Velkavaalit

Julkisessa keskustelussa käynnissä olevaa vaalikamppailua on luonnehdittu ”velkavaaleiksi”. On kiinnitetty perusteltu huomio julkisen talouden alijäämiin ja nopeaan velkakehitykseen. Tilannetta on pidetty hälyttävänä, jopa kriittisenä. Keskustelussa on kuitenkin outo piirre ja hälyttävä epäjohdonmukaisuus.

Ensinnäkin kaikki Euroopan maat ovat covid-pandemian ja heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi velkaantuneet. Suomen julkinen bruttovelka suhteessa kansantuotteeseen on EU-maiden joukossa keskiarvon paremmalla puolella eli olemme vähemmän velkaantuneet kuin tärkeimmät kilpailijamaamme.

Toiseksi valtaosa menneellä hallituskaudella otetusta valtion velasta on päätetty yhdessä opposition kanssa.

Kolmanneksi julkinen bruttovelkamme on ennätyksellisen korkea 142 miljardia euroa. Sen sijaan OECD:n tilastoissa julkinen nettovelkamme on plussan puolella. Olemme viimeisen neljännesvuosisadan aikana kasvattaneet valtaisan 250 miljardin euron eläkerahaston, joka on 70 prosenttisesti sijoitettu ulkomaille. Siksi kansainvälinen luottoluokituksemme on huippuluokkaa AA+. Useimmilla EU-mailla ei ole lakisääteisiä eläkerahastoja lainkaan.

Neljänneksi julkisessa keskustelussa niputetaan eläkemenot yhteen ja viitataan suurin 48 miljardin euron sosiaalimenoihin, jotka muodostavat 35 prosenttia kaikista julkisyhteisöjen menoista. Tästä yli 30 miljardia euroa on kuitenkin vanhuseläkettä eli työeläkkeitä, jotka maksetaan valtion budjetin ulkopuolisista eläkerahastoista.

Viidenneksi, jos työeläkkeet luetaan julkisiksi menoiksi, niin johdonmukaisuuden nimissä eläkerahastojen keskimääräinen 8 miljardin euron vuosittainen kasvu pitäisi lukea julkisen talouden tuloksi.

Onko oikeiston lanseeraamassa kiihkeässä velkakeskustelussa sittenkin kyse vain ideologisesta linjauksesta. Tavoite on supistaa ja markkinaehtoistaa julkista taloutta.

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu