Suomen pankin johtokunnan jäsenten pitäisi olla rahapolitiikan asiantuntijoita

 

Viime maanantaina saimme lukea Iltalehdestä että varatuomari Marja Nykänen on hakenut jatkokautta Suomen Pankin johtokunnan jäsenen avoinna olevaan virkaan (Iltalehti 20.9.). Nykänen oli ainoa hakija.

Nykänen on toiminut johtokunnan jäsenenä vuodesta 2017. Johtajan tehtävässään Nykäsen vastuualueena on ollut mm. rahoitusmarkkinakysymykset, makrovakauspolitiikka, rahapolitiikan riskien valvonta sekä rahoitusvakausprosessit.

Juristin koulutuksen saanut Nykänen ei ole minkään edellä mainitun kansantaloustieteen osa-alueen asiantuntija.

Suomen Pankkia johtaa kolmihenkinen johtokunta ja sen toimintaa valvoo eduskunnan nimittämä pankkivaltuusto. Marja Nykäsen lisäksi johtokuntaan kuuluu kaksi muuta jäsentä, kauppatieteiden tohtori Tuomas Välimäki ja filosofian tohtori Olli Rehn.

Suomen Pankki on osa eurooppalaista keskuspankkijärjestelmää ja sen tehtävä on rahapolitiikan johtaminen. Johtajan pitää ymmärtää mitä hän johtaa ja kaikkien johtokunnan jäsenten pitäisi olla rahapolitiikan asiantuntijoita. Ja miksi yhdeksän jäsenen pankkivaltuustossa ei ole yhtään rahapolitiikan asiantuntijaa?

EKP:n rahapolitiikkaa voidaan perustellusti kritisoida. Minua huolestuttaa Euroopan keskuspankin taseen hurja kasvuvauhti ja taseen loppusumman kasvulle ei ole mitään järjellistä rajaa näköpiirissä. Maastrichtin sopimuksen perusteella Suomen Pankki ja viimekädessä suomalaiset veronmaksajat ovat velkavastuussa myös EKP:n mahdollisista tappioista.

Veronmaksajan näkökulmasta rahaliiton jäsenyys aiheuttaa suuria taloudellisia riskejä (esim. Target2- maksunvälitysjärjestelmä), joista eduskunta ei ole tehnyt mitään päätöksiä.

Rahaliiton toiminnan rajoja määrittelevä no bail out -sääntö (jokainen rahaliiton jäsenmaa vastaa vain omasta velastaan) on jo ajat sitten heitetty romukoppaan ja EKP:n rahapolitiikka on aiheuttanut valtavat taloudelliset vastuut joita maksetaan monen vuosikymmenen ajan.

Kun rahaliiton sääntöjä aletaan lähivuosina uudistaa niin Suomen Pankin johtokunnan jäsenen virkaan pitäisi valita sellainen henkilö jonka ammatillinen kompetenssi riittää myös EKP:n rahapolitiikan kriittiseen tarkasteluun.

Kyseinen johtokunnan jäsenen virka pitäisi julistaa uudelleen haettavaksi ja valittavan johtajan pätevyysvaatimukset pitäisi määritellä siten että hän on laaja-alaisesti rahapolitiikan, kansantaloustieteen ja rahoituksen teorian asiantuntija.

Kimmo Hantunen

kauppatieteiden maisteri

Helsinki

+2
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu