Teollisuuteen verrattuna hoitajilla on hyvä palkat

Suurin osa hoitajista työskentelee kuntasektorilla ja heidän keskimääräinen ansiotaso on noin 3100 euroa kuussa. Valtion palveluksessa sairaanhoitajan keskiansio on noin 3500 euroa kuukaudessa (Tilastokeskuksen tietoa v. 2020).

Soteuudistuksen seurauksena kaikkien julkisella sektorilla työskentelevien sairaanhoitajien palkka nostetaan samalle tasolle valtion palveluksessa olevien hoitajien kanssa liikkeenluovutuslain perusteella. Soteuudistus nostaa kuntasektorin sairaanhoitajien keskimääräisiä palkkoja samalle tasolle valtion hoitohenkilökunnan kanssa. Kuntasektorin hoitajien palkat nousee em. 3500 euroon (lähes 13 prosentin palkankorotus), vaikka tupopöydässä sovittu palkankorotusprosentti olisi nolla. Ja tämän 3500 euron kuukausipalkan lisäksi hoitajat saavat tupopöydän korotukset.

Kuntasektorille tuleva suuri Sotekorotus perustuu liikkeenluovutuslakiin. Fuusion seurauksena syntyvän yhtiön tai yhteisön palkat pitää harmonisoida. Asiasta on olemassa ennakkotapaus kun puolitoista vuotta sitten Eksoten palkkakiista ratkaistiin Tehyn toivomalla tavalla.

Tehyn johto on vuosikausia julistanut että teollisuuteen verrattuna sairaanhoitajilla on huonot palkat. Väite hoitajien huonoista palkoista ei pidä paikkaansa – teollisuuden yleiseen palkkatasoon verrattuna sairaanhoitajilla on hyvät palkat. Suurin osa teollisuustyöntekijöistä on teollisuusliiton jäseniä. Teollisuudessa tehdään paljon ylitöitä ja siellä on vähän poissaoloja. Vuonna 2020 teollisuusliiton keskimääräinen palkka oli 2600 euroa kuukaudessa, mikä sisältää kaikki ylityöt, vuorotyön lisät ja ikälisät. Sairaanhoitajan alkupalkka ilman lisiä on noin 2600 euroa kuussa kun teollisuudessa yleinen alkupalkka on alle 1900 euroa kuussa.

Sairaanhoitajilla on keskimäärin 19,5 sairauspäivää vuodessa ja se on paljon enemmän kuin teollisuudessa. Kuukausi sitten (Iltalehti 20.4.) kokenut sairaanhoitaja Salla valitteli että turha saikuttaminen on yleistä hoitoalalla. Pitäisikö sairaanhoitoon kokeilla suoriteperusteista palkkausta tai sairauspäivien karenssia?

Tehyn propaganda sairaanhoitajien huonoista palkoista ei ole totta. Mielestäni hoitajat vaativat liikaa palkkaa.

Kimmo Hantunen
KTM, Helsinki

+3
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu