Ajatuksista tekoihin on yksilöllisen pitkä aikajänne

Syntisiä ajatuksia ja lieviä pakkoajatuksia, kun eilen kävelin Oulussa Tuiran siltojen yli ja taas tuli mieleeni, että millaistahan olisi hypätä sillalta alas. Kaikesta huolimatta hyppy alas voi tosiaan käydä mielessä, mutta sitä ei ota käytännön toimintamalliksi. Tänään puolestaan mietin edelliseenkin liittyen, että miten pitkä kehityskulku on ajatustasolta teoiksi? Mielessäni kävi, että entä jos piilevät ajatukset sieppaavatkin ylivallan itsestäni?

Lopulta päättelin, että eipä ne ole ennenkään juuri ottaneet ylivaltaa itsestäni ja lopulta kykenen unohtamaan melko hyvin mielessä olleet haitalliset ajatukset. Haitalliset ja jopa myös toisenlaiset ajatukset virtaavat parhaimmillaan läpi mielen eivätkä jää liiaksi pyörimään ajatuksiin. Ajatustasolta on uskoakseni hyvin pitkä aikajänne tekojen tasolle, vaikka tässä voi olla paljon yksilöllisiä eroja eri henkilöiden impulsiivisuudessa, johon tietenkin vaikuttaa henkilön mielenterveyden taso, päihtymistila jne.

Usein sosiaalisen median julkiajattelijoita pidetään yllyttäjinä jopa väkivaltarikoksiin ja kyllä tämä tietenkin voi olla jossain määrin mahdollista, mutta kyllä omasta mielestäni tekijä aina lopulta vastaa teoistaan, vaikka toimintamalli väkivaltatekoihin on voitu ottaa ihan hyvin television ns. väkivaltaviihteestä. Eiköhän taitava manipuloija voi nauttia suuresti tilanteesta, että hän saa jonkun henkilön pois tolaltaan omalla kieroudellaan. Nykyajan netissä tapatuvat huijauksetkin edellyttävät usein tietynlaista herkkää mielentilaa, että voi tulla ylipäätään huijatuksi.

Huijausten pääarkkitehdit voivat olla hyvin taitavia juurikin manipuloimaan ihmisiä. Kokonaan eri asia on läheisverkostoissa tapahtuva toisten henkilöiden hyödyntäminen, vaikka silloin kyseessä on tietenkin luottamuksellisen suhteen hyödyntäminen omien tarkoitusperien ajamiseen. Voiko jokainen ihminen lopulta ajautua kyseenalaisiin tekoihin otollisissa olosuhteissa? Kyllä näin käsittääkseni useat ihmismielen asiantuntijat ovat julkisesti todenneet. Voiko jokaisesta ihmisestä sitten tulla muiden hyväksikäyttäjä vai olisiko parempi sanoa, että jokaisesta ihmisestä voi tulla muiden hyväksikäyttämä?

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu