AI tai suomeksi tekoäly kytkeytyy jatkossa entistä vahvemmin internetin hakukoneisiin
Mielenkiintoista tekoälyn käyttö netin hakukoneissa, vaikka itse ihmettelen juurikin ydinkysymystä, että mistä ja miten tekoälypohjainen hakukone tunnistaa oikean tiedon. Esimerkiksi oma yksityiselämä voisi olla monelle mielenkiintoinen asia sosiaalisen median käyttäjänä ja itse olen kannattanut jo vuosia sitä, että tekoäly voisi laskea eri kavereille pientä korvausta vastaan luotettavuusarvioita, koska senhän sosiaaliseen mediaan kytketty tekoäly voisi helposti tehdä.
Entä jos kysyisin joskus Microsoftin tekoälyä hyödyntävältä Bing hakukoneelta jotain muuta kuin yleistä tietoa, niin eikö silloin ole vaarana, että sosiaalisen median käyttäjien tietosuoja kärsii? Itse luotan tavallaan Googlen hakuun, koska se antaa ihan hyvän katsauksen ajankohtaisista asioista ja jopa tiedeartikkeleista. Joskus tylsyyttäni olen testaillut Googlen hakutoimintoa, mutta eipä se mitään suoraa ole itselleni kertonut vihjailevista kysymyksistäni huolimatta.
Ehkä Googlen haussa kaipaisi enemmän luotettavuutta ja näyttöön perustuvia tuloksia, vaikka käsitykseni mukaan Googlen haku antaa yksilöllisesti vastauksia painottaen kaikille sen käyttäjille riippuen käyttäjien omasta selaushistoriasta jne. Esimerkiksi jos olen klikannut Google hauissa joskus auki vauva.fi foorumin, niin sitten kyseinen foorumi voi nousta yllättäen ylös täysin tietopohjaisissakin hakukyselyissä. Sekin voisi olla mielenkiintoista, jos hakualgoritmeja avattaisiin ja hakutulosten pisteytys perusteltaisiin meille hakukoneiden käyttäjille.
Tieteellisesti ensin parhaan tiedon kertonut artikkeli pitäisi nousta aina ylös, eikä kopiot kyseisestä parhaasta tiedosta, ellei kyseistä tietoa ole voitu päivittää jotenkin.
Hesarin artikkelin oleellinen pointti:
”TEKSTIÄ tuottavan tekoälyn kehittäjillä on selätettävänään vielä yksi suuri ongelma: tekoäly ei tiedä, milloin se ei tiedä jotain asiaa.”
Tekoäly voi mullistaa pian verkon hakukoneet – Talous | HS.fi
Voisi todeta, että nykyiset algoritmit eivät näe sitä, mitä kuluttaja haluaa, vaan lähinnä sen, mitä kuluttaja on jo hankkinut. Ainakin itselleni tulee jatkuvalla syötöllä mainoksia taannehtivasti. Nyt smart-TV laitteista, kun sellaisen olen jo hankkinut.
Itse olen huolissani maailman muuttuvan samanlaiseksi kuin Minority Report elokuvassa, jossa tekoäly tunnisti ihmisen hänen silmistään ja jo heti kaupan ovella muistutti maidon olevan lopussa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut väittämiä, että joku oli keskustellut tulevasta lomareissusta kavereidensa kanssa ja hänelle oli alkanut ilmaantua mainoksia lomakohteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Internetin alkuaikoina rosvot onnistuivat murtautumaan luottokorttipalvelimelle ja saivat anastettua luottokorttien numeroita ja muutakin hyödyllistä. Erästä rosvouksen kohteeksi joutunutta heppua rupesi potuttamaan ja päätti kokeilla, että josko hakisi omaa luottokorttinumeroaan nettihaulla ja saisi asiaan selvitystä. Ja niin kävi, että rosvot eivät olleet suojanneet omaa verkossa olevaa tiekonettaan ja noin hakukoneet kaivoivat suojaamattomat ja varastetut tiedot esiin ilmoittamalla palvelimen tunnisteet.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoinen tarina, vaikka ei liittyne avaukseeni. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”…vaikka itse ihmettelen juurikin ydinkysymystä, että mistä ja miten tekoälypohjainen hakukone tunnistaa oikean tiedon.”
AI:n kyky tunnistaa oikea tieto riippuu kahdesta asiasta: tietokannasta, johon tekoälyn tieto perustuu, sekä algoritmista, tavasta jolla AI on ohjelmoitu.
Tietokanta voi olla ns. Big dataa, eli perustua suureen (usein avoimen datan) volyymiin, jossa ohjelmisto kykenee muuttamaan määrän laaduksi vertailemalla suurta määrää asiaa koskevia tietoja. Googlen hakukone toimii osittain tällä periaatteella. (Mutta kuten olet huomannut, Googlesta saat myös esim. puhtaasti kaupallisia hakutuloksia, eli jokin yritys on maksanut siitä että kuukkeli sijoittaa heidän tuloksensa hakutulosten kärkeen).
AI:n käyttämät tietokannat voivat myös olla rajattuja koskemaan vain valittuja, luotettavia esim. tieteellisen tutkimustiedon lähteitä.
Eri tietolähteille AI:n ohjelmisto voi myös antaa erilaisia painokertoimia lähteen luotettavuuden mukaan. AI voi jatkuvasti verrata eri lähtelden luotettavuutta, ja muuttaa painokertoimia.
Samaan tapaan AI voisi ”pisteyttää” kaikki ystäväsi, perustuen kaikkeen siihen historia- ja nykytietoon joita ystävistäsi /tutuistasi on olemassa eri lähteissä, somessa, rekistereissä, jne., ja jota tietoa kertyy koko ajan lisää.
AI voisi kertoa sinulle online joka hetki ystäviesi nykyisen ratingin.
Tietysti AI voidaan ohjelmoida tunnustamaan muitakin ystäviesi ominaisuuksia, kuten esim. hyväsydämisyyden tai vaikkapa taideharrastusten määrän.
Rajoitteena tietysti on monien rekistereiden (esim. viranomaislähteet) suojaukset ja tietosuojalait kuten EU:n alueella GDPR.
Ilmoita asiaton viesti
Juu mielenkiintoisia mahdollisuuksia olisi sosiaaliseen mediaan kytketyllä tekoälyllä.
Ilmoita asiaton viesti