Valtiovarainministeriö julkaisee virheellistä tilastotietoa

Valtiovarainministeriön nettisivuilta voidaan lukea tilastoluettelo ”Suomen valtion taloudelliset sitoumukset, vastuut ja saatavat Euroopan talous- ja velkakriisiin liittyen – tilanne 31.12.2019”. Mielestäni kyseinen tilasto antaa virheellisen kuvan Suomen taloudellisesta asemasta.

Kyseisen tilaston mukaan Suomen valtion taloudelliset vastuut ja saatavat EVM, ERVV, ERVM ja IMF- rahoitusmekanismeissa ovat noin 50 miljardia euroa. Ihmettelen suuresti sitä että Target 2-ohjelman saatavat on jätetty kokonaan mainitsematta.

Voit käydä lukemassa kyseisen tilaston osoitteessa https://vm.fi/documents/10623/343500/Selvitys+Suomen+vastuista+31+12+2019/584a2ae5-548c-686c-3f20-dfc6615d06c6/Selvitys+Suomen+vastuista+31+12+2019.pdf . Ei tässä tilastossa ole mitään mainintaa Target-saamisista.

Euroalueen liikepankit tekevät keskinäiset euromaksusiirtonsa EKP:n hallinnoiman Target 2-maksunvälitysjärjestelmän avulla. Target-maksutaseen ylijäämä kirjautuu alueellisen keskuspankin taseeseen saatavana (asset) ja Target alijäämä vastuuna (liability). Suomi rahoittaa kymmenillä miljardeilla euroalueen maksunvälitysjärjestelmää ja tällä hetkellä Suomen Target 2-saatavat ovat noin 60 miljardia euroa. Suomen Target-saamisille ei ole olemassa minkäänlaisia reaalivakuuksia. Mikäli euroalueen rahaliitto joskus hajoaa niin on hyvin mahdollista että Suomi menettää kokonaan Target 2-ohjelman saamisensa.

Target saatava näkyy saamisena Suomen pankin taseessa. Jos Suomen pankki tekee noin suuren luottotappion niin valtio joutuu rahoittamaan sen budjettivaroillaan ja kyseinen 60 miljardia pitäisi mainita valtiovarainministeriön tilastossa.

Syksyllä eduskunta käsittelee uutta EU-rahoitustukipäätöstä jonka perusteella Suomi saa rahaa 3,2 miljardia euroa ja Suomi velkaantuu lisää 6,6 miljardia euroa. Kyseinen rahoitustukipäätös sisältää myös sen että Suomi antaa lisää takauksia eurooppalaisille rahoitusmekanismeille 13 miljardin euron arvosta. Mikäli eduskunta hyväksyy uuden rahoituspäätöksen niin Suomen takausvastuiden ja saamisten kokonaissumma Target 2-ohjelma mukaanluettuna on yli 120 miljardia euroa.

Em. 120 miljardin euron lisäksi Suomelle voi tulla suuri lasku Maastrichtin sopimuksen perusteella. Rahaliiton jäsenmaana Suomi on vastuussa Euroopan keskuspankin tekemistä tappioista. EKP:n tase on kasvanut hurjaa vauhtia ja taseen loppusumma on tällä hetkellä lähes 5.000 miljardia euroa. Suuri osa taseen loppusummasta on Välimeren velkaisten maiden velkakirjoja, joiden todellinen markkina-arvo voi olla huomattavasti kirjanpitoarvoja alempi.

Jos joskus tulevaisuudessa EKP joutuu tekemään tase-eristään alaskirjauksia niin silloin EKP tekee valtavan suuret tappiot joista myös Suomi on juridisessa velkavastuussa. Jotta Valtiovarainministeriön tilastoluettelo Suomen taloudellisista vastuista olisi kattava niin myös Maastrichtin sopimuksen aiheuttamat taloudelliset velvoitteet pitäisi mainita vastuuluettelossa.

Kylmä tosiasia on se että velkaiset etelä-Euroopan maat eivät koskaan kykene maksamaan velkojaan ja on todennäköistä se että Suomi joutuu maksamaan suuren osan takausvastuistaan tulevien vuosikymmenten aikana.

Relevantti tilastotieto on keskeinen politiikanteon lähtökohta. Valtiovarainministeriö ei saa julkaista virheellistä tilastotietoa.

Kimmo Hantunen

kauppatieteiden maisteri

Helsinki

Kimmo Hantunen

Olen taidehistoriaa harrastava pittoreski esteetikko Torkkelimäeltä. Erotiikan ohella estetiikka on elämän suola;

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu