Askeettisen elämän ylistys ja matkalla kohti zen-kokemusta!

Mietin, että kyllä aineelliset ja materialistiset asiat heijastuvat ihmisen mielenterveyteen ja hyvinvointiin melko selvästi, mutta oleellinen kysymys onkin edelliseen että miksi näin tapahtuu? Oikeasti hyvin ravittu ihminen tulee pelkällä vedellä toimeen jopa useamman viikon, mutta koska elämme korkean elintason yhteiskunnassa Suomessa olemme tottuneet yltäkylläisyyteen, jolloin emme osaa olla ja elää erityisen askeettisesti.

Ostokäyttäytyminen on paljolti sidoksissa kansalaisen omiin tottumuksiin ja useimmilla suomalaisilla käsittääkseni kauppareissuihin liittyy vahva mielihyväkokemus. Vahvimmat kansalaiset kykenevät jopa muuttamaan omia tottumuksiaan elämässä. Hiljaisuuden huuto sanotaan ja siinä on perää, koska vain olemalla hiljaa kuulet aidosti omat ajatuksesi ja tunteesi. Media-addiktoituneina kansalaisina meiltä yhä useammilta puuttuu kyky kohdata itsemme aidosti itseksemme. Lisäksi myös päihdeongelmat ja siten oman ajatustoiminnan turruttaminen on valitettavan yleinen ilmiö edelleen yhteiskunnassamme.

Kuka muu haluaa enää vaipua askeettiseen elämään hiljaisuudessa, kun materialistinen ja sosiaalinen elämä ovat lähes kaikille aikamme länsimaiden kansalaisille tavallaan puhdasta huumetta. Itse haluan antaa julkisen tunnustuksen hiljaisuudessa itsekseen viihtyville suomalaisille, joiden määrä ei voi olla kovin merkittävä jos on juuri koskaan ollutkaan. Oleellisin huomio liittyen tähän kirjoitukseeni on se, että henkilö on autuaampi tietämättömänä toisten kansalaisten yltäkylläisyydestä tai oman elämän kautta tulleesta yltäkylläisyyskokemuksesta.

Nälkä kasvaa syödessä ja kateus vie kalatkin järvestä. Toisin sanoen järjellinen nöyryys elämän edessä ja askeettinen elämäntapa ovat usein elintason sokaisemien henkilöiden pilkan kohteena, vaikka järjellinen ajattelu on kaikista vaikuttavimmalla tasolla köyhien ja silti tyytyväisten kansalaisten mietteissä. Anna olla muiden elintasonperässä juoksijoiden ja yritä sopeuttaa itsesi olemaan itseksesi, koska vain siten voit olla aidosti vahva henkilö. Kun koet, että osattomuudestasi johtuva sosiaalinen paine ja leimatuksi kokemisen tunne sinua kohtaan vähenee olet oikealla tiellä elämässä, vaikka matkasi on todellakin vielä kesken.

Lopulta askeettisen elämän palkinto on siinä, että voit olla täysin itseksesi omassa rauhassa vailla tuskantunnetta ja tarvetta olla koko ajan sosiaalisessa toiminnassa mukana. Olemisen sietämätön keveys on sanottu jossain yhteydessä ennenkin ja se on suurin terveen ihmisen merkki, kun voi olla vain olla olematta mitään erityistä vailla mitään nautintoja ja tuskaa tuntien tyhjän jääkaapin oven avatessaan.

Koen silti itse oman matkani henkisen kehittymisen tiellä olevan edelleen hieman kesken, koska olen elänyt hyvin yltäkylläistä elämää kaikin puolin elämäni aikana ja siksi minun on vaikeaa sietää askeettista elämää nälässä. Kuitenkin tajuan nyt ehkä selvemmin kuin koskaan omien tottumusten vaikutuksen merkittävänä asiana terveydentilaan ja yleiseen tyytyväisyyden kokemiseen elämässä. Tavoitteeni ei ole silti olla koskaan täysin zen kuten sanotaan, mutta haluan silti vahvan zen-kokemuksen ja tunnen sen olevan lähempänä taas kuin koskaan.

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Reagoimattomuus ei ole välttämättä reagointia, jos mielentila on valmis olemaan reagoimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu