Eläkejärjestelmämme on lähes läpimätä

Itse olen sitä mieltä työkyvyttömyyseläkeläisenä, että eläkejärjestelmä pitää uusia jollakin aikataululla.

Yhteiskuntamme kokonaiseläkemenot ovat 32300 miljoonaa euroa vuonna 2019, joista usein hyvin vaikeasti sairaiden työkyvyttömyyseläkkeisten osuus on 2449 miljoonaa euroa samaisena vuonna. Poliitikot eivät halua muuttaa eläkejärjestelmää muuta kuin pakon edessä. Sekin pitää muistaa että eläkeyhtiöiden sijoitusvarallisuuden määrä oli Eläketurvakeskuksen mukaan 225 miljardia euroa viime vuodenvaihteessa. Etenkin pitkäaikaissairaiden ja pieneläkeläisten eli alle 1500 euroa kuukaudessa eläkettä tienaavien eläkkeitä pitäisi korottaa kertakorotuksena, mutta eipähän meidän asiaa halua kukaan kuulla, vaikka uusimmat eliniänodote-ennusteet EUROSTAT:n mukaan ei kasvakaan, kuten meidän oma Tilastokeskus väittää.

Yksi mahdollisuus on tietenkin sekin, että työeläkeyhtiöt lakkautetaan ja siirrytään vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Eläkeyhtiöiden potti jaettaisiin sekä työnantajille että työntekijöille niitä vuosien kuluessa perittyjen maksujen mukaan korkojen kanssa. Sitten jokainen työntekijä voisi ottaa joko eläkevakuutuksen yhdessä oman työnantajansa kanssa tai tyytyä eläkkeen tullessa ajankohtaiseksi KELA Takuueläkkeeseen, jolloin työntekijä haluaa palkasta tilitettävät työeläkemaksut itselleen. Taloudellis-eettisesti suomalainen eläkejärjestelmä suosii tällä hetkellä liikaa hyvän perusterveyden, työolosuhteen ja muutenkin pitempään eläviä kansalaisia, jos tarkastellaan eläkkeiden kokonaissummakertymiä kansalaistasolla yksilöllisesti. Moni vanha ahkera duunikaverini ei kauaa saanut olla vanhuuseläkkeellä ennen kuolemaa ja tunnen, että he olivat tavallaan yhteiskunnan ja markkinavoimien uhreja. Eettisesti eläkejärjestelmämme on lähes läpimätä!

Lähteet:

Inspiroiduin myös Ilmarisen verkkosivustolta:

Mitä eläkeläisille kuuluu tänään? – Ilmarinen

+3
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu