Malttia ja dialogia turvallisuuspolitiikkaan
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Uudenvuodenpuhe on herättänyt ansaittua kiinnostusta ja saanut kiitosta. Syystä. Puheen ytimessä on Euroopan haasteellinen turvallisuustilanne. Se koskettaa kaikkia niin suuria kuin pieniäkin maita.
Venäjän Yhdysvalloille ja Natolle esittämä diktaatti Ukrainan kriisin ratkaisuksi on hämmentävä. Sotilaallisella voimalla uhkaaminen ja neuvottelupöytään pakottaminen, eivät lupaa hyvää. Nyt tarvitaan malttia, vastuullisuutta ja dialogia, mitä presidentti Niinistö peräänkuuluttaa.
Monet ovat halukkaita vastaamaan Venäjän ukaaseihin voimapolitiikalla, ei vuoropuhelulla. Yhdysvaltain presidentti John Biden on sen sijaan valmis astumaan neuvottelupöytään. Hyvä niin.
Tammikuun puolivälissä käynnistyvää suurvaltadialogia uhkaa kuitenkin paha valuvika. Kuten presidentti Niinistö puheessaan totesi, etupiiriajattelu ei kuulu 2020-luvulle.
Jaltan-sopimuksen kaltainen suurvaltojen intresseistä määrittyvä jakopolitiikka ei ole tätä päivää. Kaikki valtiot ovat täysivaltaisia ja tasavertaisia myös turvallisuusintresseiltään. Näin on sekä YK:n peruskirjan että Helsingissä 1975 käynnistyneen ETYJ-prosessin pohjalta.
Kahta asiaa on syytä toivoa alkavalta Venäjän ja Yhdysvaltojen dialogilta. Ne ovat osallistujapohjan ja neuvotteluagendan laajentaminen.
Kestävä turva-arkkitehtuuri Euroopassa perustuu siihen, että kaikki osallistuvat täysivaltaisina sen ehtojen määrittämiseen. Ulkopuoliset eivät voi päättää, mitä kunkin rauhaan kuuluu. Jokainen valtio määrittää sen itse.
Siksi on arvokasta, että Naton lisäksi ETYJ on otettu osaksi Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelukosketusta. Eurooppa ei kaipaa uutta Jaltaa, vaan pikemminkin uutta Helsinkiä.
Neuvotteluissa on hyvä avata Ukrainan lisäksi myös muut jäätyneet konfliktit Euroopassa. Tällaisia ovat Moldovan ja Kaukasian maiden tilanteet. Näihin avoimiin eurooppalaisiin haavoihin on syytä löytää pysyvät ratkaisut. Kunkin maan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava ja luonnollisesti niin, että kaikkien legitiimit turvallisuusintressit huomioidaan.
Kiristynyt turvallisuustilanne Euroopassa on kiihdyttänyt kotimaista keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut muilta puolueilta selkeitä kantoja asiassa. Vihreiden ja RKP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat Atte Harjanne ja Anders Adlercreutz ovat kuulleet seireeninlaulun ja vastanneet myönteisesti kokoomukselle Nato-option välittömästä lunastamisesta.
Olemme juuri hyväksyneet eduskunnassa konsensuksella ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon. Niissä on paalutettu yhteinen kantamme.
Nato-optio on olemassa, kuten itsenäiselle maalle kuuluukin olla. Sen käytön määrää yksi ainoa tekijä: parantaako ratkaisu Suomen turvallisuustilannetta vai ei. Nato-jäsenyys ei voi olla mikään kevyt poliittinen hokema, vaan jokaisen on syytä analysoida avoimesti ja tarkasti ratkaisun turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet.
Keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko oli täysin oikeassa ihmetellessään suomalaista keskustelukulttuuria, jossa Naton kannattajat vaativat muilta selkeitä kantoja. Ikään kuin kielteinen kanta ei olisi kanta lainkaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toppuutteli uudenvuodenpuheessaan. Hän peräänkuulutti malttia ja dialogia. Pienellä maalla ei ole varaa olla erimieltä keskeisimmissä turvallisuuspoliittisissa linjauksissaan. ”Suomen turvallisuudesta ei soisi tulevan repivää riidan lähdettä” presidentti kiteytti.
Venäjän kanssa neuvottelu on alistumista. Suomi Natoon heti on ainoa oikea ratkaisu nyt vaikka Venäjän ostamat poliitikot muuta väittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kielteinen kanta on perusteltava yhtä lailla kuin myönteinen. Mielipide ilman järjellisiä perusteluja on sinänsä arvoton eikä Naton vastustamisen perusteena voi olla vaikka se, että Venäjä ei pitäisi Suomen mahdollisesta jäsenyydestä. Eikä myöskään se, että koska emme ennenkään ole kuuluneet, niin ei sitten nytkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ette taida ollenkaan ymmärtää realiteetteja ja Paasikiven ”vihjauksia”.
Te suomettuneet ”nuoluajanpoliitikot” antakaa nykyisen demareiden nuoren johdon muodostaa ihan oma käsityksensä Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta, uhista ja kuinka uhkiin vastataan.
Ps. Jokainen voi käydä paikkakuntansa Sankarihautausmaalla miettimässä Suomen uhkia.
Ilmoita asiaton viesti
Putinismia meille tarjoo Kiljunen?
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen ei virkaiästään osaa nähdä Venäjän motiiveja eikä keinoja.
Venäjä parasta aikaa voimankäytön uhalla pakottaa Länttä neuvottelupöytään, koska se haluaa itselleen myönnytyksiä. Venäjä haluaa muuttaa Euroopassa valinneen status quon, koska se haluaa itselleen enemmän vaikutusvaltaa ja dominanssia Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ymmärtänyt Saulin viestin väärin
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen: ”Nato-optio on olemassa, kuten itsenäiselle maalle kuuluukin olla. Sen käytön määrää yksi ainoa tekijä: parantaako ratkaisu Suomen turvallisuustilannetta vai ei.”
Minua, kuten varmaan monia muitakin Puheenvuoron lukijoita, kiinnostaa kovasti, millaiseen tilanteeseen tuo Nato-optio on tarkoitettu? Voisiko siis arvon blogisti turvallisuuspolitiikan ja kaiken muunkin politiikan asiantuntijana ystävällisesti antaa valaistusta seuraavaan minua jo kauan askarruttaneeseen asiaan:
Mihin sopimusdokumenttiin perustuen ja millä päivämäärällä Nato on myöntänyt Suomelle kyseisen option, ja mikä on sen sisältö? Lähdeviite kyseiseen dokumenttiin riittää, kiitos.
Tarkoittaako Nato-optio kenties sitä, että Suomi voi haluamallaan kellonlyömällä lunastaa optionsa eli päästä Naton jäseneksi ns. sormia napsauttamalla? Optiollahan yleensä ymmärretään jonkin sorttista etuutta, jonka option antaja on luvannut option saajalle, ja jonka lunastamisen aika, tapa ja muut ehdot on tarkasti määritelty osapuolten ennalta laatimassa sopimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen: ”Keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko oli täysin oikeassa ihmetellessään suomalaista keskustelukulttuuria, jossa Naton kannattajat vaativat muilta selkeitä kantoja. Ikään kuin kielteinen kanta ei olisi kanta lainkaan.”
Niin. Saarikko kiirehti tuolla ulostulollaan jo vuoden ensimmäisenä päivänä vahvistamaan sen jo kauan tiedetyn tosiasian, että Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on edelleen umpisuomettuneiden 70-luvulla uransa aloittaneiden YYA-talibanien tukevassa ja pysyvässä niskalenkissä. Sama tauti tarttui aikoinaan myös aika isoon joukkoon demaripoliitikkoja, mistä tämäkin blogikirjoitus on yksi osoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma ei ole pelkästään Vladimir Putin vaan länsimaisten vaikuttajien asenteet Putinia kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itsellänikin on asenne Putinia kohtaan. Se perustuu hänen toimintaansa Tsetseniaan hyökkäämisen, Georgiaan hyökkäämisen, sen miehityksen, Krimin valtaamisen, miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan tiimoilta. Kun tähän lisätään miehitykset myös Moldovassa, Syyrian sotarikokset, salamurhat ja niiden yritykset Euroopassa, venäläisten kerrostalojen räjäytykset asukkaineen päivineen, ammusvarikko- ja laboratoriosabotaasit ja niiden yritykset Euroopassa, pidän Putinia aggressiivisena ja melko arvaamattomana osa-aika-diktaattorina, joka toimii kuin Hitler.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä unohtaa, että tsetseenit ainakin osittain olivat terroristisia.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa ne olivat ennen kuin Venäjä ensimmäisen kerran hyökkäsi sinne ja aloitti kansanmurhan?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Venäjällä tiedetty Tsetsenian vaara jo ennen Tsetseenian itsenäistymispyrkimyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Hehheh, tehdään kansanmurha ennaltaehkäisynä. Onhan se kanta tuokin.
Ilmoita asiaton viesti
Tsetseenian sota oli Venäjällekin hyvin tappiollinen. Olen nähnyt hyvän venäläisen sotaelokuvan aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tsetsenian sota missä se on todettu kansanmurhaksi??
Toiseksi Dudajev kaappasi vallan.
Kolmanneksi kansainvälinen yhteisö piti sotaa Venäjän sisäisenä asiana USA mukaan lukien.
Ihmisoikeusrikoksia siellä tehtiin molemmin puolin.
No mitä Natoon tulee, niin näköjään käy juuri niin miten Niinistö totesi, yritetään keinoilla millä hyvänsä tukkia Nato vastustajien suita.
Meillä aina tietyin väliajoin, herää nämä Nato kiimaiset, niin kuin nyt näköjään Kimmon kirjoituksen johdosta, takana näillä kuuluu taas kerran laulu ”Uraliin Uraliin” ja Karjala takaisin, niinhän Mannerheim lupasi jo 1918.
Täytyy ihmetellä Majurin maailman katsomusta, toki ei Putin ole mikään kiltti mies, mutta Majuri varmaan taputti käsiään, kun Kenraali Mattis määräsi pommitukset Fallujahin alkamaan, pommit sisältivät valkoista fosforia ja myös napalmia.
Näitten pommituksien takia, osa lapsista syntyi vailla raajoja ja sisäelimiä, mutta eihän anneta niitten häiritä Majurin maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
WhataboutUSA? Etkö parempaa keksinyt? Venäläisten raakuudet molemmissa Tsetsenian sodissa olivat kansanmurha johon ei puututtu.
Ilmoita asiaton viesti
Missä on todettu kansanmurha??
Kuten arvelin ei missään, ei se siksi muutu jos Majuri niin toteaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei tietenkään koko kansan murha, joitakin jäi vielä eloon.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät Hakala kommarina tai vastaavana että Venäjä ei koskaan joutunut vastuuseen kansanmurhasta koska Venäjä ei sallinut sen tutkimista. Sen sijaan Venäjä sai lukuisia päätöslauselmia YK:lta ja jopa tuomioita ihmisoikeusrikoksista ja ihmisten systemaattisesta tappamisesta. 100.000 kuollutta siviiliä Venäjän jäljiltä. Minä väitän että Venäjä syyllistyi kansanmurhaan. Olet häpeäksi tovereillesi.
Ilmoita asiaton viesti
Teemu Keskisarjan luento Tampereella 2018 hän totesi mm. Vankileireillä kuoli oikeusmurhaan n.15.000 Suomalaista legalistisen käsitteen mukaan.
Joten käsitellään ensin oma kansanmurha
Ilmoita asiaton viesti
Punavankikuolemat eivät ole kansanmurha, eivät punaiset olleet etnisesti, kielellisesti tai uskonnollisesti eri kansaa eikä valkoisilla ollut suunnitelmaa punaisten tuhoamisesta. Traaginen katastrofi se tietysti oli ja osin olisi ollut vältettävissä, joten sodan voittaneita voi sinänsä syyllistää. Sopisi kuitenkin pysyä totuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sinä sanot puolivuotiaan surmaamista.
Toiseksi ei kansanmurha ole pelkästään sidottu tuohon ryhmään mitä sinä kirjoitit
Ilmoita asiaton viesti
Mitä puolivuotiaan surmaamista? Ja kyllä kansanmurhalla on määritelmät.
Ilmoita asiaton viesti
On toki mutta lueppa mitä legatistinen tarkoittaa, ja se oli kansanmurha
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka monta kertaa USA on yritetty saada tuomiolle sotarikoksista? turhaan ja kaiken lisäksi maa on uhannut tuomareita, vedä ne tähtilippu lasit pois naamalta.
Ilmoita asiaton viesti
Uraliin, Uraliin-heittosi on kuin fanaattisen kommunistin kynästä. Tunnetko suurtakin sympatiaa punaista aatetta kohtaan vai saako Putinin diktatuuri pisteesi?
Ilmoita asiaton viesti
Missä lasikaapissa elät? Näinhän Hakalan veljeskaarti lähti sotaan muitten pohjalaisten kera.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä oikein yrität kertoa? Hakalan veljeskaarti, mikä? Antti Tuurin romaanissako? Ei liity asiaan millään tavoin.
Sen sijaan kukaan Nato-jäsenyyttä kannattava ei kannata minkäänlaista sotaa sen paremmin Venäjää kuin muutakaan maata kohtaan. Tiedät sen aivan hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Älä aikuinen mies puhu omiasi, Natoa johtaa valtio, joka on ollut itsenäisyyden ajasta 90% sotinut jonkun kanssa
Ilmoita asiaton viesti
Tunnut vihaavan Yhdysvaltoja, ei siinä mitään, mutta kyse on nyt siitä, etteivät suomalaiset halua sotaa. Kuten eivät halunneet syksyllä 1939, huolimatta sinun totaalisen typerästä Uraaliin heitosta tai kryptisestä Hakalan veljeskaarti-höpinästä.
Ilmoita asiaton viesti
Paasikiven ja Mannerheimin sanoin kyseessä oli Erkon sota.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrothan vielä, että suomalaiset ampuivat Mainilan laukaukset? Ja että 1939 olimme Saksan kanssa liitossa?
Ilmoita asiaton viesti
Missä Uppsalan yliopistossa olet ollut? Kun et näköjään tiedä perusasioita
Mainilan laukaukset tulivat naapurista ja N-Saksan rinnalle Suomi liittyi allekirjoittaessaan 22.09.1940 kauttakulkusopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kun sentään nuo myönnät, oletin että Venäjän ja Putinin politiikan ymmärtäjänä, olisit laittanut talvisodankin Suomen syyksi. Ja väittänyt Suomen suunnitelleen 30-luvulla Saksan kanssa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Tätäkin soopaa kuulee tämän tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa Suomi alkoi kosiskelemaan Saksaa kun Holsti Saksan painostuksesta joutuu eroamaan ja näin Suomi menetti hyvän neuvottelijan.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä sentään aika samaa mieltä. Yhteydet tiivistyivät Saksaan, kun Holsti oli juonittu syrjään. Mutta ei Suomella mitään operaatiosuinnitelmia yhdessä Saksan kanssa ollut 30-luvun lopulla.
Ilmoita asiaton viesti
En toki ole sellaista väittänytkään, koska Suomihan oli Euroopan fasistisin valtio, yhdessä Italian ja Espanjan kanssa 1930-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas lähtee menemään metsään, niin että heilahtaa. Suomen niputtaminen yhteen Italian ja Espanjan kanssa on hassua. Mussolini mustapaitoineen kaappasi vallan 1922 ja myös piti sen. Franco ja kansallismieliset taas aloittivat sodan 1936 voittaen sen.
Suomessa lapuanliike mellasti 1929-1932 ja mellakointi kuivui kokoon eikä poliittisena puolueena seurannut IKL pystynyt merkittävään kannatukseen. Suomessa fasismi ei voittanut, täällä ei ollut diktatuuria ja 30-luvun lopulla meillä oli kansanrintamahallitus. Fasismia voit etsiä vaikka Puolasta, Unkarista tai Baltiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Lapuan liike oli täysin fasistinen ja kyseessä ei suinkaan ollut mikään mellakointi, vaan järjestäytynyt yritys saada kaapattua vallan Suomessa, eli kapina laillista esivaltaa vastaan. Vain yhden hyvän asian tehnyt Svinhufvud sai estettyä sen. Kun liike lakkautettiin tilalle perustettiin avoimesti fasistinen IKL jonka johtoon myös myöhemmin nousi Vihtori Kosola. IKL eli mustapaidat jatkoivat terrori-ja kuljetuksia lähes koko 1930-luvun. Se pitää paikkansa, ettei IKL:sta tullut kansanliike, mutta sen osuus Suomen poliittisesta vaikutusvallasta oli kuitenkin melkoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti lapuanliike yritti kapinaa, eihän sitä kukaan voi kiistää. Mutta epäonnistunut ja surkea yritys ei tehnyt Suomea fasistiseksi maaksi, kuten väitit Suomen 30-luvulla olleen. Meillä toimi monipuoluedemokratia, vain kommunismi oli kielletty ja ihan syystä. Etsipä yksikin tutkimus tai tutkija, joka tukisi väitettäsi.
IKL ei muuten muiluttanut ketään eikä muutakaan terroria harrastanyt. Toiminta oli poliittista ja ihanteet löytyivät eurooppalaisesta fasismista, mutta kyllä puolue pitäytyi laillisuuden kannalla. 14 edustajan turvin se ei myöskään Suomen suuntaa määrittänyt.
Kosola taas oli pelkkä keulakuva, alkoholisoitunut Suomen Mussolini oli varjo entisestään eikä IKL juurikaan vedonnut talonpoikien vaan yrittäjiin, sivistyneistön ja yllättäen pappeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Krimin valtaaminen oli monille viimeinen pisara. Niin minullekin. Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä viime vuosikymmenellä saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.
Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti
Me pienet maat tietenkin haluaisimme, että kaikki maat ovat samalla viivalla turvallisuusasioissa. Realiteetti on, että suurvalloilla on omat käytäntönsä. Paasikivi ilmaisi asian kärjistetysti siihen tyyliin, että kansainvälinen oikeus ei kokoonnu Moskovassa. Siihen voi lisätä reaalimaailman havainnoin, että ei se kokoonnu myöskään Washingtonissa eikä Pekingissä.
Siitä huolimatta olen sitä mieltä – tai paremminkin sen takia – Suomen on parempi olla puolueeton malliin Sveitsi ja Ruotsi, kuin pyrkiä Natoon. Jos syntyy konflikti Venäjä vastaan Nato tai EU, niin silloin kohtalomme on sinetöity malliin Puola 2. maailmansodassa. Puolueeton Suomi on ihanteellinen ratkaisu Venäjälle. He kyllä tietävät olevansa alakynnessä, jos syntyy sota. Hyökkäyssota Suomeen rauhan aikana on häviävän pieni mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida Ollila tietää yhtään mitään näistä jutuista?
Kerrotko miten Ruotsi on puolueeton kun ottaa huomioon sen aseman ja yhteistyön USAn kanssa kylmän sodan aikana, silloin saadut turvatakuut, Bidenin 2017 myöntämät uudet turvatakuut ja Ruotsin yhteiset sotaharjoitukset USAn ja Naton kanssa, muun muassa torjumaan vihollisen hyökkäystä Nato-maata kohtaan? Lissabonin sopimus, artikla 42.7? Kiliseekö kellot?
Olisiko Sveitsille ja Suomella jotain pientä eriäväisyyttä, sanotaan nyt vaikka geopoliittisesti? Jos oikein muista, toinen valtio on keskellä Eurooppaa keskellä vuoristoa, eurooppalaisten valtioiden ympäröimänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisäyksenä, että Puola nyt ei ollut liittoutunut mitenkään 1939. Ainoastaan Saksan hyökkäys sai länsivallat julistamaan sodan Saksalle, apua ei Puolalle tullut ja Josef ja Aatu pilkkoivat Puolan.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila: ”Siitä huolimatta olen sitä mieltä – tai paremminkin sen takia – Suomen on parempi olla puolueeton malliin Sveitsi ja Ruotsi, kuin pyrkiä Natoon. ”
Minkähän takia Nato-vastaiset kommentoijat ottavat Suomen malliksi aina tuon Sveitsin, joka on soveltumattomin ja epärelevantein mahdollinen esimerkki perustella Suomen liittoutumattomuutta? Sveitsi sattuu sijaitsemaan Alppien suojassa keskellä Eurooppaa ystävällisten Nato-maiden ympäröimänä, eikä Bernissä asti todellakaan haise mahorkka. Ja mitä Ruotsiin tulee, siellä todennäköisesti järkiinnytään aikaisemmin kuin Suomessa, jonka käteen Kreml on juuri pelaamassa mustan pekan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos asiallisesta blogista!
En lähde toistamaan asioita, jotka löytyvät tästä https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timouotila1/putin-inhoaa-euta-ja-haluaa-neuvotella-yhdysvaltain-kanssa-uuden-diilin/
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa kovin siltä, että Kiljunen pohtii Suomen ja Venäjän suhdetta ja Naton jäsenyyttä suomettumisen pohjalta. Suomen pitäisi saada Venäjän suostumus jäseneksi hakeutumiselleen. Toisaalta hän toistaa presidentti Niinistön lausumaa, jonka mukaan ”Ulkopuoliset eivät voi päättää, mitä kunkin rauhaan kuuluu. Jokainen valtio määrittää sen itse.”
Venäjän kannalta tuo lausuma tarkoittaa sitä, etteivät ulkopuoliset saa päättää, mitä Venäjän rauhantahto tarkoittaa ja sehän tarkoittaa sitä, etteivät muut valtiot saa puuttua sen laajenemispyrkimyksiin. Venäjä turvaa omaa rauhaansa rakentamalla ympärilleen suojavyöhykettä. Tämä asetelma on vino.
Kun pysytään Euroopan tasolla laajentamatta rauhan turvaamista mihinkään muualla maailmassa, lausuma pitää tulkita niin, ettei Venäjällä ole oikeutta uhata naapureitaan, eikä lisätä alueitaan näiden kustannuksella, kuten se on tehnyt.
Suomen osalta tärkeää on säilyttää oma päätösvalta. Parhaiten se toteutuu hakeutumalla Naton jäseneksi. Kiljuselle se ei käy. Hän vetoaa Suomen turvallisuuspoliittiseen selontekoon: ”Olemme juuri hyväksyneet eduskunnassa konsensuksella ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon. Niissä on paalutettu yhteinen kantamme.”
Kannanoton perusteena on mennyt aika. Niinpä se on ollut vanhentunut jo syntyessään. Yhteinen kantakin kuulostaa keinotekoiselta. Ei ole kovin viisasta paaluttaa yhteistä kantaa vanhalle pohjalle. Pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Silloin keskiöön nousee kaksi asiaa: Venäjä on saatava noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia, jotka se on allekirjoittanut ja Suomen pitää vahvistaa asemaansa hakeutumalla Naton jäseneksi.
Käyttämätön optio tai raollaan oleva oli ovat tyhjiä hokemia, jos niitä ei kuitenkaan Venäjän pelossa uskalleta ottaa käyttöön. Se on taas toinen asia, että voimme hakea jäsenyyttä, mutta emme noin vain liittyä. Jäsenyytemme hyväksyvät nykyiset Naton jäsenmaat, ei Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Tanner on jo haudattu, ajatuksineen, joten tule nykyaikaan.
Demarit ovat jo aikoja sitten hylänneet Tannerin ajatuksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Taaskaan eivät pienet aivoni ymmärrä. Ilmeisesti näitä samoja asioita pitää vain toistella loputtomiin. Sanottakoon siis vielä kerran, että ”Nato-optiosta” puhuminen on harhaanjohtavaa ja suoranaista itsepetosta, kun mitään sellaista optiota ei ole, piste.
Kun retoriikkaan vielä lisätään puhe option ”lunastamisesta”, ollaan jo syvällä vaihtoehtoisissa todellisuuksissa.
Totuudenmukaista olisi sanoa, että meillä on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä – mikä on tietysti pelkkä trivialiteetti, koska itse asiassa jokaisella maailman maalla on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, eri asia sitten on, täyttääkö hakemus ehdot ja hyväksytäänkö maa jäseneksi.
Nopeasti ja arvaamattomasti muuttuvassa maailmassa on myös hyytävää lukea, että ”olemme hyväksyneet eduskunnassa konsensuksella ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon. Niissä on paalutettu yhteinen kantamme.”
Paalutetut kannat eivät nopeiden muutosten keskellä ole viisautta vaan typeryyttä. Väistämättä tulee mieleen sekin paalutus takavuosilta, kun Kataisen hallitus kirjasi, että seuraavaan neljään vuoteen Suomi ei valmistele Nato-jäsenyyttä. On käsittämätöntä, että ihan itse sidomme muuttuvassa maailmassa käsiämme.
Jälleen tulevat mieleen ne klassiset sanat: voi pyhä yksinkertaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Arno, Kiljunen ei ole ulkoturvallisuusasioissa mikään älykkö vaan vankka Neuvostoliiton ajan tuote. Hänen viimeaikaiset kommenttinsa kertovat karua kieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jokohan blogistille on kerrottu että Venäjän äskeiset vaatimukset itälaajentumisesta todella koskivat Suomea ja että suomettuminen oli kansallinen häpeä ja termi on edelleen syvää halveksuntaa ja myötähäpeää sisältävä ilmaisu?
On jotenkin säälittävää että näin pihalla ulkoturvallisuudesta oleva kansanedustaja viitsii kirjoittaa vasemmistoliturgiaa ja tyhjistä optioista. Kerron Kiljunen sinulle salaisuuden: Nato-optio on enää typerysten käyttämä vanhahtava ilmaisu ja että se on alusta asti ollut tyhjä termi. Presidenttikään ei termiä enää käytä koska on tajunnut sen.
Kun et vielä viikko sitten tiennyt että Venäjän vaatimukset koskivat myös Suomea ja Ruotsia, kerron että ”mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä” on yhtä tyhjä ilmaisu kuin ”mahdollisuus siirtää itärajamme Uralille”. Se että Suomella on mahdollisuus hakea jäsenyyttä, ei merkitse yhtään mitään, kuten ei merkitse mahdollisuus siirtää rajaa. ”Mahdollisuus hakea” on täydellisesti eri asia kuin jäsenyys. Nato-jäsenyydestä päättää 30 Nato-maata ja yksikin voi halutessaan estää sen.
Miten Kiljunen olette demareissa ratkaisseet sodanajan huoltovarmuusongelman? Sinullahan on tiedossa että Suomen ase-ammus- ja muut varmuusvarastot ja energiantuotanto kestävät kriisiaikana muutaman kuukauden ellei niitä tuhota jo alkumetreillä. Miten demarit siis turvaavat meriliikenteen Itämerellä Kaliningradin kohdalla ja Suomenlahdella kun lentokoneet on tuhottu ja muutamat sotalaivamme on upotettu?
Sinullahan on sekin tiedossa että sotilaallisessa kriisissä Venäjä voi ikävästi estää merikuljetukset myös Pohjanlahdella ja maakuljetukset Ruotsista ottamalla haltuun Pohjois-Suomen ja erityisesti Kemi-Oulu-Tornion?
Eikö kiinnosta? En uskonutkaan että se kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Majurin kommenttiin totean, ettei Kiljunen edusta kaikkia demareita, vaan lähinnä itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, ikävä kyllä Saarikko taas puhuu puolueen puheenjohtajan mandaatilla ja siten painoarvoa on enemmän kuin jollakin Kiljusella. Henkilökohtainen toiveeni on, että Keskustassa realismi voittaa ja Saarikon ns. virallinen puolueen kanta haastetaan todenteolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kepussa kukaan uskalla nousta noita suomettajia vastaan? Pitäähän sieltä joku löytyä? Siis joku, joka osaa ajatella omilla aivoillaan ja lukea viimeaikojen tapahtumia ja tehdä niistä johtopäätöksiä? Se mitä Saarikko edustaa on jotain niin kuvottavaa että sitä on vaikea edes ilmaista.
Kehitysbiologiasta tiedämme että hitaat ja muut jälkeenjääneet suurella todennäköisyydellä karsiutuvat. Aikanaan se nenää kaivamaan jäänyt pökiö esi-isämme jäi sapelihammastiikerin hampaisiin kun ei ymmärtänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän enkä yleistäkään liikaa. Tiedämme kuitenkin tutkimuksista että kiljusia löytyy demareista paljon, kepusta myös ja häpeällisintä on että persuissa kiljusia on pilvin pimein.
Ilmoita asiaton viesti
P.M:”..häpeällisintä on että persuissa kiljusia on pilvin pimein. ”
Vaikka Majurin kanssa luultavasti yhtä mieltä Natoon menon tarpeellisuudesta, niin silti mieleni tekee asettua tässä kohtaa poikkiteloin. Kun tuolla omassa kirjoituksessani selvittelin hieman äänestäjien kantoja Naton puolesta/vastaan, niin PS-puolueen äänestäjät pärjäsivät kohtalaisen hyvin tuolla. Ja sillä siis tarkoitan sitä, että monet heistä puolustavat liittoumista, kuten myös liittymistä Natoon. Ehkä en siis käyttäisi näitä Majurin termejä, kun ko. puolueen jäsenistä puhe. Toki kun sadoista tuhansista kyse, niin mahtuuhan sinne kaikenlaisia mielipiteitä.
Mitä sitten tulee Kiljuseen ja kantaansa tässä asiassa, niin olen vahvasti eri mieltä. Myöskin toteaisin että parempi kun pysyttelisi näissä suurlippu yms. hieman helpommissa tehtävissä. Ulkopolitiikka ei taida olla vahvuuslajinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Heinonen: ”Majurin kommenttiin totean, ettei Kiljunen edusta kaikkia demareita, vaan lähinnä itseään.”
Tuohon minäkin haluaisin uskoa, mutta toisaalta SDP:n kulisseissa näyttää vaikuttavan yhä vahvana myös vanha umpisuomettunut YYA-virtahepojen klaani, jonka turvallisuuspoliittiset näkemykset Nato-fobioineen edustavat pelkkää 70-luvun tuomiojalaista pimeyttä. Esimerkkinä vaikkapa meppi Eero Heinäluoma.
Eivätkö Suomen demarit koskaan avaa silmiään ja huomaa, miten Nato on perustamisestaan asti ollut ja on edelleen vahvasti demari-vetoinen hanke! Esimerkkinä vaikkapa vaikka Tanskan ja Norjan osuus osallistumisessa Naton toimintaan jopa ihan korkeimmalla johtotasolla. Natolla on ollut jo useita pohjoismaisia pääsihteereitä. Mitä Suomen haloset, tuomiojat, heinäluomat ja kiljuset Natossa kammoavat, kun muulle Euroopalle se ei näytä olevan minkäänlainen ongelma? Sivistyneessä ja demokraattisessa Euroopassa Nato-jäsenyys on täysin luonnollinen, hyväksytty ja arkipäiväinen asia, josta ei tulisi kuuloonkaan käydä mitään kummallista ’Nato-keskustelua’.
Ilmoita asiaton viesti
Teiltä Nato kiimaisilta on unohtunut yksi tärkeä ja olennainen asia Natosta, Nato ei ole yhtään mitään ilman USA mukana oloa.
Ja tiedämme sen että esi. Naton jäsenmaissa on valtiojohtajia, jotka pitävät Putinia esikuvanaan, mm.Orban.
Ja me tiedämme miten on käynyt kun jenkit ovat päättäneet puhdistaa maitten johtajia.
Libya, Irak nyt noissa maissa on varmaan rauhallista ja hyvä tahto, samoin Jemenissä USA tukee Saudien liittoutumaa aseellisesti, samoin me tiedetään, että USA lähtee lätkimään ja jättää ”kaverinsa” pulaan kun tulee tarpeeksi tiukka paikka.
Joten USA/NATO ei vilkaisekkaan meille päin, mikäli kriisi tulisi, senhän 2017 NATO/USA Euroopan komentaja Scaparrotti vahvisti Suomen vierailullaan.
Ilmoita asiaton viesti
WhataboutUSA? Kommunisteilla ja muilla politiikan typeryksillä on yhteinen piirre: jos puhutaan asiasta x, kommunistit ja muut politiikan pellet alkavat puhua asiasta y.
Satamiljoonaa kommunismin uhria eivät ole väärässä. Punaliput veivaajat ovat mädän asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen tyypillinen äärioikeiston kommentti, kun ei muuta osaa vedetään kommarikortti esiin.
Liityin 1966 demareihin.
Natoon liittyminen tarkoittaa satavarmaa että olemme ensi-iskun kohde.
Valaisin vain sun ajatus maailmaa ja taisin osua kymppiin.
Ilmoita asiaton viesti
Et Hakala edes tiedä mistä kirjoitat mutta kommarina tai vastaavana ajat väitteilläsi Putinin agendaa. Kun et tätä edes tiedosta, olet lisäksi Kremlin hyödyllinen idiootti.
Voit mieluummin kuin tuotat suomettunutta demariliturgiaa, kertoa miten tovereidesi kanssa olet ratkaissut Suomen huoltovarmuusongelman.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan nyt toveri Hakalalta tiedustelen, että moneenko Nato-maahan Venäjä on tehnyt sotilaallisen iskun?
Se voi olla niin, että Nato-jäsenyys lisää riskiä joutua iskun kohteeksi, mutta samalla jäsenyys on ennaltaehkäisevä tekijä. Nato on puolustusliitto, vain Kreml ja kotimaiset putinistit ja kommunistit näkevät sen olevan ensi sijassa hyökkäämässä Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi puolustusliitto pommitti Jugoslaviaa ja Libyaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mietipä sitä. Käsittääkseni Jugoslavia tai Libya eivät ole olleet osa Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun ne eivät olleet Venäjää niin niitä sai pommittaa? Olipa erikoinen kommentti
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys oli nyt siitä, että Venäjän ystävät näkevät ja uskovat Naton hyökkäävän Venäjälle.
Libyassa oli muuan Muammar ja Jugoslaviassa aika pahoja poikia nuo serbit, mutta toki nyt Venäjän ystäviä…
Ilmoita asiaton viesti
Ei kysymys oli siitä mikä Nato on?
Eli Nato on puolustus-ja hyökkäysliito
Ilmoita asiaton viesti
Sitä varten on olemassa valtion laitos HVK
Ilmoita asiaton viesti
Tuo venäjä-kiimaisten ”mutku-USA”- argumentointi alkaa olla jo koomisella tasolla.
Hakala: ”Libya, Irak nyt noissa maissa on varmaan rauhallista ja hyvä tahto, samoin Jemenissä USA tukee Saudien liittoutumaa aseellisesti, samoin me tiedetään, että USA lähtee lätkimään ja jättää ”kaverinsa” pulaan kun tulee tarpeeksi tiukka paikka.”…
Saarnaat puhdasta Kremlin epistolaa.
Hakala: …”USA/NATO ei vilkaisekkaan meille päin, mikäli kriisi tulisi, senhän 2017 NATO/USA Euroopan komentaja Scaparrotti vahvisti Suomen vierailullaan.”
Mistä Scaparrotin ’vahvistuksesta’ oikein hourit? Tsekkasin kaikki uutiset tuosta Scaparrotin 2017 vierailusta, enkä löytänyt mitään mainintaa tuollaisesta lausunnosta. Eli ilmeisest keksit tuon valheen itse. Mutta ei siinä mitään, mene toki jatkamaan niiden uutistesi seuraamista, joita suoltaa jokin Kremliä lähellä oleva uutistoimisto Rectum. Antoisaa uutisvuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Pyydän anteeksi sekoitin vuodet ja mahdollisesti komentaja.
”IL analyysi Suomi mietti hetken keväällä aseveljeyttä Viron ja USA:n kanssa”
USA kysyi Suomelta ja Ruotsilta puolustavatko ne Viroa Venäjän mahdollisesta agressiosta, ja onko maat valmiita luovuttamaan maa-alueita ja ilmatilaa Usan ja Naton käyttöön.
Ruotsi kysyi puolustaako USA Ruotsin etelän suurkaupunkeja ja sai myöntävän vastauksen.
Suomen tivatessa takuita niin Suomelle ei takuita tippunut, koska raja naapurin kanssa on niin pitkä, ettei sitä käytännössä voida suojata.
Joten turha maksaa tyhjästä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin Liisa Jaakonsaaren mielipide painaa demareissa myös jonkin verran. Hänen lausumansa siitä, että ”puolustusliittoon kuuluminen ei pidä olla vasemmisto-oikeisto -kysymys”, on todella viisas.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä vähän kuin Ahtisaaren mielipide
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko että se on oikeisto – vasemmistokysymys?
No juu, onhan Kepu nykyisin vasemmistopuolue
Ilmoita asiaton viesti
Ei missään tapauksessa se ole vasemmisto-oikeisto kysymys
Ilmoita asiaton viesti
Viljo Viljo sinun kantasi on poistunut Tannerin myötä. Kimmo edustaa suurinta osaa demareista, joten se siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hakala: ”Kimmo edustaa suurinta osaa demareista, joten se siitä.”
Sehän tässä kauhistuttaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin lopultakaan edustaa suurinta osaa. Suurin osa ei osaa ottaa kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ylivoimaisesti suurin osa demareista on NATO-jäsenyyttä vastaan (näkyy tehdyistä gallupeista). Se on hirveää suomalaisten edun kannalta. Monet demarit voivat olla yhtä pihalla kuin Kimmo. Toki pihalla olevia on muissakin puolueissa reilusti.
Ilmoita asiaton viesti
Älä pelkää suomen työväestö käy rintamaan kun tarve on, toisin oli meillä Pohjanmaalla 1941, silloin paikalliset suojeluskuntalaiset jäivät kotiin, desantteja kyttään.
Ilmoita asiaton viesti
Historia ei taida olla hallussa sitten yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä siellä rintamalla oli sitten.
Ukko oli veljensä kanssa 4v kolmas jäi matkalle.
Joten haeppa historian kirja esiin ja aloita lukeminen uudestaan
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että minun ei tarvitse hakea, eiköhän viisi ja puoli vuotta historiaa yliopistossa johonkin pätevöitä. Mites sinulla?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten arvelin et kehtaa sanoa, koska olet väärässä, mitä opiskeluun tulee, niinhän Göbbels luki humanistisia aineita mutta ei elämässään ollut kovin humanisti, kait sen nyt opit?
Joten kerrohan nyt ketkä siellä rintamalla oli.
Minä ainakin ilman yliopistoa tiedän, että jr 29 palveli isäni kanssa työväen miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tiedän kyllä keitä rintamalla oli ja keitä ei, siitä ei ole kysymys eikä minkään jalkaväkirykmentin sosiaalisesta koostumuksesta. Työväkeä oli ja suojeluskuntaan kuuluvia siinä missä muitakin. Suojeluskuntajärjestö kun ei ollut mikään herrakerho, mukana oli ihan tavallisia pulliaisia.
Sen sijaan vahvasti epäilen sinun lukeneen vain itänaapurin tai suomalaisten kommunìstien tulkintaa sota-ajoista.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun historiasi on suojeluskunnan historiaa ja se näkyy, mulla isä tiesi kertoa keitä siellä näkyi.
Työväestö osuus suojelukunnksta oli 5%
Tiedätkö sinä yhtään mitään meidän maassa historiasta? Et näköjään yhtään mitään
Ilmoita asiaton viesti
Hakala, väitteesi on tyypillistä äärivasemmiston propagandaa, johon enää harvoin törmää.
Suojeluskuntien sosiaalinen koostumus on varsin tarkkaan tutkittu ja todettu järjestön olleen selkeän talonpoikainen (jäsenistöstä pyöreät 50 % kuului maanviljelijöihin tai vastaaviin) ja noin 20% työväkeen. Jos et usko, niin ole hyvä ja tarkista, ei ole vaikea tehtävä.
Se, mitä isäsi on kertonut, ei merkitse yhtään mitään. Herraviha ja kommunismi on yhdistelmä, joka saa kuvittelemaan mahdottomia.
Ilmoita asiaton viesti
Suojeluskunta Wikipedia, heti ennenkuin tarvii avata sen enempää, niin siinä näkyy suomenkielellä työväestön osuus 5,02%
En enää ihmettele miksi Suomen yliopistot sijoittuvat hännille kun lukee noita sun kommentteja.
Ja kun et taas mitään pystynyt kumoamaan, niin kommari kortti esiin, olet aika surkea esitys.
Ilmoita asiaton viesti
Hakala, mikä on lukutaitosi? Ole hyvä ja lue uudelleen. Tuossa Wikipedian artikkelin kohdassa on kyse syksyn 1917 suojeluskuntien sosiaalisesta jakaumasta. Siis silloin kun niitä eri puolilla maata perustettiin.
Tiedät varsin hyvin, ettei jakauma ollut läheskään sama sen paremmin 20-luvun lopulla kuin sitten sota-aikoina. Suojeluskuntajärjestö oli tietysti vahvasti porvarillinen järjestö, mutta kymmenittäin paikallishistorioita lukeneena tiedän jo niiden perusteella, millaista väkeä eri pitäjien suojeluskunnissa vaikutti ja paikallisosastoissa oli väkeä laidasta laitaan äärivasemmistolaisia lukuun ottamatta.
Sota-aikoina jopa SDP kehotti työväkeä liittymään Suojeluskuntajärjestöön ja jos viitsit, löydät kyllä nuo edellisessä kommentissani esittämät prosenttiluvut. Ne kun ovat useammassa modernissa Suojelukuntajärjestöä koskevassa tutkimuksessa mainittu.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan 1939 Tanner totesi, ettei ollut mitään estettä liittyä suojeluskuntaan, no siinä vaiheessa Tannerista oli alkanut näkyä viehtymistä jopa Saksalaisiin, mikä myöhemmin tuli todeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa Marin olla vielä Kiljusta astetta tai paria punaisempi. Näille USA ja sitä kautta myös Nato on kaiken pahan alku ja juuri.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä Kiljusen ja Saarikon ulostulot ovat lähinnä yrityksiä (jälleen kerran) tukahduttaa keskustelu Nato-jäsenyydestä Suomessa.
Yrityksiin on vastattava keskustelun kierroksia lisäämällä.
Ilmoita asiaton viesti