Target2- saldot pitäisi tasata jokaisen vuoden lopussa

Euroalueen liikepankit tekevät keskinäiset maksusiirtonsa EKP:n hallinnoiman Target 2-maksunvälitysjärjestelmän avulla. Target-maksutaseen ylijäämä kirjautuu alueellisen keskuspankin taseeseen saatavana (asset) ja Target alijäämä vastuuna (liability).

Valtiovarainministeriön nettisivuilta voidaan lukea tilastoluettelo ”Suomen valtion taloudelliset sitoumukset, vastuut ja saatavat Euroopan talous- ja velkakriisiin liittyen – tilanne 31.12.2021”. Mielestäni valtiovarainministeriö julkaisee harhaanjohtavaa tilastotietoa. Kyseisestä tilastoluettelosta puuttuu olennaisen suuri vastuusumma, eli Suomen Pankin taseen vastaavissa oleva Target2-saaminen. Kesäkuun lopussa kyseinen saaminen oli 63 miljardia euroa.

Valtiolla on velkavastuu Suomen Pankin tappioista. Mikäli euroalueen rahaliitto hajoaa niin kaikella todennäköisyydellä Suomen Pankki menettää Target-saamisensa ja se kirjataan luottotappioksi SP:n tilinpäätökseen.

Target-saamisille ei ole olemassa minkäänlaisia realivakuuksia. Keskuspankin täytyy olla vakavarainen yritys. Jos Suomen Pankki tekee yli 60 miljardin luottotappion niin joutuuko valtio kattamaan sen budjettirahoituksella? Valtio on saanut vuosittain Suomen Pankista yli sadan miljoonan osinkotulot. Vaikka luottotappiota ei katettaisi budjettirahoituksella niin valtio menettää SP:n osinkotulot monen sadan vuoden ajaksi. Valtion rahoitusvastuun takia kyseinen saatava pitäisi mainita valtiovarainministeriön vastuutilastossa.

Joidenkin maiden, kuten Saksan ja Suomen keskuspankeille on kertynyt valtavat Target2-saatavat, kun taas esimerkiksi Italian keskuspankille on kertynyt valtavat Target2-velat. Italian Target-velka (600 mrd euroa) vastaa jo lähes 30% maan BKT:sta. Tämä velka tulee jo muutenkin mittavan valtionvelan (150% BKT:sta) päälle. Euroopan Keskuspankin avokätisen rahapolitiikan lisäksi Italian valtio velkaantuu holtittomasti myös Target2-maksunvälitysjärjestelmän ansiosta.

Italiassa keskustellaan avoimesti euroerosta. Italiassa pidetään syksyllä parlamanttivaalit. Jos populistinen oikeisto saa päättää asiasta niin Italia eroaa eurojärjestelmästä. Jos ylivelkaantunut Italia eroaa rahaliitosta, niin Italia jättää varmasti Target-velkansa maksamatta. Tässä tilanteessa Suomen Pankki tekee kymmenien miljardien eurojen luottotappiokirjauksen Target-saamisistaan.

Miten ihmeessä Suomi voi olla mukana tämmöisessä maksunvälitysjärjestelmässä, joka voi aiheuttaa kymmenien miljardien eurojen menetykset veronmaksajille? Ei eduskunta ole tehnyt mitään päätöstä, jolla Suomen Pankille annetaan lupa tehdä yli 60 miljardin euron luottotappio.

Pitemmän ajan trendi on ollut se, että Target2-saatavat ja velat ovat kasvaneet jatkuvasti. Target2-maksunvälitysjärjestelmää pitäisi uudistaa siten, että saatavat ja velat eivät kasva nykyistä suuremmiksi. Alijäämämaiden pitäisi maksaa alijäämänsä jokaisen kalenterivuoden lopussa EKP:lle, joka tilittäisi alijäämäkertymät ylijäämämaiden keskuspankeille. Lisäksi pitäisi harkita sellaisia menettelytapoja, joilla nykyisiä Target2- järjestelmän ali- ja ylijäämiä voidaan pienentää.

Kimmo Hantunen
kauppatieteiden maisteri
Helsinki

+3
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu