Vanhuuseläkkeiden leikkaus ei auta valtiontalouden tasapainotusta
Valtiovarainministeriö julkaisi tänään 6.3. meno- ja rakennekartoituksen, jossa erääksi tulevien vuosien säästötoimeksi nostettiin työeläke- ja kansaneläkeindeksien korotusten pienentäminen neljän vuoden ajaksi. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi eläketulojen ostovoiman heikkenemistä entistä enemmän suhteessa ansiotuloihin.
On epäilemättä tarpeellista pohtia julkisen talouden vahvistamista tulevalla vaalikaudella. Sitä ei pidä kuitenkaan tehdä heikoimpien ja haavoittuvimpien kustannuksella hyvätuloisten sijaan. Ei ole mitään mieltä leikata vanhuuseläkeindeksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi, koska valtio ja kunnat eivät maksa työeläkkeitä.
Valtionvarainministeriön kartoituksessa on kolme outoa piirrettä. Miksi ylipäätään esitetään leikkauksia niille, joilla ei ole, kun pääpainon pitäisi olla niillä, joilla on.
Toiseksi työeläkeindeksileikkaus ei paranna valtiontaloutta. Sen sijaan vanhuuseläkkeiden pienentäminen kasvattaa entistä vauhdikkaammin pääosin ulkomaille sijoitettuja jo nyt 250 miljardin euron eläkerahastoja. Kotimainen kulutuskysyntä heikkenee, mikä on omiaan pahentamaan valtiontalouden tilaa, ei parantamaan.
Kolmanneksi valtiovarainministeriö kirjaa julkisyhteisöjen menoiksi työeläkkeet. Jos näin tehdään, niin miksi ministeriö ei huomioi työeläkerahastoja ja niiden keskimääräistä 8 miljardin euron kasvua pohtiessaan julkisen talouden tasapainottamista. Näin luodaan harhainen kuva julkisentalouden alijäämästä ja nettovelka-asteesta. Toivottavasti tätä ei tehdä tarkoituksellisesti.
SDP on esittänyt julkisen talouden vahvistamista veropohjaa laajentamalla ja tiivistämällä. On puututtava verovälttelyyn sekä verottamalla voimakkaammin nykyisin aliverotettua finanssisektoria ja pääomatuloja. Tämä olisi oikeudenmukaisempi tapa julkisen talouden vakauttamiseen ja velkaantumisen vähentämiseen, kuin leikkaamalla vanhuuseläkkeistä ja sosiaalisista tulonsiirroista.
Hyvä huomio: ”Ei ole mitään mieltä leikata vanhuuseläkeindeksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi, koska valtio ja kunnat eivät maksa työeläkkeitä.”
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole mitään mieltä leikata vanhuuseläkeindeksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi, koska valtio ja kunnat eivät maksa työeläkkeitä.”
Ei siis koske niitä valtion talousarviossa VM:n hallinnonalan alla olevia 5,2 Mrd.€, jotka on otsikoitu ”eläkkeet”? Valtion ja kuntien palkoista ei myöskään makseta eläkemaksuja?
Ilmoita asiaton viesti
Eläkemaksut maksetaan, mutta niitähän ei ole peräänkuulutettu leikattavaksi, vaan ulosmaksettavat eläkkeet, jotka maksetaan eläkevakuutusyhtiöiden sijoitusvarallisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sijoitusvarallisuudesta (rahastosta) maksetaan 20-25 % koko eläkkeestä. Indeksit maksetaan suoraan maksun tasausosasta, joka ei vaikuta rahastoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan osa ulosmaksettavista eläkkeistä maksetaan eläkevakuutusyhtiöiden sijoitusvarallisuudesta. Pääosin ne maksetaan kunkin vuoden eläkemaksuista. Seuraava Telan kuvio selventänee asiaa:
https://www.tela.fi/2019/10/30/mista-tulevat-rahat-elakkeisiin-ja-miten-ne-maksetaan/
Ja juuri siitä syystä logiikka menee niin, että jos eläkemenot kasvavat, myös eläkemaksuja joudutaan korottamaan, mikä vaikuttaa myös julkisen sektorin tasapainoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanhuuseläkkeiden leikkaus ei auta…”
Tuota minä vähän pelkäsinkin. Auttaisikohan meidän vanhusten leikkaus valtiontaloutta?
Ilmoita asiaton viesti
Nii- i kummasta päästä leikataan, jalkopäästä vai 🙂 ?
Kuuden uutisissa tuli myös ”alimpien arvonlisäverokantojen korottaminen,” ja tätä sitten kompensoimaan muka verovähennys!
BÖÖÖÖ! Pienituloisimmilta eläkeläisillä ei ole mitään veroja, mitä vähentää! Koska heidän tulonsa ovat niin pienet, ettei niitä veroteta.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkeläisleikkaus pitää tietenkin tehdä talous edellä.
Ilmoita asiaton viesti
Leikkauksien lisäksi ikärakenteen kehityksen huonoa suuntaa voidaan korjata mm. seuraavasti:
Nostetaan eläkeikä 70 vuoteen, verotetaan eläkkeitä niin, että elääkseen on tehtävä lisätöitä, terveyskeskusten jonot vakiinnutetaan vähintään vuoden mittaisiksi, kurjistetaan eläkeläisten sosiaaliset elämänolot ja hyväksytään eutanasia. Uskon, että näillä toimenpiteillä aktiiviväestön suhteellinen osuus kasvaa siedettävälle tasolle, kun passiiviväestön taivaskaipuu lisääntyy räjähdysmäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen sijaan vanhuuseläkkeiden pienentäminen kasvattaa entistä vauhdikkaammin pääosin ulkomaille sijoitettuja jo nyt 250 miljardin euron eläkerahastoja.”
Kimmo, taidat nyt olla väärässä. Indeksit maksetaan aina kulloisesta maksusta, joten ne eivät vaikuta rahastoihin mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta kantaa siihen, ovatko nämä indeksileikkaukset paras tapa tasapainottaa valtion budjettia, niin se on varmaa, että jokaista valtiovarainministeriön ehdotusta tullaan vastustamaan äärimmäisen kiivaasti joltain taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Syykin on selvä, sillä jo nyt inflaatio laskee kansalaisten elintasoa, joten lisäleikkaukset tai lisäkulut eivät varmasti maistu. Ainakin energiasektori ja pankit porskuttavat, joten onko siellä varaa maksaa lisää veroja?
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo, vihdoinkin kuulen äänesi jälleen eläkeläisten etuja puolustavana.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009426986.html
Linkistä selviää kuinka paljon erilaisia säästökohteita on listattu. Mutta, löysin ainoastaan yhden kohdan, jossa puhutaan henkilömääristä toteuttamassa meidän julkista sektoria. Onko niin, että kaikki toiminnat toimivat ihannekokoonpanolla? Se yksi kohta oli hoitajamitoitus, joka tosiasiassa ei ole vielä edes konkretisoitunut kuluksi, joten säästöinä saadaan odotettuja kuluja.
Miten se menikään vanha sanonta, että ei korppi….
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan sinne saatais se liberaalipuolueen leikkauslista mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Valtion maksamat eläkkeet ovat korkeampia kuin työeläkkeet, joita varten perityistä maksuista on rahastoitu yli 200 miljardia säästöön. Se käy ilmi mm Varman ja Ilmarisen julkaisemista luvuista. Valtion ( ja kuntienkin ) eläkkeet ovat yksityispuolen maksamia eläkkeitä huomattavasti korkeampia. Ja valtio ei ole säästänyt mitään maksettavia eläkkeitä varten. Niitä voidaan leikata tarvittaessa. Näitähän korkeammin palkattujen virkamiesten, kansanedustajien, ministerien ym eläkkeet. Presidentin eläkekin on 100 tonnia puhtaana käteen ( verollisena yli 200 tonnia) +muita verovapaita etuja lisäksi. Näitä voidaan kyllä leikatakin.
Ilmoita asiaton viesti