Demarien umpisurkea presidentinvaalitulos!

Demarien umpisurkea tulos presidentinvaalissa oli liki arvattavissa, mutta silti Jutta Urpilaisen romahdus oli suurempi kuin itse ajattelin. Presidentinvaalikeskustelua ei käyty niinkään oikeisto-/vasemmistoakselilla ja se asetelma suosi etenkin vihreiden tai kansanliikkeen ehdokas Pekka Haavistoa.

Moni potentiaalinen vasemmiston äänestäjä jätti näissäkin vaaleissa äänestämättä, koska demarit eivät ole onnistuneet sitten Kalevi Sorsan aikakauden vakuuttamaan köyhiä suomalaisia siitä, että vallitsevalla porvarillisella tulonjakopolitiikalla on tosiaankin vaihtoehto. Voidaan tietenkin ajatella, että demarien vuoden 1995 vaalivoitto oli vastalause Ahon porvarihallitukselle, mutta Lipposen hallitusten jälkeen köyhien suomalaisten uskoa politiikan avulla asioiden hoitoon nähdäkseni romahti, josta indikaationa voi pitää äänestysaktiivisuuden laskua etenkin eduskuntavaaleissa.

Demarien politiikka vaatii korjauskurssia, jolla kannattajakunnasta saataisiin uskollisempi ja laajempi, vaikka epäilen, että demarivaikuttajien mielestä on liian suuri riski alkaa kosiskelemaan köyhiä suomalaisia äänestäjiä, koska he eivät välttämättä äänestä enää edes vappusatasten voimalla. SDP:n ehdokas asetettiin liian myöhään presidentinvaaleihin, eikä varmaan edes moni demarien perinteinen äänestäjä uskonut Jutta Urpilaisen mahdollisuuksiin päästä toiselle kierrokselle ja näin valtaosa demarikannattajista siirtyikin Pekka Haaviston taakse.

Toki moni demari äänesti Haavistoa myös sen takia, koska he pelkäsivät Halla-ahon uhkaa. Tarpeeksi kurjistuvassa yhteiskunnassa pitää olla oikeasti poliittinen voima tarjolla myös politiikkaan nyt uskonsa menettäneille suomalaisille, vaikka se edellyttäisi demareilta paljon solidaarisempia julkilausumia eikä se välttämättä edes riitä enää, koska suomalaisten mielissä demareilla on uskottavuusvaje ja se on ihan tosiasia.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu