Edward Snowden, USA ja globaali hyvinvointi?

Edward Snowden toimi ehkä liian hätiköidysti, koska ajan myötä internetin välityksellä tapahtuva vakoilu olisi kuitenkin paljastunut. Kiinnostavaa olisi silti tietää, millä perusteilla CIA ja NSA seuraavat tai targetoivat ihmisiä. Voiko jopa USA:n kansantalouden menestys tällä aikakaudella perustua osittain tehokkaaseen valtiolliseen tiedustelukoneistoon?

USA on erittäin kilpailuhenkinen yhteiskunta ja raha on edelleen lähes kaikkien amerikkalaisten suurin unelma elämässä. Toisaalta Hollywood tuotannot saattavat luoda usein erilaista mielikuvaa. Amerikkalaisia pitäisi vaatia avoimempaan toimintaan osana maailmantaloutta ja globaalin yhtenäisyyden takia. USA on kansojen sulatusuuni ja myös maailman johtava poliittinen toimija. Siksi olisi hyvä nähdä, että Amerikasta käsin näytettäisiin esimerkkiä kansojen välisessä aidossa yhteistyössä, eikä lauottaisi pelkkiä ukaaseja kilpailevia kansantalouksia kohtaan.

Amerikkalaisella patrioottisella mielenlaadulla on varmasti edelleen hyvin vaikea nähdä muuta maailmaa juuri missään arvossa edes kilpailijoina tai haastajina. USA:lla on mahti viedä koko maapallo tuhoon tai kukoistukseen just maailman johtavana taloutena ja esimerkinnäyttäjänä. En usko, että maailman tiedustelukoneistojen asia on pelkästään tutkailla globaaleita ja yhteiskunnallisia uhkakuvia, vaikka toiminta on verhottu edelleen sellaiseksi. Hypoteettisesti ajattelen, että tiedustelukoneistoja kiinnostaa erityisesti kaikki ne asiat, jotka turvaavat oman yhteiskunnan taloudellista pärjäämistä ja luovat sille myös perustaa.

Maailma kaipaisi vielä enemmän yhtenäisyyttä. Eripuran ja kansojen välisiä aiheettomia konflikteja esiin provosoiva toiminta pitää saattaa ehdottoman kritiikin ja kansainvälisten sanktioiden piiriin. Toisaalta paradoksi kansojen välisessä eripurassa on kyseisen ilmiön työllistävä vaikutus ja puhdas bisnes-ajattelukin. Aina kun jotkut ihmisryhmät kärsivät riittävästi syntyy levottomuutta ihmisten piiriin. Kärsimyksen seurauksena puolestaan sotateollisuus ja sen sidonnaiset juhlivat. Toisin sanoen sotaisat intressit voivat jopa vaikuttaa globaalin rauhantilan vahvistumista estävänä tekijänä. Ihmiskunnan piirissä kärsivien ihmisten joukkion auttaminen olisikin ensisijaisen tärkeää, koska se leikkaa vuosien kuluessa turvallisuusratkaisujen välttämättömyyttä ja luo perustaa aidolle globaalille hyvinvoinnille!
KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu