmassa muutosta Venäjäasenteeseen ei liiemmin ole tapahtunut viimeisen sadan vuoden historian valossa.
En liitä tähän sanontaa rasvakäristyksen tarpeettomuudesta.
Hämmästelen, ettei blogisti muistuta, että NATOn jäsenenä suomalaiset sotilaat lähetetään sotimaan USAn hyökkäyssotiin toiselle puolelle maapalloa.
Ilmoita asiaton viesti
On aika surullista, ettei sossujen ikiaikainen umpitunkkainen asenne edes tosiasioiden edessä ota muuttuakseen. Halonen, Tuomioja, Kiljunen, Marin. Tiukkaa vasemmistolaista internationaalia ja nukkavierua wanhaa maailman valtaa, jossa kansanvallasta pyritään muovaamaan sosialistista harvain valta.
Tilanne nyt : Venäjä ottaa sotilaallisesti sen, mitä sen hallinto mielestään tarvitsee. Veljeskansakaan ei ole venäläisiltä turvassa, saati sitten Tsuhnat.
Ilmoita asiaton viesti
Plan B in the future scenarios:
Nice to meet you. Nice to meet you too.
Where are you coming from? I’m from West-Tšuhnia former Finland.
Where are you traveling to? Well, I’m on the road to Siberia.
Ilmoita asiaton viesti
Siperia. Toisinajattelijoiden kohtaamispaikka.
Ilmoita asiaton viesti
EU on se sosialistinen harvainvalta, jota punikit puolustavat. Se on maaulman suurin tulonsiirtounioni, jota Putinkin uhkaa, entinen kommariveli nykyinen miljardööri.
Ilmoita asiaton viesti
Puoluepoliittisesti asennoituneet kommentoijat osaavat varmaan kertoa yksityiskohtaisesti, miten alustajan arvio eroaa presidentti Niinistön ja puolustusministeri Kaikkosen linjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä olen Vuorelan kanssa samaa mieltä. Mielestäni presidentti Niinistö ja puolustusministeri Kaikkonen käyttävät myös tätä samaa harkintaa kuin kansanedustaja Kiljunen tekee.
Tässä tilanteessa on tarkoin harkittavat sekä hyödyt että haitat Nato-jäsenyyden osalta. Asia on niin suuri, että jokainen ymmärtää, että voi myöhemmin joutua katumaan päätöstään, oli se sitten kyllä tai ei.
Kiljunen on itse hyvä esimerkki, koska hän oli aikoinaan päättämässä ns. taitetusta indeksistä ja myöhemmin katui tätä ja teki asiasta kansalaisaloitteen palkkaindeksin palauttamista työeläkkeisiin. Aloite sai noin 85 00 allekirjoitusta, mutta se ei kuitenkaan johtanut eduskunnassa lainsäädännön muutokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Molempien, niin Kaikkosen kuin Niinistönkin puheista kuultaa aivan selkeä ”kyllä”.
Niinistö enemmän jo virkansa puolesta, Kaikkonen vähemmän varoen sanovat kantansa.
Meitä ei ole yllätetty housut kintuissa, uhan ja vaaran on täytynyt olla valtiojohdolle selvää viimeistään kun Jeltsin luopui ja Vladimir Putin pääsi valtaan. Me emme vain halunneet nähdä asioita niin kuin ne makasivat.
Meillä ei, ennen talvisotaakaan osattu päättää satsataanko puolustukseen vaan jahkailtiin. Seuraus oli sitten malli ”Cajander”. Taisi tosin olla maalaisliittolainen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ole huomannut selkeää kyllä-kommenttia kummaltakaan, vaan varovaisen harkiten tähän vastaavat.
Yleensäkin puolueiden vastaukset ovat aika varovaisia, ilmeisesti kokoomus ja rkp ovat ainoita, jotka ovat antaneet selkeän kyllä-vastauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittakaan tässä tilanteessa TP:n sanoma ”on ryhdyttävä parantamaan Suomen turvallisuutta”?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin USA:ssä käydyt neuvottelut ovat varmasti osa tätä Suomen turvallisuuden parantamista.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvottelut mistä?
Kuvitteletko että USA yksinään antaisi Suomelle mitään turvatakuita?
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään kuvittele. Sinä toit esille tämän ”Molempien, niin Kaikkosen kuin Niinistönkin puheista kuultaa aivan selkeä ”kyllä”.”
Itse en ole vielä sitä kyllää kuullut kummaltakaan. Lisäksi en tiedä, mitä kaikkea ovat neuvotelleet ja miten prosessi etenee. Olen julkisten tietojen varassa, kuten todennäköisesti sinäkin, joten enemmille tulkinnoille ja spekulaatioille ei ole aihetta.
Sitten kun presidentti Niinistön suusta tulee selkeä ”kyllä”, niin uskon, että hän on tehnyt kotitehtävänsä hyvin ja perusteet Nato-jäsenyyden hakemiselle ovat vakaat ja varmat.
Ilmoita asiaton viesti
Indeksi ehdon palauttamista ei kannata edes SDP. Olen ollut kuuntelemassa esiemerkiksi Heinäluoman puheen, jossa hän sanoi suoraan ettei sitä palauteta, eikää hän kannata sen paklauttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän. Kun asuin etelässä, niin Narinkkatorilla eräs SDP:n ehdokas sanoi suoraan, ettei edes SDP kannata Kiljusen aloitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosodan jälkeinen välirauha päättyy ??.??.202? Väärä dilemma?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on surullista että kansanedustajalla joko ei ole mielipidettä, tai sitten hän ei halua sitä kertoa, asiasta joka on merkittävin ja keskeisin turvallisuuspoliittinen päätös vuosikymmeniin.
Ilmoita asiaton viesti
Sama koskee meppejä, jotka ovat äänestäneet tyhjää Venäjää koskevissa kielloissa. Kertoo enemmänkin ettei uskalla sanoa mielipidettään.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Kiljusen (sd.) opportunistinen kyllä/ei-vastaus punnitaan viimeistään eduskunnassa.
Ehkä se tuosta vielä selkiintyy.
Kansanedustaja äänestää eduskunnan täysistunnossa ”jaa”, ”ei”, ” tyhjä” tai sitten hän on poissa äänestyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin on tosiaan annettava lopullinen vastaus. Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin, että neljäsosa on poissa, kuten esimerkiksi Ottawan sopimuksesta
äänestettäessä 42 kansanedustajaa.
Kun näin tärkeä Nato-äänestys aikanaan tulee eduskuntaan (jos siis tulee), niin silloin pitäisi kaikkien kansanedustajien olla äänestämässä joko ”jaa” tai ”ei”.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko tämä asia tulla hallituksen esityksenä eduskuntaan, jos vasemmistoliitto puolueena sanoo ei vai tehdäänkö hallituksessa myös äänestyspäätöksiä.
Vai meinaako se hallituksen heti kaatumista.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kysymys. En usko, että tämä kaataisi hallituksen, vaan jokainen sitten äänestäisi mielensä mukaan.
”STT:n kysely: Tämä on puolueiden kanta Nato-jäsenyyteen
Moni puolue pitää kansanäänestystä riskinä tai hitaana. Kansanäänestyksen takana seisoo vahvimmin vasemmistoliitto.” https://www.is.fi/politiikka/art-2000008661842.html
Osa näyttää haluavan kansanäänestystä, jotta saisi suomalaisten kannan esille. Voi olla, että tällä vieritetään vastuuta itseltä pois, vaikkakaan kansanäänestys ei ole sitova ja edustajat joutuisivat kuitenkin äänestämään salissa, jos asia menisi eduskuntaan, eikä torppaisi jo alkumetreillä perustuslaki- tai muussa valiokunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus tuskin kaatuu vaikka liittyminen tuotaisiin eduskuntaan.
Liittyminen voittaisi ylivoimaisesti, vasurit voisivat äänestää mitä haluavat, jos ei tulos kelpaa niin he voivat marssia ulos hallituksesta.
Se olisi myös pitkälti Vasemmistoliiton loppu. Eli eivät he sitä tee.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnassa saataisiin ainakin tulos kyllä vai ei. Jos enemmisto äänestäisi kyllä, niin siihen olisi sitten muiden tyytyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä eduskunta voi tehdä äänestyspäätöksen. Se on selvä.
Mutta hallituksen on vietävä asia eduskuntaan ja en muista että hallitus olisi koskaan tuonut asioita eduskuntaan esim.tyyliin:
Hallitus päätti äänin 15-3 esittää eduskunnalle, että tehdään sitä ja sitä.
Eli ilmeisesti hallitus kaatuu, jos yksimielistä esitystä ei saada aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa, miten menettelisivät. Jos jäsenyysasian tuominen eduskuntaan olisi kynnyskysymys jollekin, niin silloin se ilmeisestikin eroaisi.
Sitä en ymmärrä kylläkään, etteikö asiaa voisi tuoda suureen saliin äänestettäväksi, vaikka vastustaisikin Natoon liittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
LI Andersson on ilmoittanut että tämä on hallitukseen osallistumisen kynnyskysymyksiä. Jätti takaportin sille että kanta muuttuu kesä puoluekokouksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tahdot siis sälyttää jonkinlaista moraalista velvoitetta porukalle, joista valtaosalla ei ole minkäänlaista moraalia?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole minun päätettävissäni, että järjestetäänkö asiassa kansanäänestys. Vasemmistoliitto, SDP ja Keskustakin ilmeisesti kannattaisivat tuon STT kyselyn mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin enkä minäkään viitannut mahdollisiin puoluekokousten- tai puoluehallitusten päätöksiin. Kyse oli ainoastaan Arkadianmäen dilleistä. Toisekseen jos järjestettäisiin ns. neuvoa antava kansanäänestys niin ei se dillejä aikuisten oikeasti mihinkään sido.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa on paljon poliittisen eliitin käyttämää ”korkeampaa” kieltä.
1. ”Poliittinen päätöksentekijä on pinteessä”.
Ministereillä on käytössään valtava avustajakunta. Jos näiden avulla ei päätöstä synny, vika on päättäjissä.
2. ”on tehty tilanteen huolellinen arvio”. Erinomaista osaamistaan korostaakseen, poliitikot aina vaativat, että asiasta on tehtävä ns. huolellinen arvio. Tämän tekeminen kuluttaa kallista aikaa ja palkka juoksee sekä arvostus nousee. Sotatilanteessa muita kuin huolellisia arvioita ei edes tehdä. Kuka kertoisi tällaisen poliitikoille?
3. ”Kriisitilanteessa ei kuitenkaan pidä hätiköidysti tehdä johtopäätöksiä, ”
Kriisitilanteessa pitää pystyä tekemään nopeasti päätöksiä. Tuskin päätöksiä milloinkaan kannattaa tehdä hätiköidysti. Sanonta on yleisesti käytetty poliittisessa ympäristössä.
4. ” hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen ja suomalaisten suhtautumisen nyky-Venäjään”. Suomen (a) suhtautuminen tarkoittanee poliittisen eliitin suhtautumista, kun taas suomalaisten (b) suhtautuminen tarkoittaa tavallisen kansan ajatusmaailmaa. (b) on ennen vaaleja tärkein ja vaalien jälkeen vähiten merkitsevä asia.
5. Nato-jäsenyys sitoisi (Suomen) myös suurvaltavastakkainasetteluihin, jonka osapuolia emme haluaisi olla ja pahimmillaan vielä etulinjaan ensi-iskujen kohteeksi.
Tässä se tuli. Kirjoittaja ei ole pinteessä päätöksenteon kanssa (1). Hän on huolellisen arvion (2 & 3) avulla tullut siihen tulokseen, että Suomen (4a) ei kannata liittyä Natoon. ja haluaa, että me lukijatkaan (4b) emme kannattaisi Suomen Natoon liittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kriisitilanteessa ei kuitenkaan pidä hätiköidysti tehdä johtopäätöksiä, ”
Suomen pitää ottaa oppia Ukrainasta, siellä ei tehty hätiköityjä johtopäätöksiä, ja liikekannallepanokin tehtiin vasta kun Venäjän panssarit ylittivät rajan.
Ilmoita asiaton viesti
Nopealla päätöksenteolla ja hätiköidyllä päätöksenteolla on eroa – useimmissa tapauksissa. Nopeassa tapauksessa takana on äly, jälkimmäisessä ei. Selvimmin tämä näkyy liikemaailmassa. Nopea päätös tekee sinusta rikkaan, hätiköity päätös johtaa yleensä tappioihin. Tulikohan tämä ero nyt selväksi?
PS! On myös hidas päätöksentekoprosessi, josta esimerkiksi kelpaa surullisen kuuluisa Suomen oikeuslaitos. Hyvin yksinkertaisissakin asioissa ne ovat aivan ulkona tilanteesta. Päätöstä ei vain osata tehdä. Sitten kun se tulee, niin päätöstä odottava saattaa olla pidätyssellissä odottamassa jo uutta oikeudenkäyntiä.
Ilmoita asiaton viesti
Onnistunut kirjoitus kommenttien suhteen Natoon on politikkojen pakko suuntautua myönteisesti tai muuten..
Ilmoita asiaton viesti
Onko silloin vihdoin oikea ajankohta, kun punatankit vyöryvät Lappeenrantaan, Kiljunen?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin, tämä toveri oli eilen kokouksessa missä sakki on punaväritteistä, eikä kyse ole nenäpäivästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tankit ovat Lappeenrannassa, Kiljunen arvioi tilannetta perusteellisesti. Sen jälkeen hän on ottaa ehdottoman kannan, jonka mukaan Natojäsenyydellä on etuja ja haittoja, joita hän tulee jatkossa punnitsemaan entistä tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa edellä Markku Järvinen kertoi asian selkeästi, nopea päätöksenteko edellyttää älyä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen toimii kuin paraskin pyrkyri.
Ei ota mitään kantaa itse, odottelee mikä tulee olemaan enemmistön kanta ja matkii sitten papukaijana.
Ilmoita asiaton viesti
” Ei auta, vaikka kuinka vakuutetaan, että suoraa uhkaa Suomeen ei ole. Siksi on täysin oikeutettua asettaa kysymys maamme sotilaallisesta liittoutumisesta ja ulkoisesta tuesta. Siihen on päätöksentekijöiden myös vastattava.”
Aivan oikein, siksi on oikeutettua asettaa kysymys liittoutumisesta eikä ainoastaan asettaa kysymys, vaan presidentin sanoin, ryhtyä viivyttelemättä toimiin Suomen turvallisuuden parantamisesksi. Se ei, Kiljunen, tarkoita, että ryhdytään pohtimaan pitäisikö…… Sitäpaitsi alat olla jo vähemmistössä. Vielä 22.2. olit A-Studiossa sitä mieltä, ettei Suomen pidä antaa aseapua Ukrainalle. Tässäkin asiassa olet vähemmistössä.
Kirjoituksesta saa sen käsityksen, ettei Kiljunen tiedä miten pitäisi toimia. Tai kyllä Kiljusen kanta on selvillä, ei pidä liittoutua. Mutta koska näyttää, ettei se ole enää trendikästä, pitää keksiä sopivia verukkeita. Mikään ei ole sen parempi keino kuin että, asetetaan toimikunta pohtimaan tätä tärkeää asiaa.
Nyt on toimittava, ei pidä odottaa, että Suomeen kohdistuu uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Kiljusen kannattaisi siirtyä rkp:n tai kokoomuksen jäseneksi. Uudet puoluetoverit osaisivat opastaa Kiljusta siinä miten turvallisuuspoliittisia päätöksiä tehdään. Rkp:n puolueohjelmassa on jo vuosia ollut Suomen Natojäsenyys.
Puolueohjelmasta:
”Vuonna 2025 olemme …Suomi on Naton jäsen.”
https://sfp.fi/fi/politiikka/paatokset-ja-poliittiset-ohjelmat/puolueohjelma/
Rkp:n tavoite saattaa toteutua kiljusista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-jäsenyys sitoisi myös suurvaltavastakkainasetteluihin.” Menee kyllä minun ymmärrykseni yli, että tuollaisen asetelman pelko on Natoon hakeutumisen este. Suomi on selkeästi sidoksissa länteen. Suomi ei ole puolueeton. En tiedä mitä Presidentti Niinistö on Bidenin kanssa neuvotellut, mutta yhteistyön tiivistämisestä ainakin ja siihen liittyvästä prosessista ja niin pitää sopiakin. Yksityiskohdat selviävät myöhemmin. Suomi on tilannut hävittäjiä USA:sta ja viimeksi ilmatorjuntajärjestelmän Israelista ja mitäpä muuta kuin kuin Venäjän toimien varalle.
Nato oli varma lisäturva. Jäsenhakemus pitää saada liikkeelle nopealla aikataululla. Hötkyilyä se ei ole. On tätä asiaa jo jauhettu vuosikymmeniä. Ratkaisevan askeleen ottoa on hillinnyt lähinnä pelko Venäjän reaktiosta. Pelko on huono konsultti. Se estää harkitsemasta mitään muita vaihtoehtoja kuin diplomatian. Se ei nyky-Venäjälle käy. Siellä päättää Putin, mihin seuraavaksi hyökätään ja hänet voi pysäyttää vain suurempi voima kuin mitä Putinilla on käytettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Heinonen, vaikka edustat eri puoluetta mitä olen aina äänestänyt, en voi muuta sanoa kuin, että olen monta kertaa samaa mieltä ja osoittanut sen peukuillakin. Kummallista on että puolueiden pitää olla niin syvällä poteroissaan ettei taktisista syistä voi edes olla samaa mieltä selvistä asioista. Kiitos Viljo.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Olen kyllä itsekin huomannut, että kuulun demareissa monessa asiassa vähemmistöön, mutta samalla yleisen mielipiteen enemmistöön. Naton osalta tilanne on kääntymässä kannalleni. Olen ollut Natoon liittymisen kannalla Ahtisaaren presidenttikaudesta alkaen. Nyt taitaa SDP:n jäsenistön enemmistö olla samoilla linjoilla. Hankalimpia ovat paikalleen jämähtäneet poliitikot, kuten Kiljunen. Heitä ei pitäisi enää eduskuntaan äänestää.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko Kimmo Kiljunen yhtään arvioida kuinka paljon tarvitaan aikaa päätöksentekoon, Natoon vai ei. Riittääkö vuosi?
Kimmo Kijunen on todellinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija:
Suuri valiokunta (jäsen) 18.06.2019–
Suuren valiokunnan työjaosto (jäsen) 19.06.2019–
Ulkoasiainvaliokunta (jäsen) 18.06.2019–
Tarkastusvaliokunta (varajäsen) 18.06.2019–
Puolustusvaliokunta (jäsen) 18.06.2019–
Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta (jäsen) 18.06.2019–, (Puheenjohtaja) 19.06.2019–
ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta (varajäsen) 18.06.2019–
Ulkopoliittisen instituutin hallitus (jäsen) 01.01.2022–31.12.2026
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön valtuuskunta (varajäsen) 18.06.2019–
Kansainvälisten asiain foorumi (jäsen) 19.06.2019–
Luulisi, että tuolla asiantuntemuksella ei enää olisi suuria periaatteelisia kysymyksiä, mitä pitäisi pohtia.
Pitäisikö perustaa työryhmä pohtimaan mitä ongelmia pitäisi pohtia, niin, että jos päätöksiä pitäisi tehdä viivyttelemättä (kuten presidentti sanoi), ei pohdittaisi vääriä asioita ennen kuin voidaan ryhtyä tekemään päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistön terveiset Bideniltä selvnsivät lähes täysin tilannetta. Kumpikaan ei lähtenyt suosittelemaan mustavalkoista ei/kyllä ratkaisua, vaan ”katsotaan ja seurataan tilannetta”. Terveisenä tuli kuitenkin selkeät terveiset yhtestyön syventämisestä sekä materiaaliavusta. Kattavammat yhteiset harjoitukset Nato joukkojen kanssa sekä kyky ostaa uusinta ja tehokkainta aseistusta mitä USA:lla on tarjota. Emme sitä toivo lahjoituksena vaan ostamme sitä osaksi puolustuspalettiamme. Ruotsiin päin viesti on: Pankaa nyt ensimmäiseksi kuntoon oma uskottava puolustus älkääkö odota että käperrytte suomen selän taakse tai naton kainaloon.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen. Kelpaisiko tämä ehdotus:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ristosuvanto/kohti-turvallisuutta-ehdotus-ulkoministerille/
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kokenut politikko tiedä mikä on edessä?
Valko-Venäjän tie näkyy ja mihin se johti.
Puolueen pj on kantansa sanonut ja tuomaat vaietkoon.
Vaihtoedoista yksi on valittu ja kaikkien on syytä olla vahvasti valintamme kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen: ”Jos vastaa, että turvallisuusympäristön rajusti muuttuessa ja ennen kuin on tehty tilanteen huolellinen arvio, on varminta pitäytyä entisellä linjalla, lyödään ”ei”-leima.
Jos vastaa, että Ukrainan kaltaisessa tilanteessa jouduttaessa yksin hyökkäyksen kohteeksi, olisi tarpeen saada kollektiivista sotilaallista suojaa, lyödään ”kyllä”-leima.
xxxxxxxxx
Jätetään leimaamiset ja itsestäänselvyydet huomioimatta ja tarkastellaan mikä on noiden kappaleiden asiasisältö:
Ensimmäisessä kappaleessa kerrotaan, että turvallisuusympäristön rajusti muuttuessa on varminta pitäytyä entisellä linjalla. (ennen kuin on tehty tilanteen huolellinen arvio on itsestäänselvää). Typerä ajatus, ettei tehdä mitään, vaikka turvallisuusympäristössä havaitaan raju muutos (on tehty huolellinen arvio turvallisuusympäristön muutoksen rajuudesta?).
Toisen kappaleen ajatus on, että jos haluaa kollektiivista sotilaallista suojaa, leimataan (ikävällä tavalla?)
Aikalailla sanattomaksi menee kun Sdp:n turvallisuuspolitiikan päätöksenteko on näin heikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin sanoi vain muutama päivä ennen hyökkäystä että NATO keskustelua ei olla käyty. En ymmärrä miksi. Olisi voinut, vaikka täysimittaisesta sodasta ei vielä kukan osannut arvata. Hänen ainoa arvoituksellinen kommenttinsa oli että ”ei varmaankaan hänen hallitusaikanaan”. Kansalaiset ovat olleet NATO kannanotoissaan paljolti mediagalluppien varassa ja terveellinen mielipiteenvaihto on lakaistu maton alle. En ole oikein vieläkään saanut poliitikoiltamme (presidenttiä myöten) arvioita ja arvailuja mitä NATO meille tarkoittaisi. Jotain arvioita jostain epämääräisestä kyber-kiusasta on heitelty. Kyllä NATO:sta olisi pitänyt puhua jo ajat sitten ja ottaa tilanne esille sitämukaa kun uutta ilmenee. Mittarina tälle voisi olla esimerkiksi ”ei osaa sanoa” -mielipiteiden määrä (esimerkiksi Ruotsissa melko pieni), tai niiden määrä jotka odottavat poliitikkojemme kannanottoa jäsenyyteen.
Ilmoita asiaton viesti