Miksi puramme piilopirttimme?
Koronapandemia on kavala vihollinen. Se on erityisen kavala ikäihmisille. Italiassa ja Kiinassa on koronaan sairastuneiden kuolleisuus ollut alle 30-vuotiailla 0,0 % ja 30-50-vuotiailla 0,1 %. Vastaava luku on 50-70-vuotiailla 2 %. Sen sijaan 60-70-vuotiaista on koronaan sairastuneista kuollut 10 % ja yli 80-vuotiaista 20 %.
Nämä THL:n antamat luvut pelkistävät tilanteen. Ikäihmisille koronan aiheuttama riski on ratkaisevasti nuorempia ikäluokkia suurempi. Siksi hallituksen päätös asettaa yli 70-vuotiaat karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin, on harkittu.
Valtaosa ikäihmisistä on myös toiminut terveysviranomaisten antamien ohjeiden mukaan. He ovat minimoineet ulkoiset fyysiset kontaktinsa.
Kymmenet tuhannet ovat käyttäneet hyväkseen Suomen luonnon tarjoamaa suojaa ja siirtyneet mökeilleen. Onneksi meillä on poikkeuksellisen laaja kesämökkijärjestelmä, jonka erityisarvo näkyy juuri nyt, kriisitilanteessa.
Kautta kivuliaan historiamme ovat suomalaiset paenneet, kun vainolainen iskee, erämaiden piilopirtteihin. Niin nytkin.
Uudellamaalla, jossa koronaepidemia on Suomessa pahimmillaan, on pääosa tartunnansaaneista ollut nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä. Vielä tämä vihulainen ei ole päässyt täydellä voimallaan iskemään ikäihmisiin. He ovat onnistuneet piiloutumaan.
Hallitus on tehnyt päätöksen Uudenmaan eristämisestä. Muualle Suomeen siirtyneitä uusmaalaisia kehotetaan palaamaan pikimmiten koteihinsa. Peruste on selvä: tehohoitokapasiteetti on muualla Suomessa rajallinen ja siksi kaikkia kehotetaan oleskelemaan kotonaan ja kotiseudullaan.
Onko kuitenkaan viisasta purkaa piilopirttimme? Harvinainen suojajärjestelmä, jota muualla maailmassa voidaan vain kadehtia. Mökeilleen siirtyneistä ovat useimmat jo olleet riittävän pitkään erillään, jolloin taudin puhkeamisen olisi pitänyt jo tapahtua. He ovat terveitä, eivätkä siten altista ketään tartunnalle.
On oikein varmistaa terveydenhuollon ja tehohoidon kapasiteetin riittävyys kaikkialla Suomessa. Olisiko kuitenkin viisaampaa edellyttää mökeilleen siirtyneitä palaamaan silloin kotikulmilleen, jos taudin oireet iskevät. Kysehän ei kuitenkaan ole äkillisesti lamauttavasta sairaudesta.
Nyt ikääntyneet uusmaalaiset kehotetaan palaamaan koronaviruksen pahimmille epidemia-alueille. Miksi? Tuleeko tästä päätöksestä kulminaatiopiste, jonka seurauksena tähän asti erityisesti nuoria-aikuisia koskettanut epidemia alkaa niittää karmeaa satoaan ikäihmisten joukossa?
Minusta hyvä havainto Kimmolta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuo piilopirtteihin tai mökille piiloutuminen suomalaisten geeneissä oleva ominaisuus.
Julius Caesar selitti, että Gallia oli helpompi valloittaa kuin Germania, koska hyökkäyksen alkaessa gallit pakenivat kaupunkeihin, mutta germaanit juoksivat kaupungeista metsään.
Ilmoita asiaton viesti
Lieneekö totta tuo tarina suomalaisesta uudisasukkaasta joka asettui erämaahan joen varteen ja rakensi olonsa sinne. Asusteli ja eleli kunnes huomasi tuoreita lastuja joessa. Päätteli siitä että nyt ei ole kaikki kunnossa. Otti kirveen turvakseen ja lähti selvittelemään asiaa.
Kulki aamusta illansuuhun ylävirtaan kunnes huomasi vasta kyhätyn mökin ja sen edustalla miehen puuhissaan.
Kävi kohti ja kun saavutti miehen totesi että mitäs tulit niin lähelle ja löi kirveellä pään halki mieheltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarina on tosi. Jos katsoo Ranskan maaseutua lentokoneesta (tai googlella), voi huomata, että pellot ovat erikseen ja talot on rakennettu vierekkäin yhteiseen kylään. Suomen maaseudulla talot ovat erikseen omien peltojen vieressä.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan kylät ovat maaorjuuden tuotteita. Meidän maaseudun asutus on Isojaon aikaansaama. Ei johdu ilkeästä suomalaisesta luonteesta vaan kehityksen vaatimista ratkaisuista. Rantasen juttu sinänsä on varmasti totta. Mitäs tuli jakamaan metsästysmaita. Perheensä elannon vuoksi kaverin toiselta pään halkaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, että oireetonkin voi levittää tautia. Nyt jännitetään, että minkä kyläkaupan tai huoltoaseman kautta tauti leviää.
Ilmoita asiaton viesti
Mökeille paenneita kritisoidaan siitä, että syrjäseuduilla ja pohjoisessa on vähän tehohoidon paikkoja. Onko tämä kuitenkaan todellinen ongelma, jos mökeille pakeneminen todennäköisesti myös vähentää tehohoidon tarvitsijoiden määrää, ja ne jotka sairastuvat syrjäseudulla, ehtivät kyllä tulla kyyditetyksi vaikka Helsinkiin asti saamaan tehohoitoa, jos niikseen on?
