Velkavaalit
Julkisessa keskustelussa käynnissä olevaa vaalikamppailua on luonnehdittu ”velkavaaleiksi”. On kiinnitetty perusteltu huomio julkisen talouden alijäämiin ja nopeaan velkakehitykseen. Tilannetta on pidetty hälyttävänä, jopa kriittisenä. Keskustelussa on kuitenkin outo piirre ja hälyttävä epäjohdonmukaisuus.
Ensinnäkin kaikki Euroopan maat ovat covid-pandemian ja heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi velkaantuneet. Suomen julkinen bruttovelka suhteessa kansantuotteeseen on EU-maiden joukossa keskiarvon paremmalla puolella eli olemme vähemmän velkaantuneet kuin tärkeimmät kilpailijamaamme.
Toiseksi valtaosa menneellä hallituskaudella otetusta valtion velasta on päätetty yhdessä opposition kanssa.
Kolmanneksi julkinen bruttovelkamme on ennätyksellisen korkea 142 miljardia euroa. Sen sijaan OECD:n tilastoissa julkinen nettovelkamme on plussan puolella. Olemme viimeisen neljännesvuosisadan aikana kasvattaneet valtaisan 250 miljardin euron eläkerahaston, joka on 70 prosenttisesti sijoitettu ulkomaille. Siksi kansainvälinen luottoluokituksemme on huippuluokkaa AA+. Useimmilla EU-mailla ei ole lakisääteisiä eläkerahastoja lainkaan.
Neljänneksi julkisessa keskustelussa niputetaan eläkemenot yhteen ja viitataan suurin 48 miljardin euron sosiaalimenoihin, jotka muodostavat 35 prosenttia kaikista julkisyhteisöjen menoista. Tästä yli 30 miljardia euroa on kuitenkin vanhuseläkettä eli työeläkkeitä, jotka maksetaan valtion budjetin ulkopuolisista eläkerahastoista.
Viidenneksi, jos työeläkkeet luetaan julkisiksi menoiksi, niin johdonmukaisuuden nimissä eläkerahastojen keskimääräinen 8 miljardin euron vuosittainen kasvu pitäisi lukea julkisen talouden tuloksi.
Onko oikeiston lanseeraamassa kiihkeässä velkakeskustelussa sittenkin kyse vain ideologisesta linjauksesta. Tavoite on supistaa ja markkinaehtoistaa julkista taloutta.
Julkinen velka on Komission ja EKP: n mukaan jo pitkälti yli 200 miljardia euroa.
15 miljardin euron eli n. 3.000 euron vuotuista alijäämää / a / asukas = 250 euroa / asukas / kk ei löydy varmasti mistään muualta.
Työeläkevarat ovat laskussa ja 250 miljardin sijaan vain nyt n. 230 miljardia euroa, joka on todellisessa arvossaan sekin inflaation alaisena sulamassa vauhdilla huomattavasti pienemmäksi.
Kiljunen on hyvä esimerkki demareiden taloudellisesta punasilmäisestä vastuuttomuudesta vakavasti ja nopeasti kriisiytyvässä ikääntyvässä maassa.
Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kelkasta on jo tiputtu lopullisesti viimeistään nykyisen vasemmistohallituksen aikana. Luottoluokittajat ovat huomauttaneet luottokelpoisuudeltaan pohjoismaiden huonointa talousperformanssia Suomea jo monia kertoja uudistusten tarpeellisuudesta, mutta juurikin SDP / SAK ovat olleet aina pienimpiäkin uudistuksia vastaan haraten kynsin ja hampain torikokouksissaan.
PS. Rahastoituja työeäkevarvaroja on siis n. 230 miljardia euroa, MUTTA luvattuja työeläkevastuita onkin sitten n. 900 miljardin euron verran odottamassa maksajaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi meidän luottoluokitusta sitten laskettiin? Ja kyllä velka on velkaa, varsinkin kun sen hoitamiseen alkaa mennä miljardeja, jotka siis ovat pois vaikkapa terveydenhoidosta.
Juokseviin kuluihin eli jokapäiväiseen elämään jatkuvasti otettava velka on silkkaa tyhmyyttä (tai välinpitämättömyyttä) oli sitten kyse valtiosta tai yksityisestä velasta.
Ilmoita asiaton viesti
Verrokkivaltiot Ruotsi ja Tanska ovat pienentäneet merkittävästi valtion velkaa, samalla Suomi vastaavasti on turvottanut velkakakkuaan typerien ja osaamattomien poliitikkojen toimilla. Suomen BKT:n arvioidaan kasvavan noin 10 prosenttia vuosina 2019–2030, kun Ruotsin, Norjan ja Tanskan BKT kasvuksi arvioidaan yli 20 prosenttia.
Velalla ja kädet muiden taskuihin tunkemalla ei hyvinvointia rakenneta, hyvinvointia syntyy terveellä yritystoiminnalla ja kovalla työllä.
https://www.verkkouutiset.fi/a/tassa-pysayttavin-kuva-suomi-omalla-tasollaan/
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen ohjelma”Omituinen höpöttäjä” esimerkkinä Manitbois.
https://youtu.be/oe7kqktvcgc
Ilmoita asiaton viesti