Analyysissa Greta Thunberg!

Koulu-/ilmastolakon ideoinut Greta Ruotsista on noussut lähes kaikkialla maailmassa tunnetuksi ilmastoaktiiviksi nuoresta 16 vuoden iästä huolimatta. Etenkin nuorten keskuudessa Greta Thunberg on monien mielestä oikealla asialla, vaikka epäilen, että on olemassa myös toisella tavalla ajattelevia nuoria. Suuret mediapersoonat herättävät aina ristiriitaisia tunnelmia eli tunteissa on kaiken vaikuttavuuden perusta.

Nykyajan sosiaalisen median kulttuuri suosii henkilöbrändejä, enkä pidä Gretan ja hänen taustavoimiensa ponnistelua aluksi ilmastolakon ja sittemmin mediapatsasteluna ollenkaan huonona asiana. Tarkoitus pyhittää keinot, kuten Gretan elämä on suunnattu ilmastoaktivismin ja ympäristönsuojelun puolesta toimimiseen jo varsin nuorella ikää hyvin suurellisella julkisuudella. Nähdäkseni Greta Thunberg vertautuu jossain määrin mediajulkisuusarvollaan Nobel-palkittuun globaalisti etenkin nuorten koulutuksen puolesta puhuneeseen rohkeaan pakistanilaiseen naiseen Malala Yousafzai. Toisaalta olen sitä mieltä, että Greta on aiheuttanut laajemmin länsimaissa pahennusta ympäristöaktivismillaan kuin Malala aikoinaan. 

Gretan aiheuttama pahennus etenkin hieman varttuneemman väen piirissä saattaa ainakin osittain johtua siitä, koska Greta Thunberg suorastaan hyökkää aikakautemme länsimaisten ihmisten tyhjiä markkinakapitalistisia arvoja vastaan puolustaen samalla maapallomme ainutlaatuista luontoa – nähdäkseni – omalla kestävällä arvopohjallaan. Voimia Gretalle ja hänen taustajoukoilleen. Sydämestäni toivon, että Greta Thunberg jaksaa jatkaa valitsemallaan tiellä läpi elämänsä nousten aikakautemme suurimpien kansalaisaktiivien joukkoon!

 

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu