Ai, sääennustuksiin perustuvaa tiedepolitiikkaa?
Nykyään puhutaan paljon tiedeperusteisesta poliittisesta päätöksenteosta Suomessa, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Sehän tarkoittaa sitä, että sääennustukset vaikuttaisivat poliittisiin päätöksiin, koska onhan meteorologia tiedettä. Samoin on asia nyt varsinkin koronaviruksen suhteen, jolloin koronavirusepidemian ilmaantuvuusennusteet pitäisi vaikuttaa harjoitettavaan politiikkaan.
Arvolataus on aina osa poliittista päätöksentekoa!
Kaikki poliittinen päätöksenteko on silti lopulta arvolatautunutta eli otamme tavoitteeksi joko vanhusten ennenaikaisten kuoleman estämisen tai sitten emme tee koronarajoituksia ollenkaan. Myös kasvihuoneilmiön lieventäminen on arvopoliittista päätöksentekoa eli joko jatkamme ilmastomuutoksen pahentamista tai sitten alamme toimia sitä vastaan. Tieteentekijöiden selän taakse on poliitikkojen helppo piiloutua, jos poliitikot haluavat siirtää päätöksentekovastuun tieteelle. Poliittisessa päätöksenteossa on silti aina olemassa arvolataus, jota tieteentekijöiden mukaan ottaminen poliittiseen päätöksentekoon ei poista.
Summa summarum
Tieteeseen perustuvan politiikan markkinointi on poliittisten päätöksentekijöiden vastuunpakoilua, eikä tiede voi olla osana politiikkaa muuta kuin antamalla esimerkiksi numeerisia ennusteita, joiden mukaan poliitikot voivat sitten päätöksentekoa miettiä. Arvot kuuluvat politiikkaan, eikä mikään puolue voi esiintyä politiikassa tiedepuolueena, koska sellaisella profiloitumisella ei ole mitään tekemistä aidon tieteen kanssa.
Ongelma noissa arvolatauksissa on se, että ne näyttävät hämärtävän todellisuuskäsitystä.
Sellaisilla poliitikoilla ei oikein tee yhtään mitään jotka sekoilevat omissa harhamaailmoissaan välittämättä siitä mikä todellisuus on.
Tiede kuitenkin on sitä todellisuudesta saadun tiedon kokonaisuutta. Poliitikkojen arvolatauksissa on satuolentoja enemmän kuin joulukuussa.
Ilmoita asiaton viesti