Bulgariassa köyhyys on erilaista kuin Suomessa
Suomessa monin paikoin leipäjonot ovat liki jokapäiväisiä ja nälässä olevia suomalaisia lienee usein kuukauden loppupuolella jopa satojatuhanisia kansalaisia. Bulgarian pitäisi olla EU-alueella köyhimpien valtioiden joukossa josta osoituksena minimipalkan pienuus eli 400 euroa kuukaudessa. Luin juuri kesällä Eurostatin tilastovertailun Euroopan alueen minimipalkoista.
Nyt olen ollut noin viikon reissussa Bulgarian maaseudulla, enkä ole törmännyt yhteenkään kerjäläiseen saati leipäjonoon. Toki ulkoiset puitteet asumisessa eivät aivan joka talossa täällä täytä suomalaisia standardeja. Suomessa vallalla oleva entisen juppiajan meiningin kaltainen touhu on juuri sitä, että tärkeintä on näyttää hyvältä ulospäin saattaa kahlita jopa monet keskituloiset suomalaiset köyhyysloukkuun.
Herää mieleeni vääjäämättä kysymys, että kuluuko suomalaisilta aivan suhteettoman paljon rahaa ulkoisen kulissin ylläpitoon? Bulgariassa elämä vaikuttaa olevan enemmän välttämättömiin perusasioihin panostamista kuin mitään elintasojuhlaa. Suomalaisten tilannetta ei helpota sekään että inflaatio on edelleen laukalla ja valtiontalous on pohjaton kaivo, joka ei varmaan täyty koskaan.
Lyhyellä Bulgarian reissulla olen kyllä tehnyt sen päätelmän, että Bulgaria ei tule onneksi koskaan olemaan Suomi. Toisaalta eipä Suomi tule muuttumaan Bulgariaksi, mutta voisi olla hyvä ottaa Suomeenkin jotain oppia yhteiskunnallisesti Bulgariasta ja ehkä myös päinvastoin.
Niin, olen joskus aiemminkin todennut, että elintaso on Suomessa nykyään niin korkealla, että enää harvat siihen yltävät.
En tosin ole Suomessakaan törmännyt leipäjonoihin maaseudulla ja kaupungeissakin pitää tietää missä niitä on. Ei niihin törmää.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus kirpaisee aina. Riippuu mihin elintasoporukkaan Suomessa kuuluu, niin tietää kyllä köyhien suomalaisten elinolosuhteen tai sitten on niin rikas, ettei halua tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Muistat kaupungin 1960-lähtien kuten minäkin. Siis pääkaupungin. Miksi täällä ei ollut leipajonoja silloin? Ja varmaan oli elintaso matalalla.
Olin kesätöissä raksalla 1972 ja pari tuntia jopa lakossakin Eino S. Revon vuoksi 🙂 Se taitaa olla ainoa lakkoni. Muistan kun yksi vanha patu ei pitänyt koko lakkotouhusta ja marmatti siitä. Sano olleensa 30-luvulla soppajonossa ja ei kai pitänyt joutavasta lakkoilusta. Nuoremmat ukot sanoivat vaan että tule tule lakkoon vaan. Minulle jäi sana ”soppajono” soimaan päähän. Ei 70-luvulla ollut jonoja kuin viinakauppaan korkeintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuntuu että Suomessa ruoka on liian kallista köyhien tulotasoon nähden mutta suurempi tekijä lienee vielä suomalaisten jättimäiset asumiskulut.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle jäi sana ”soppajono” soimaan päähän.”
Faijani muisteli myös usein 30-luvun soppajonoja ja jossain vaiheessa hänenkin lapsuuden perheensä kävi niistä hakemassa sapuskaa, kun ne sattuivat olemaan niin lähellä heidän Punavuoren kotiaan. Muutoin muisteli 30-lukua kyllä ihan normaalielintason kautena ja piti soppajonoja vain silloisena kuriositeettina.
Olet oikeassa siinä, että 70-luvulla moiset soppajonot kuulostivat esihistorialliselta asialta eikä ollut ajatustakaan siitä, että sellaisia enää Helsinkiin nykymaailman ajassa perustettaisiin. Tilanne muuttui 90-luvun laman kriisissä, kun niitä todella alettiin tarvita ja sen jälkeen ne eivät enää ole poistuneet.
Muutoinkin nykyajassa on paljon sellaisia ilmiöitä, joita 70-luvulla olisi pidetty menneen maailman juttuina. Silloin ei Helsingissä ollut prostituutiota lainkaan, kukaan ei tiennyt torakoista, rotista, täistä eikä luteista mitään. Viro ja Venäjä olivat jossain valovuosien päässä eikä neuvostokanasalaisia näkynyt Suomessa kuin satunnaisina nukkavieruisina turistiryhminä oppaan perässä tallustellen. Sama tilanne jatkui läpi 80-luvun, mutta kaikki muuttui Neuvostoliiton romahdukseen. Suomalainen lintukoto muuttui osaksi normimaailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin täällä landella seurakunta ja SPR jakaa ruokakasseja pari kertaa viikossa. Asia on hoidettu ehkä kaupunkeja diskreetimmin, ei missään kukaan jonota vaan ne noudetaan sovittuun aikaan sisätiloista. Ei niihin tosiaan törmää mutta toki avuntarvitsijoita on.
Blogistin arvelu, että ihmiset käyvät ruokajonoissa koska tuhlaavat rahaa ”näyttääkseen hyvältä” kuulostaa uskomattoman ylimieliseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Salonen lukee taas kirjoituksia kuin piru jumalan sanaa. Tarkoitin juuri tuota asiaa kirjoituksellani, jonka Kuikka nasevasti sanoi eli Suomessa kaikilla ei ole varaa vallitsevaan elintasoon.
Ilmoita asiaton viesti
Leipäjonoissa on tietenkin jonkin verran ihmisiä, joille se on lähinnä sosiaalinen kontakti, mikäli ei ole sen kummemmin työpaikkaa kuin perhettäkään.
60-luvun Suomessa oli paljon raskaita töitä tekeviä köyhiä, jotka eivät olisi toista jonoa jaksaneetkaan. Jonkun perheestähän oli pakko jonottaa viideltä kiinni menevään ruokakauppaan, kun töistä oli päästy.
Ilmoita asiaton viesti
Jos keskiluokan tulot kasvaisivat Bulgariassa merkittävästi, hintataso nousisi takuulla niin korkealle että köyhillä ei olisi kohta varaa ostaa täältä kaupasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Eleleekö pohjoismainen matkailija Bulgariassa leveästi?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin voisi sanoa. Kyläbaarissa puolen litran olutpullo (4.4%) 1.5 levaa eli noin 75 senttiä. Lidlin halvin vodka (37.5%) 7 levaa puoli litraa. Vuokrakämppä joka on hieman askeettinen mutta itselleni asuttava 150 levaa kuukausi. Lidlissä iso 650 gramman siivutettu leipä alle 2 levaa. Teen täällä vähän talkootöitä ruokapalkalla joten ruokaa ei mun tartte juurikaan ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Millainen nettiyhteys sinulla on?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä. Wifi modeemi ja yhteysnopeus langan päässä 100 mekanen. Lainaläppäri on vanha mutta sekin vielä jotenkin pelaa. Kännykällä pystyn myös selaan nettiä wifin välityksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjois-Koreassa on vielä halvempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla bulgarian köyhillä paremmin asiat kuin suomalaisilla keskituloisilla.
Jos tulee nälkä niin kävelee puutarhaan.Täällä mennään sosiaalihuoltoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa tutulta. Todennäköisyys on todella pieni, mutta tiedän minäkin maaseudulta paikan, jossa voisi talkootöitä tehdä. Itse asiassa olin jo sopinut talon ostosta ao. kylästä. Fyrkat taskussa olin jo Istanbulissa, mutta sitten kohtalo päätti toisin.
Siis Harmanlista noin 12-15 kilsan päässä oleva kyläyhteisö?
Ilmoita asiaton viesti
Bulgaria on hyvä paikka suomalaisyhteisölle. Sopivasti suomalaisia, sopivasti bulgaareja… kyllä se siitä. Juhlia, yhteisiä talkoita ja aitoa maalaiselämää.
Ilmoita asiaton viesti
Tänne kyllä sopisi nyt enemmänkin suomalaisia mutta monelle tulijalle on kuulemma tullut esteitä. Yksi kaveri voi tulla tähän samaan taloon yläkertaan viimeisen tiedon mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu Harmanlin lähellä olevasta Leshnikovosta terveisiä! Henry on hyvä ukko hääräämään edelleen ja hän tietää tän kirjoitukseni. Jospa Henry tulee itse kommentoimaan vielä jos ehtii. 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Lipponen aikoinaan oli kyllä oikeassa ruokajonoista Suomessa.
”Ruokajonoja on Suomessa niin kauan kuin ilmaisruokaa jaetaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Nälkää näkeviä suomalaisia voisi olla ilman leipäjonoja enemmän. Itsekin tiedän suomalaisten köyhien elämän, vaikka rahaa jääkin hieman yli toimeentulotulominimin käyttööni laskujen jälkeen. Suomi on liian kallis maa suomalaisille köyhille ja se oli pointtini.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta olen joskus kuullut, että suomalaiset nimenomaan eivät pröystäile vaatetuksella tai yritä pitää yllä jotain kulisseja. Kel onni on, se onnen kätkeköön. Riippuu varmaan paljon piireistä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti näinkin ja monen rahat eivät silti Suomessa riitä köyhyydessä hyvän elintason pitämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Taajaasuminen näin pohjoisessa on paha juttu,vielä 1800 luvulla pohjanmaan jokiseuduilla kun piiat ja renkit teki vuosisopimuksen eli kontrahdin siihen tuli maininta ”ei lohta jokapäivä”
Ilmoita asiaton viesti
Kaupungeissa asumiskustannuksiin menee köyhillä jopa puolet rahoista ja sitten vielä kun ruoka on kallista kaupassa niin ei ole vaikeuksia törsätä kuukauden tiliä.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhyys ja ”köyhyys”…
Täällä ei todellakaan kukaan näe nälkää.
Köyhyyttä on niin monen näköistä: Jos on lapsia ja heille haluaa tarjota hyvät lähtökohdat, niin tietsikan hommaaminen jne. voi olla kiven takana.
Toisaalta, jos katsotaan vapaus rikkaudeksi, niin tämä on huomattavasti rikkaampi maa kuin Suomi. Täällä saa tehdä suunnilleen mitä vain, kunhan ei loukkaa toista tai hänen oikeuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ympäristö vaikuttaa köyhyyden kokemukseen erittäin paljon. Jos on köyhä, mutta tuntee olevansa hyväosainen suhteessa ympärillä oleviin ihmisiin, tilanne voi tuntua ihan siedettävältä.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhyyttä on Bulgariassa enkä sitä kiistä, mutta köyhyyden laji on vähän erilaista. Suomessa olen itse ollut köyhä yli 1500 euron nettotuloilla.
Ilmoita asiaton viesti