Ai, sääennustuksiin perustuvaa tiedepolitiikkaa?

Nykyään puhutaan paljon tiedeperusteisesta poliittisesta päätöksenteosta Suomessa, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Sehän tarkoittaa sitä, että sääennustukset vaikuttaisivat poliittisiin päätöksiin, koska onhan meteorologia tiedettä. Samoin on asia nyt varsinkin koronaviruksen suhteen, jolloin koronavirusepidemian ilmaantuvuusennusteet pitäisi vaikuttaa harjoitettavaan politiikkaan.

Arvolataus on aina osa poliittista päätöksentekoa!

Kaikki poliittinen päätöksenteko on silti lopulta arvolatautunutta eli otamme tavoitteeksi joko vanhusten ennenaikaisten kuoleman estämisen tai sitten emme tee koronarajoituksia ollenkaan. Myös kasvihuoneilmiön lieventäminen on arvopoliittista päätöksentekoa eli joko jatkamme ilmastomuutoksen pahentamista tai sitten alamme toimia sitä vastaan. Tieteentekijöiden selän taakse on poliitikkojen helppo piiloutua, jos poliitikot haluavat siirtää päätöksentekovastuun tieteelle. Poliittisessa päätöksenteossa on silti aina olemassa arvolataus, jota tieteentekijöiden mukaan ottaminen poliittiseen päätöksentekoon ei poista.

Summa summarum

Tieteeseen perustuvan politiikan markkinointi on poliittisten päätöksentekijöiden vastuunpakoilua, eikä tiede voi olla osana politiikkaa muuta kuin antamalla esimerkiksi numeerisia ennusteita, joiden mukaan poliitikot voivat sitten päätöksentekoa miettiä. Arvot kuuluvat politiikkaan, eikä mikään puolue voi esiintyä politiikassa tiedepuolueena, koska sellaisella profiloitumisella ei ole mitään tekemistä aidon tieteen kanssa.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu