SAKSAN SOPIMUS ON TÄYDELLINEN KATASTROFI

Viime perjantaina päästiin sopimukseen, jonka mukaan Saksan valtio tulee Uniperin osakkaaksi. Saksan valtio antaa lisää pääomaa ja Saksalaiset pankit lainaavat lisää rahaa Uniperille.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen kommentoi että ”Sopimus antaa hyvän pohjan Uniperin kannattavalle liiketoiminnalle tulevaisuudessa”. Tuppurainen ei ymmärrä mitä sana kannattavuus tarkoittaa. Sopimuksen mukaan lokakuun alusta alkaen 90% kaasun ostohinnasta voidaan siirtää asiakkaalle. Kun kaasun ostohinta on suurempi kuin myyntihinta niin Uniper tekee tappiota maailman tappiin saakka.

Tappiota tuottavan myyntihinnan lisäksi ison kaasuverkon ylläpito aiheuttaa suuret kiinteät kustannukset jotka lisäävät tappioiden määrää. Sopimuksen mukaan saksalaiset pankit antavat lisää lainaa Uniperille ja siitä maksetaan markkinakorkoa. Lokakuun alkuun mennessä Uniper tekee ehkä 4 miljardia lisää tappiota ja korkokulut nousevat pilviin.

Nähtäväksi jää kuinka suuret tappiot Uniper tekee kuluvan tilikauden aikana. Toivottavasti alle 10 miljardia euroa? Selvää on se, että Fortumin konsernitilinpäätökseen kirjataan Uniperin tuloslaskelman tappiota monen miljardin euron arvosta.

Tammikuussa Fortum pääomitti Uniperia 8 miljardin euron verran. Tuppurainen mainosti että tämän sopimuksen jälkeen Fortumin pääomitus on turvattu. Tuppurainen ei ymmärrä mitä hän puhuu. Näillä sopimusehdoilla (kaasun ostohinta on suurempi kuin myyntihinta) Uniper tekee tappiota seuraavien vuosikymmenten ajan ja Uniper velkaantuu koko ajan lisää. Velkojen etuoikeusjärjestyksen mukaan lainat maksetaan takaisin ennen pääomittamista. Uniperin velkaantuessa Fortum ei koskaan tule saamaan takaisin Uniperin rahoitustaan ja kyseinen 8 miljardia kirjataan joskus luottotappioksi Fortumin tilinpäätökseen.

Fortum on ilmoittanut, että se tekee yli kahden miljardin euron arvonalennuksen Venäjän liiketoiminnoistaan. Lopullinen alaskirjauksen määrä voi olla suurempi. Fortumin Uniperomistusten kirjanpitoarvo on 6,5 miljardia. Fortum maksoi osakkeista keskimäärin 24 euroa kappaleelta. Fortum möi Uniperin osakkeita Saksan valtiolle 1,7 euron kappalehinnalla. Uniperin osakkeen pörssikurssi on laskenut alle 6,5 euroon. Fortum joutuu tekemään noin viiden miljardin euron arvonalennuksen myös Uniperin osakesalkustaan.

Eniten minua pelottaa, millainen lasku Uniperin johdannaissalkusta tulee suomalaisille veronmaksajille. Uniperin taseessa on ison riskin johdannaissopimuksia 150 miljardin euron arvosta. Minkälaista lottoa Fortumin johto on pelannut veronmaksajien kustannuksella?

”Tässä kokonaisuudessa lähtökohta oli, että veronmaksajien rahaa ei tarvita ja että Fortumin ei tule enempää pääomittaa Uniperia”, Tuppurainen sanoi ja korosti, että nämä tavoitteet saavutettiin. Näissäkin kommenteissaan Tuppurainen puhui paksua palturia. Vaikka kahdeksan miljardin luottotappiota ei kirjata kuluvan tilikauden tappioksi, niin kirjanpitokikkailusta huolimatta Fortum tarvitsee miljarditolkulla lisää veronmaksajien rahaa uuden pääoman muodossa.

Fortumin osakekaupat ovat perverssejä myös maanpuolustuksen näkökulmasta. Fortum möi Suomen maanpuolustuksen kannalta keskeisen infrastruktuurin eli suuren osan sähkönsiirtoverkoista kasvottomille pääomasijoittajille veroparatiiseihin. Kukaan ei tiedä kuka nämä sähkönsiirtoverkot tosiasiassa omistaa. Jos ja kun Suomen sähkönsiirtoverkkojen merkittävä omistaja on Venäjän puolustusministeriö niin tilanne on huolestuttava.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi että ”Saavutettu ratkaisu oli kaikille osapuolille paras mahdollinen”. Rohkenen olla Rauramon kanssa eri mieltä.

Saksan sopimus on täydellinen katastrofi. Vuoden lopussa Fortumin konsernitilinpäätökseen kirjataan Venäjän osakkeiden kahden miljardin arvonalennus, mahdollinen kahdeksan miljardin luottotappio ja Uniperin osakkeiden viiden miljardin euron arvonalennuksen lisäksi myös monen miljardin euron tappio Uniperin tuloslaskelmasta. Rauramo ja Tuppurainen pitäisi erottaa tehtävistään.

+4
Kimmo Hantunen
Perussuomalaiset Helsinki

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu