Bulgariassa köyhyys on erilaista kuin Suomessa

Suomessa monin paikoin leipäjonot ovat liki jokapäiväisiä ja nälässä olevia suomalaisia lienee usein kuukauden loppupuolella jopa satojatuhanisia kansalaisia. Bulgarian pitäisi olla EU-alueella köyhimpien valtioiden joukossa josta osoituksena minimipalkan pienuus eli 400 euroa kuukaudessa. Luin juuri kesällä Eurostatin tilastovertailun Euroopan alueen minimipalkoista.

Nyt olen ollut noin viikon reissussa Bulgarian maaseudulla, enkä ole törmännyt yhteenkään kerjäläiseen saati leipäjonoon. Toki ulkoiset puitteet asumisessa eivät aivan joka talossa täällä täytä suomalaisia standardeja. Suomessa vallalla oleva entisen juppiajan meiningin kaltainen touhu on juuri sitä, että tärkeintä on näyttää hyvältä ulospäin saattaa kahlita jopa monet keskituloiset suomalaiset köyhyysloukkuun.

Herää mieleeni vääjäämättä kysymys, että kuluuko suomalaisilta aivan suhteettoman paljon rahaa ulkoisen kulissin ylläpitoon? Bulgariassa elämä vaikuttaa olevan enemmän välttämättömiin perusasioihin panostamista kuin mitään elintasojuhlaa. Suomalaisten tilannetta ei helpota sekään että inflaatio on edelleen laukalla ja valtiontalous on pohjaton kaivo, joka ei varmaan täyty koskaan.

Lyhyellä Bulgarian reissulla olen kyllä tehnyt sen päätelmän, että Bulgaria ei tule onneksi koskaan olemaan Suomi. Toisaalta eipä Suomi tule muuttumaan Bulgariaksi, mutta voisi olla hyvä ottaa Suomeenkin jotain oppia yhteiskunnallisesti Bulgariasta ja ehkä myös päinvastoin.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu