Eläkeläiset huomioitava ensi vuotta koskevissa verotuslinjauksissa!

Suomalaisessa mediassa on loppukesästä hehkutettu eläkeläisten mahdollisesti suuria indeksikorotuksia, jonka taso selviää lokakuun loppuun mennessä. Lipposen hallituksen aikoinaan tekemän eläkeuudistuksen perusteella siirryttiin ns. taitetun indeksin käyttöön vuotuisten eläkeindeksikorotuksia määritettäessä.

Toisin sanoen työeläkeindeksiin vaikuttaa 80 % kuluttajahintaindeksin painoarvo ja 20 % palkansaajien ansiotasoindeksin painoarvo. Kumpikin indeksi vaikuttaa eläkkeiden vuosikorotukseen kolmannen vuosineljänneksen lopun arvon perusteella. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että työeläkeindeksi asettuu vuodenvaihteessa 6-8 prosentin tasolle.

Iltapäivälehdistön hehkutus voi olla roskaa suurista eläkekorotuksista!

Ilta-Sanomat saati muukaan media ei ole huomioinut eläkkeiden indeksitarkistuksesta seuraavaa verotuksen osuutta ollenkaan! Esimerkiksi sadan euron indeksikorotus voi vaikuttaa äkkiseltään hyvältä noin 1500 euron eläketuloon, mutta korotuksen satasesta menee nykyisellä verotuskäytännöllä veroa yli 40 prosenttia eli nettovaikutus tai netto on sitten huutokauppakeisaria lainaten vain 60 euroa kuukaudessa!!!

Hallitukselle esitys!

Oma mielipiteeni on, että vähintä mitä Marinin hallitus voi tehdä eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi olisi veroprosenttien säilyttäminen ennallaan kaikilla eläketuloja saavilla suomalaisilla vuodenvaihteen indeksikorotuksesta huolimatta! Itse esitän vielä toiveena, että alle 1500 euron eläkkeistä ei perittäisi veroa ollenkaan. Oma kokonaiseläkkeeni on vuodenvaihteen jälkeen reilu 1500 euroa kuukaudessa. Katastrofaalisin vaihtoehto pientä eläketuloa saavalla kansalaisella olisi huomata ennakonpidätysprosentin nousseen vuodenvaihteessa! Esimerkiksi omalla kohdallani vero-% on nyt 13 ja se voisi olla ensi vuonna liki 15 %, ellei hallitus kevennä eläkeläisten verotusta.

Lähdesivustot:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008985479.html

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Selvitykset/verokatsaus-elakkeensaajan-tulot-verot-ja-ostovoima-2022-inflaatiovauhti-kiihtyy-pysyyko-elakkeen-ostovoima-mukana/#d79e0156

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu