Alle 1500 euron kuukausieläkkeet verovapaiksi!
Tällä hetkellä 1500 euron kuukausieläkkeellä maksaa veroja tulostaan noin 2600 euroa vuodessa riippuen kuuluuko kirkkoon vai ei. Pääasiassa pieneläkeläisen verotus on kuntaveroa. Veroprosentti 1500 euron eläkkeellä on Oulussa asuvalla eläkeläisellä 14,5 %, kun Oulun kunnallisveroprosentti on 20,50%.
Parasta olisi jos eläketulovähennystä nostettaisiin kunnallisveron yhteydessä 18000 euroon vuosi ja siitä hyötyisivät kaikki eläkeläiset. Tiesitkö muuten, että eläkeverotuksen progressio on myös pieneläkeläisten kohdalla melko suuri, koska 1000 euron kuukausieläkkeestä ei mene ollenkaan veroa, mutta 1500 euron eläkkeestä meneekin veroa jo noin 217 euroa. Toisin sanoen eläkkeellä maksetaan 500 euron lisätulosta 1000 euroon veroa liki puolet ja tämä on juuri se marginaaliveroaste.
Toinen vaihtoehto on lieventää progressiota eläketulojen alapäässä siten että myös tuhannen euron kuukausieläkkeestä menisi esimerkiksi 5 prosenttia veroa.
Minulle sopii hyvin ettei 1500 euron eläkkeestä mene veroa, mutta kun nyt kuitenkin menee, niin ihmettelen miten itseäsi auttaisi jos minun 800euron eläkettä verotettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Kuntien verokertymä laajenisi ja progressio voisi olla loivempi.
Esimerkiksi jos tonnin eläkkeen veroprosentti olisi 5 % niin 900 euron eläkkeen veroprosentti olisi 0 % edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo voisi toimia jos eläkeikä samalla nostettaisiin vaikka 75-vuoteen.
Kakun voi jakaa monella tapaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeeltä harva palaa työelämään ja siksi pienten eläkkeiden ostovoima pitäisi turvata paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin pitää ajatella, että miten verotuloja syntyy. Niitä syntyy, kun yksityinen sektori tuottaa ja kuluttaa. Noita verorahoja voidaan sitten jakaa uudelleen erinäisiin tarkoituksiin. Osaa käytetään infran rakentamiseen, tulonjakona tai vaikkapa tukena muille valtioille.
Tulonjakoa voidaan toki muuttaa ja muutetaankin jatkuvasti, mutta jos samaa pottia jaetaan uudelleen, niin silloin toiselta otetaan ja toinen saa. Lisää jaettavaa syntyy, kun saadaan tuotettua lisää myytäväksi kelpaavaa tavaraa, jota sitten voidaan verottaa.
Ehkä olisi parempi olla sellainen säädyllinen alaraja, jolla ihmisen katsotaan tulevan toimeen arjessaan, jota sitten ei verotettaisi ollenkaan. Alarajan asettaminen on kuitenkin hankalaa, koska on erilaisia ihmisiä ja asuntokuntia.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi kansaneläke on pienempi parisuhteessa asuvalla kuin yksinäisellä, joten miksi verotuksessa ei voisi huomioida kansalaisten taloustilannetta yksilöllisemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä puhuin säädyllisen alarajan asettamisesta. Kyllähän verotuksessa jo nyt huomioidaan kansalaisten taloustilannetta yksilöllisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Progressio on liian tiukka eläketulojen alapäässä.
Ilmoita asiaton viesti
Pienten eläkkeiden verottomuus korvautuisi mitä luultavammin kulutuksen lisääntymisestä saatavalla arvonlisäveron tuoton kasvulla.
Ilmoita asiaton viesti