Ilmoita asiaton viesti
Mökiltä ehtii mainiosti hoitoon kaupunkiin. Nyt Uudenmaan eristämisessä oli kuitenkin kyse taudin leviämisen rajaaminen. Uudellamaalla pääosa tartunnoistakin. Mutta ei logiikka rajoituksissa ole mahtava. Uudellamaalla on myös enemmän väkeä, joihin tartuttaa virus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mökkeilevillä ikäihmisiltä kuin perheiltä on järjenkäyttö ja harkintakyky unohtunut aika lailla kokonaan. Nyt pitäisi nimittäin ymmärtää, että tähän aikaan ei se kyläkauppareissu mökkipaikkakunnalla ole viihdenumero ja kiva kohokohta, kuten ennen. Yksi menee kauppaan ja hoitaa asiat lyhyen kaavan mukaan, ei koko porukkaa mukaan kauppaan viihtymään ja kokemaan maalaiseksotiikkaa. Viime viikonloppuna oli melkoinen ryysis ja meno maaseudun mökkikuntien kaupoissa: iäkkäitä pariskuntia ja kokonaisia lapsiperheitä yhdessä viihtymässä ja pyörimässä kaupoissa. Hölmöläisten touhua.
Kohta varmaan oikeasti joudumme lukemaan tartuntaketjusta, joka on alkanut kyläkaupasta.
Ilmoita asiaton viesti
En piilopirttien purkamisesta tiedä. Mutta hallituksen tuleva Uudenmaan eristäminen on sarjassaan toinen hullu liike, monien hallituksen hyvien (johto)päätösten ohella.
Se ensimmäinen oli ulkomailta palaavien lepsu ohjeistus ja valvonta, se maksoi useita kymmeniä tartuntoja.
Uudenmaan eristämisen hyöty haittoihin nähden tulee olemaan nähdäkseni äärimmäisen pieni.
Ja Kimmo – ne pääkaupunkilaiset, joilla on mökki/kesähuvila Uudenmaan ulkopuolella jäävät ilman yhtä henkireikää – ja kesäpaikka jää ilman kevättöitä. Mökillä muiden tartuttaminen, jos ollaan vain perhepiirissä, tuskin on todennäköistä. Ja kauppa-asiat hoidetaan yleensä jo lähtiessä.
Siis samaan aikaan kun ulkomailta tulevat kulkevat kenenkään kontroloimatta, mökkireissulle mielivällä on vastassa kymmeniä sulkupuomeja, poliiseja ja sotilaita. Ei tunnu kovinkaan tasapainoiselta eikä järkevältä.
Luulen, että tuleva rajoitus onkin tarkoitettu ennen kaikkea ”Lex Skimbakansaksi”, eli estämään pohjoisen keväthangille (ja afterskihin) mielivien etelän bilettäjien invaasio ja taudin levittäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Piilopirttiin meno on erinomainen tapa eristäytyä ruuhkaisten alueidemme tartuntariskeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Puhdasta järkeä, Kimmo! Päinvastoin kuin arvon pääministerimme on muuten Moskovan pormestari Sobjanin nimenomaan kehottanut moskovalaisia olemaan korona-lomallaan datshoilla!
Muutenkin tällainen näpertely -jopa jos siitä olisi hyötyä eikä haittaa- ei saa viedä unohduksiin, että kontaktienvälttelyjärjestelmä vuotaa kuin seula kun tehdään ei-välttämätöntä työtä.
Siis kolmen viikon palkallinen eristysloma kaikille!
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Tuomioja lupaa rientää tikkana paikalle jos puhutaan sisällissodasta tai pohjoismaisesta mallista. Antti Lindtman jäi suosiolla hallituksesta jotta Timo Harakka voi olla tikkana paikalla kun työelämästä neuvotellaan. Lehdestä saattaa lukea milloin Eero Heinäluoma seisoo tikkana Hakaniemen torilla (kyllä nuo suomenkielen sanat klubilla håqymyilyttää, Must Read, Päivän Timantti Digi-HS:ssa, entä mitä Veli Liikanen kehittänee digi-vihreille, Must Read Twice, tai Gyllene gryningen kultainen aamunkoitto?).
Timo Harakka on hartaasti uskonnollisen kuuromykän pariskunnan kasvattilapsi Äänekoskelta. Useat politiikan ”tikoista” ovat seurakuntanuoria. Jyrki Katainen valittiin Siilinjärven seurakuntaneuvostoon 19-vuotiaana ”rajojansa rikkovana, uusia maailmoja suunnittelevana”. Supercell-sosialisteja, kuten Harakka itseään kutsuu.
Mutta kun oikein silmiin katsotaan, niin kaikkihan me olemme demareita! Niin, mitä se onkaan se yli-ihmisyys? Muuta kuin tottelevaisuutta?
Taisto-nalleksi nuorena kutsuttu kulttuurin omistaja kävi meren takaa kylässä arvellen ettei Suomi uudistu ilman isoa rettelöintiä. HS tietää puolustusvoimien suunnittelevan jo ruumiiden käsittelykeskuksia Ylen uusiessa samaan aikaan talvisotaa.
(blogimerkintöjäni 4.11.2019)
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole käytössäni tilastoja mökeillä sattuvista tapaturmista, joiden johdosta paikallista terveydenhoitoa jouduttaisiin rasittamaan. Ja samalla riskeerattaisiin, että saisiko sieltä paikallisesta terveyskeskuksesta sen koronan. Sehän leviää helposti juurikin tuollaisissa paikoissa.
Vaan jos ajatellaan ideaalia, että ihmisillä on 3 viikon eväät mökillään, niin onhan siinä sekä lähimmäiset että mökkiläiset paremmassa suojassa tartunnoilta. Sehän karanteeni puretaankin 3 viikon päästä. Vai miten?
Ilmoita asiaton viesti