NURMIKOIDEN TILALLE KETOKUKKANIITTYJÄ JA KAUPUNKIMETSIÄ

Asun Helsingissä enkä voi ymmärtää kaupungin puisto-osaston toimintaa. Helsingissä on valtavan suuria rumia ruohonurmikoita varmasti yli 1000 hehtaaria. Luonnonystävänä ihmettelen kenen mielestä lyhyeksi leikattu eloton nurmikkoaavikko on kaunis?

Ison nurmikkoaavikon kasvattaminen, kastelu ja jatkuva leikkaaminen on kallista verorahojen tuhlausta. On selvää että ilmastonmuutoksen myötä pitkät hellejaksot lisääntyvät. Nurmikoiden kastelu ja jokakeväinen uudistaminen on vuosi vuodelta kalliimpaa ja hankalampaa.

Monen kilometrin mittaisia nurmikkoaavikoita löytyy runsaasti ympäri Helsinkiä, esimerkiksi Arabianrannasta. Arabianrannan valtavalla nurmikkoaavikolla ei kasva mitään muuta kuin kellertävää kitukasvuista nurmikkoa ja muutama harva istutettu puu. Jos kävelee eduskuntalon edestä Töölönlahdelle niin sieltäkin löytyy monta sataa metriä pitkä keltaiseksi kuihtunut ruohikkoaavikko.

Ymmärrän sen että auringonottajia varten pitäisi olla jonkunlainen nurmikko tarjolla jokaisessa kaupunginosassa, mutta yli 1000 hehtaarin helsinkiläisiä nurmikkoaavikoita ei kukaan voi millään syyllä perustella.

Lyhyeksi leikattu ruohonurmikkoaavikko on ekologisesti kuollut biotyyppi. Ruohonurmikkoaavikolla ei elä yhtään hyönteistä eikä sitä käytä hyväkseen mikään muu elollinen olento paitsi valkoposkihanhi, joka on haitallinen vieraslaji.

Toivon että Helsingin nurmikkoaavikoita muutetaan ketokukkaniityiksi ja pieniksi kaupunkimetsiköiksi. Ketokukkaniitty on halpa ratkaisu, se ei tarvitse muuta hoitoa kuin niittämisen yhden kerran kesässä ja ketokukat uudistuvat luontaisesti. Ketokukkaniitty on moninverroin kauniimpi kuin ruma ekologisesti kuollut nurmikkoaavikko.

Ketokukkaniitty on monipuolinen ekosysteemi, siellä hyönteiset pörisee, perhoset lentelee, västäräkkipoikueet heiluttelevat pyrstöjänsä ja kaupunkimetsiköissä satakielet laulaa.

Kimmo Hantunen
Helsinki

+5
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu