Eläkeläisten ostovoima heikentynyt viimeiset 20 vuotta

Katselin itsekin juuri eläkeindeksien kehitystä ja huomasin, että palkkojen kehitystä kuvaava palkkakerroin on kasvanut vuodesta 2004 viime vuodenvaihteeseen 2023 +55,8 % ja taitettu työeläkeindeksi on noussut vuodesta 2004 vuodenvaihteeseen 2023 vain +41,7 %.

Toisin sanoen pitkään eläkkeellä olevien eläkkeen ostovoima heikkenee enemmän kuin edelleen eläkettä tienaavien eläkkeet. Poikkeuksena tosin viime vuodenvaihteen työeläkeindeksi, koska se oli suurempi kuin palkkakerroin.

Onkin aiheellista kysyä, että mihin lehdistön lietsoma kateus 6,8 % indeksikorotuksesta viime vuodenvaihteessa oikein perustui? Eikö lehdistön kolumnistit suorastaan vainonneet eläkeläisiä, vaikka paskaa jauhoivatkin fakenewsien eli valheellisten väittämien seurauksena!

Lähde: http://www.saadospalvelu.fi/fi/indeksi/indeksiluvut_eri_vuosina

Selventävä lisäys 18:48

Kun lopullista eläkettä lasketaan, niin eläkkeelle näinä aikoina jäävän työeläkekertymä kerrotaan elinaikakertoimella, joka määräytyy kunkin eläkkeelle jäävän syntymävuoden mukaan. Toisin sanoen kertynyt eläke ei olekaan lopullinen vanhuuseläke ja siinä mielessä hyvä eläkekarttuma ei välttämättä lohduta niin paljon, jos siitä esimerkiksi höylätään elinaikakertoimella noin -5 % tai enemmänkin pois riippuen syntymävuodesta. Jotain rukkausta eläkejärjestelmä kyllä vaatisi, ettei pienpalkkaiset eläkeläiset joudu ääritapauksessa lopulta sossun luukulle.

Elinaikakertoimista:

https://www.tyoelake.fi/paljonko-saan-elaketta/elinaikakerroin/

 

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu