Diplomi-insinöörit kammoksuvat yrittäjyyttä – edelleen! Otatko itse oikean haasteen vastaan?
Yrittäjyyteen tuskin kannattaa lähteä sillä asenteella, että laskee heti palkkasaataviaan. Kokemukseni mukaan diplomi-insinööreissä Suomessa ei ole riittävästi yrittäjämieltä.
Meillä ei olisi varaa yhteiskuntana hukata yhtään hyvältä kuulostavaa ideaa, mutta yrittäjähenkisyyden puutteen takia moni etenkin tekninen idea jää kaikin tavoin toteutettamatta, koska teekkarit ja jopa työttömät DI:t eivät osaa muuta kuin juosta rahan perässä.
Unohdetaan lahjakkaasti samalla yrittäjyyden potentiaali muuttaa maailmaa ja saada paljon parempi elanto pitkässä juoksussa kuin toisen firman leivissä. Kyllä aidosti oma yritys on aina kaikista hienoin asia liiketaloudessa.
Itselläni olisi potentiaalinen liikeidea ja voin siitä luopua, jos joku CAD suunnittelun osaaja lähtisi ideani vain jotenkin työstään.
Toki olisi kiva tehdä jotain edelleen koneideani hyväksi itsekin ja lupaan laittaa kaikki mielikuvitukseni likoon, jos löytyisi sopiva aisapari mallintamaan pakkauskoneideani.
Nyt vaaditaan vain vähän talkoohenkeä alkuun ja sitten nähdään kantaako pakkauskoneidea sittenkin pitemmälle!
Kirjoitin tätä jo hetki sitten aiemmin Facebookin profiilinsivulleni. Lisään tähän vielä yhteystiedot, jos joltain koneensuunnittelijan CAD taidot omaavalta suomalaiselta löytyy oikeanlaista mielenkiintoa lähteä toteuttamaan pakkauskoneideaani.
Kimmo Hoikkala
hoikkalakimmo@gmail.com
Puhelin 0413155848
Samaiset tiedot löytyvät myös kotisivultani.
Kirjailin niin ikään Facebookiin juuri vähän aikaa sitten (12.09.2024) seuraavan taustatarinan koneideaani liittyen:
Ehkä pneumaattisesti toimiva pakkauskone voisikin olla hyvä idea tietynlaisella arkkitehtuurilla. Sain idean tästä jo syksyllä 2014 ja keskeinen idea oli kääntää virtaus latvoista juurakkoa kohti.
Harmi vaan kun iski just samaan aikaan psykoottinen jakso ja avioero. Itse en jaksa kyllä alkaa opetella CAD suunnittelua enää. Olen yrittänyt vielä viime vuosina saada ideani toteutukselle aisaparia netistä, mutta eipä ketään osaavaa suunnittelijaa kiinnosta ilmeisesti mun idearunko.
Vielä viime vuosina olen pitänyt itseäni kirottuna ideani takia. Samanaikaisesti ideani on jo otettu ehkä käyttöön joidenkin sovellusten kautta. Harmi kun kukaan ei halua Suomessa tehdä yhteistyötä kanssani, että saataisiin idea toteutettua. En siis usko olevani oikeasti kirottu, vaan en ole tavannut oikeita henkilöitä tai henkilöä, joiden kanssa voitaisiin laatia CAD pohjainen simulaatio pakkauskoneidean toiminnasta!
Ilmoita asiaton viesti
Omaan pakkauskoneideaani liittyen tunnen silti pienoista epävarmuutta sen käyttöpotentiaalista. Alun perin pakkauskone piti olla lääkepillereiden jakokone dosetteihin, mutta epäilen, että sillä idearungolla ei ole kuitenkaan kysyntää. Itse en oikein hahmota vielä, että missä voisi pakkauskoneidean suurin hyöty olla. Tietenkin jos pienehköjä kappaleita pakataan eri variaatioilla pakettiin, niin siinä tietenkin ideoimani kone voisi toimia. Mieleeni tulee pienet tekniset nippelit ja ehkä irtomakeisetkin! Vaikea nähdä silti kovin laajaa kysyntää pakkauskoneideallani tai sehän riippuu ihan miten esimerkiksi lääkkeet halutaan jatkossa potilaille pakata. Nyt itsestäni tuntuu siltä, että nippelihyllykkö voisi olla ihan potentiaalinen variaatio pakkauskoneideassani. Nippelihyllyköstä voisi pakata yksilöllisesti mieleisiään ruuveja, muttereita ja muita pieniä rakenneosia rasiaan tai pussiin. Toisaalta kauppojen irtokarkkihyllyjen pakkausautomatisointi voisi olla itselleni hyvin houkutteleva vaihtoehto sekin!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä DI- yrittäjäongelma ei ole uusi havainto, vaan ikivanha.
DI on sen verran fiksumpi henkilö kuin yrittäjäintomielinen patentti – idealisti, että lähtisi niin hulluun
hommaan kuin yrittäjäksi alkuideasta lähtien.
He toimivat mieluummin yritysten sisällä yrityspatentettien ym. keksijöinä, joissa ei ole yrittäjäriskiä.
Tuo sinunkin ideasi voisi menestyä jonkun yrityksen sisältä käsin.
Yhden idean varaan yritystä ei kannata perustaa. Niistä 95 % kaatuu tulorahoituksen puutteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni työparina olisi mahdollista toteuttaa pakkauskoneideani simulaationa ja katsoa sen jälkeen olisiko koneella tuotannollisia markkinoita.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä tilanne on sama kuin Venäjälläkin. Jäljet pelottavat, kun katsoo mitä yrittäjille on tapahtunut.
Venäjällä menestyvät yritykset kaapataan ja silovikkien pojat ja tytöt saa niistä kivoja ikiomia yrityksiä joissa voi harjoitella omistamista.
Suomessa vietiiin yrittäjiltä 90-luvun laman aikana omaisuus ja yritykset vedettiin konkurssiin.
Sama henki vallitsee edelleen. Yrittäjän omaisuus on ehdollista ja kaikki on yrittäjälle kalliimpaa, alkaen ihan kännykkäliittymästä. Kuluttajansuoja ei koske yrittäjää eikä paljon muukaan suoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kun en tunne ajatuksesi ”ideaa” niin on vaikea sanoa mitään siitä.
Kuitenkin, pakkauskoneita on maailmalla kaikkia mahdollisia malleja ja jos vaikka minkälaisiin tarkoituksiin.
On yrityksiä jotka työskentelevät vain kehittämällä ja valmistamalla/myymällä tällaisia. Ja myös räätälöivät asiakkaan tarpeisiin, juuri sille ”pillerille” optimaalisen koneen.
Olen nähnyt mitä ihmeellisimpiä, toimivia laitteita.
Sinun täytyy raapustaa ideasi paperille, kynällä, ja esittää se jollekin asiasta tietävälle. Ennen sitä sille pitäisi hakea mallisuoja tai myydä se sille jolle esität idean. Ainakin sopimus siitä että se on sinun yksinoikeudella ja ko. henkilö sitoutuu olemaan hyödyntämättä sitä yksin.
Kaikki tämä maksaa tietenkin rahaa. Sopimuksen tekoon tarvitset juristin.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Vierailu millä tahansa pakkausalan messulla olisi ensin paikallaan. Niissä kun näkee kaikenlaista varsirobottia y.m.s.
Ilmoita asiaton viesti
Tekniikan professori neuvoi minua aikoinaan toisin, että patentit ja tuotesuojat voidaan helposti kiertää. Pelkkää raakaideaa ei voi edes käsittääkseni patentoida, vaan pitäisi saada jotain konkreettista aikaiseksi. Kuten yllä vastasin, niin itseäni tyydyttäisi jos koneideastani päästäisiin tekemään simulaatio, jolloin sen mahdollinen tuotteistaminen ja markkinointikin olisi helpompaa.
Ilmoita asiaton viesti
Patentit ja tuotesuojat voidaan kiertää, riippuu siitä kuinka patentin omistaja valvoo patenttiaan.
Patentti ei suinkaan vaadi mitään prototyyppiä.
Patentin haku kannattaa jättää ns. patentti-insinöörin tehtäväksi.
Jos et suojaa ideaasi niin unohda koko homma.
Jos se on toimiva niin joku kopioi sen aivan varmasti.
Tuotteistaminen ja markkinointi on sitten myöhempien aikojen hommaa.
Ilmoita asiaton viesti
Patenttia toimivampi malli on hyvä idea, jota alkaa toteuttamaan luotettavan pikku porukan kanssa.
Tässä muutama esimerkki, jolla tuttavani loi mittavan omaisuuden:
– tuotteistettu hampurilaisketju hampuriaiskastikkeineen; ensimmäsiä Suomessa( ei Hesburger, vaan ennen sitä).
– lohialtaat Suomessa ja lohien tuonti niihin Norjasta rekoin.
– kumiveneen 1. aihio ja jigi sekä sen myynti viranomasitahoille.
– Rapalan uistimen jigi, jonka hän myi Rapalalle.
– jne.
Ilmoita asiaton viesti