Eikö tuotantokapasiteetti riitä vastaamaan kulutuskysynnän kasvuun?
Elämme sodan aikakautta, koska Venäjä on hyökännyt Ukrainaan kovimmalla sotilasvoimallaan, jonka seurauksena maksamme jatkuvasti kovempaa hintaa eurooppalaisina kuluttajina. Minulle henkilökohtaisesti passaisi, että annetaan inflaation laukata kunnolla 5-10 prosentin vuositahtia seuraavat 5-10 vuotta, jonka seurauksena me saamme myös sopeutua Euroopassa ns. vihreään siirtymään.
Inflaatiosta on turha tehdä liian suurta pirua, vaikka moni joutuu miettimään kulutustottumuksiaan liki kaikkien hyödykkeiden hintojen noustessa. Euro-ryhmän pankkiirit haluavat silti nostaa korkotasoa (EURIBOR) inflaatiota hillitäkseen, vaikka inflaation edessä peli alkaa olla jo menetetty. Lisäksi todellinen syy keskuspankin inflaation hillintään lieneekin pelko kulutushyödykkeiden riittävyydestä, jos kuluttajien tottumuksia ei euro-alueella saada muutettua.
Inflaatio ei ainakaan Suomessa johdu palkkakustannusten noususta, mutta jos keskituloiset asuntovelalliset tyytyvät tinkimään elintasostaan niin mikäs siinä, mutta epäilen että moni työläinen on jo huomannut ostovoiman alentuneen paljon kuluvana vuonna. Summa summarum: talouspolitiikka on euro-alueella Venäjän aloittaman sodan seurauksena mennyt täysin odottamattomaan tilaan, eikä poliitikot halua kertoa kansalle, että kulutusta on pakko hillitä kulutustavaran riittävyyden käydessä kyseenalaiseksi.
En nyt oikein saa otetta tuosta kulutustavaroiden pulasta, mutta surkeaa on muilla rintamilla. Hinnat nousee, kysyntä kasvaa ja tuotanto ei pysy mukana, kun kapasiteetti on mitoitettu normaaliajan kysyntään. Myös komponenttipula vaivaa ja alihankkijat toimivat pullonkaulana.
Rautaa, kalustoa ja ammuksia tarvittaisiin rintamalle, mutta tavaran toimittajat levittelevät käsiään. Lännellä on kyllä rahaa, mutta kenellekään ei ole tullut mieleen, että sodassa syntyy romua enemmän kuin paraateissa.
Ainoa lohduttava tekijä on, että ryssillä on pulaa myös vessapaperista.
Ilmoita asiaton viesti
En puhu tästä ajasta vaan ehkäpä jo ensi vuodesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kattelehan millaista tiliä tekee nämä lähes monopoliasemassa olevat firmat. Lounasruokailun hinta on noussut n. 15%, ei todellakaan osu tuo kuppilan pitäjän taskuun, osa siirretty asiakkan maksettavaksi, osa heidän omaan piikkiin. Venäjän käymää sotaa käytetään syynä hintojen nousuun, osa toki johtuu johtuu tästäkin.. Dieselin hinta oli viime vuoden kesäkuussa 1,1127/alv 0%, nykyinen 1,764/alv 0%. Aloittiko Venäjä :erikoioperaation: jo viime vuonna? Vai oliko se jo 2014? Miksi hinnat nousee nyt vasta? Oliskohan jälleen kerran syynä meidän iki-ihana Saksa, joka ajattelee vain ja ainoastaan omaa ja kansalaistensa etua?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä vähensi kaasun tuontia EU-alueelle jo viime vuonna. Varastoja ei saatu täytettyä. Ryssään voi aina luottaa. Pettää joka kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuorossakin kirjoittava ekonomi, dosentti Tuomas Malinen on jo pelotellut ruokakriisillä ja olen osittain Malisen kanssa samaa mieltä.
Tuomas Malisen viimeisin blogimerkintä täällä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/oecd-varoittaa-ruokakriisista-aika-toimia/
Ilmoita asiaton viesti