Älä arvostele lapsia, vaan pyri esimerkin kautta kannustaen ohjaamaan lapsia elämässä terveelliseen aikuisuuteen!

Voiko mikään olla sanallisesti ikävämpää lapselle kuin arvostella hänen ulkonäköä aikuisena? Pinnallinen mediakulttuuri ja lihavien syyttely usein jopa terveysviranomaisten toimesta voivat tehdä jopa sopusuhtaisen lapsen kovin epävarmaksi omasta kehosta ja ulkonäöstään. Lasten kanssa pitäisi pyrkiä kannustuksen kautta kiinnittämään lapsia huomiota terveellisiin elintapoihin, eikä missään nimessä syytellen tai arvostellen. Emme me aikuisetkaan aina kestä etenkään läheisten törkeitä kommentteja ylipainosta tai muista kehon ulkoisista seikoista. Sitten vielä oma lukunsa ovat urheiluun hulluina suhtautuvat hyvät geenit liikkumiseen jo syntymästään saakka omanneet yleensä keski-ikäiset kansalaiset. Kansanterveydellisesti pitäisi asettaa ennemminkin pieniä tavoitteita kansalaisten liikkumisen ja ravintokulttuurin kohentamiseen.

Itse tunnen isänä, että toinen lapseni on jossain määrin vähän herkempi kritiikille ja siksi toivon, ettei häntä aleta varsinkaan aikuisten toimesta syyllistää sopusuhtaisena lapsena kömpelöksi saati lihavaksi. Olen yrittänyt hieman vahvistaa poikani itsetuntoa kehuen häntä asiallisesti ja realistisesti. Itselläni hirttää kyllä heti kiinni, jos kuulen, että lapsiani on arvosteltu asiattomasti aikuisten toimesta, eikä tätä ole onneksi käsittääkseni tapahtunutkaan. Isänä koen, että omat poikani ovat jossain asioissa paljon parempia kuin itse olin aikoinaan noin 10-vuotiaana lapsena ja yksi osa-alue on ehdottomasti sosiaalinen puoli ja terveempi itsetunto. Raskaisiin duunarin töihin sain puolestani itse varmaan paremman kasvatuksen kotonani kuin poikani tulevat saamaan, mutta eipä minun pojistani välttämättä tarvitse tulla raskaiden töiden duunareita, vaikka sanotaan usein ettei omput kauaksi puusta putoa.

Tällä hetkellä vaikuttaa, että vanhemmuuteni on sujunut ihan hyvin etäisänä ja suhteet poikiini ovat jopa erinomaiset ottaen huomioon eri asuinpaikkamme. Toki poikani käyvät välillä myös luonani ja minulle tällainen etäisyys sopii ihan hyvin, kun voin panostaa lasteni kanssa viettämiini yhteisiin hetkiin ehkä enemmän, kuin jos olisin koko ajan perheen isän roolissa. Yritetään vanhempina ja lähiaikuisina luoda puitteita lapsiemme mahdollisimman täysipainoiselle kehittymiselle kohti aikuisuutta, eikä silloin ole asiallista arvostella lapsia sanallisesti liian jyrkästi missään asioissa. Asian voi esittää aina vähintään kahdella tavalla, enkä tarkoita rajatonta lastenkasvatusta vaan ennemminkin oman esimerkin ja kannustavuuden kautta elämässä tärkeiden asioiden painottamista kasvatuksellisesti. Voimme aikuisina kertoa mahdollisuuksista elämässä ja myös kertoa siitä, että mitä tavoitteisin pääseminen edellyttää elämässä. Itse olen painottanut ajatusta, että mestariksi haluavan pitää harjoitella todella paljon, mutta silti riittää kun elää omanlaisen elämän ja löytää lopulta oman paikkansa suomalaisesta yhteiskunnasta tai maailmalta. 🙂

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Olen asunut kauden myös Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla 1993-94, varusmiespalveluksen yhteydessä silloisessa Kuoreveden Hallin ja Tikkakosken Ilmavoimien varuskunnissa, mielisairaalan suljetulla osastolla vuonna 2004 Pitkäniemen sairaalassa Nokialla kolmesti ja Peltolan mielisairaalan suljetulla osastolla Oulussa kahdesti vuonna 2015. Lisäksi asuin jopa opiskelijasoluasunnossa kausia vuoden 2003 aikana Nurmijärven Rajamäellä Työtehoseuran kurssikeskuksessa. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukuni, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen. Esittelyni loppuun miete: Onkohan kateus ja ahneus toisiinsa sidoksissa olevia tunteita, kun sanoohan vanha suomalainen sananparsi, että "kateus vie kalatkin vedestä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu