Eläkejärjestelmien maksuprosentit pitäisi yhtenäistää

Hallitus on uudistamassa Yel-eläkejärjestelmää. Uudistamista perustellaan sillä, että osa Yel-vakuutetuista yrittäjistä alivakuuttaa itsensä ja he maksavat liian vähän eläkemaksuja.

Suomessa on 260.000 Yel-vakuutettua yrittäjää. Yel-eläkemaksuja aiotaan korottaa siten, että vertailukohtana käytetään palkansaajien mediaanituloa. Monelle pienyrittäjälle firman pyörittäminen on elämäntapa ja heidän tulotasonsa on pienempi kuin palkansaajilla.

Suunniteltu uudistus on kohtuuton pienituloisia yrittäjiä kohtaan. Jos suunniteltu Yel-uudistus hyväksytään eduskunnassa, niin kymmenet tuhannet yrittäjät joutuvat lopettamaan liiketoimintansa ja uusien yritysten perustaminen käy mahdottoman vaikeaksi. Pienet kivijalkaliikkeet ova olennainen osa elävää kaupunkikuvaa. Mitä järkeä on siinä, että suurin osa tavallisista kivijalkaliikkeistä lopetetaan ja tuhannet yrittäjät häädetään työttömyyskortistoon?

Yel-eläkkeiden alivakuutusta suurempi ongelma on maanviljelijöiden Myel-eläkkeiden alivakuuttaminen. Valtio maksaa Yel-eläkkeitä 420 miljoonaa vuodessa ja Myel-eläkkeitä 750 miljoonaa vuodessa. Eläketurvakeskuksen arvion mukaan vuonna 2022 valtion maksuosuus Yel-eläkemenosta on 30% ja valtion osuus Myel-eläkemenosta on 84%. Tämä tarkoittaa sitä, että maanviljelijät maksavat eläkekertymästään vain 16%, kun Yel-vakuutetut muut yrittäjät maksavat eläkekertymästään 70%.

Alle 30.000 euron tulotasolla Yel-vakuutettu yrittäjä maksaa lähes kaksi kertaa suuremmat eläkemaksut kuin maanviljelijä, ja silti Yel-maksuja aiotaan korottaa. Myös suurella tulotasolla Yel-yrittäjät maksavat paljon enemmän eläkemaksuja kuin maanviljelijät.

On täysin oikeustajuni vastaista, että eri eläkejärjestelmissä on erisuuruiset maksuprosentit. Yrittäjien eläkejärjestelmää pitäisi uudistaa siten, että maanviljelijät ja Yel-yrittäjät maksavat eläkemaksuja saman verran.

Kimmo Hantunen
kauppatieteiden maisteri
Helsinki

0
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Haluan korostaa, että en äänestä persuja maahanmuuttopolitiikan takia, vaan Euroopan keskuspankkipolitiikan takia. Olen surullinen siitä, että rahaliiton jäsenyyden vastustajana minulla ei ole muita äänestysvaihtoehtoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu