Eläketurvakeskuksen ennuste ensi vuoden työeläkeindeksistä on 5,4 %
Eläkevakuutusyhtiö Varma oli jakanut sivustollaan Eläketurvakeskuksen toukokuisen ennusteen eläkeindekseistä ensi vuodelle 2024:
”Eläketurvakeskus (ETK) julkaisi toukokuussa ennusteen vuoden 2024 indekseistä. Työeläkeindeksin ennustetaan olevan hieman suurempi kuin palkkakerroin: työeläkeindeksi nostaisi eläkkeitä vuoteen 2023 verrattuna 5,4 prosenttia ja palkkakerroin 4,4 prosenttia. Tänä vuonna työeläkeindeksin tuoma korotus eläkkeeseen oli 6,8 prosenttia ja palkkakertoimen 3,8.”
Laskeskelin, että mihin inflaatioprosenttiin ja palkansaajien ansiokehitykseen Eläketurvakeskuksen ennuste perustuu. Inflaatioprosentti on ennusteessa 5,73 % ja palkansaajien ansiokehitys on ennusteessa 4,01 %.
Heinäkuun vuosi-inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan 6,4 % ja pistelukuna 121,3. Viittaan heinäkuun puolivälissä kirjoittamaani Puheenvuoroon, kun lasken tässä seuraavaksi sitä, että mikä on heinä-syyskuun vuosi-inflaation muutos, jos kuluttajahintojen pisteluku säilyy samassa eli toisin sanoen inflaatiokehitys pysähtyisi.
”Arvioiden viime vuoden heinä-syyskuun vuosi-inflaatiota saadaan Tilastokeskuksen sivustolta seuraavat indeksiluvut kyseisille kuukausille:
heinäkuu 113,94
elokuu 114,03
syyskuu 114,92
Yllä olevien indeksilukujen keskiarvo on 114,30”
Inflaatiokehityksen pysähtyessä elokuussa 2023 tarkoittaa se sitä, että kuluttajahintojen indeksiluku säilyy lukemassa 121,3, joten siitä voidaan laskea vuosi-inflaation muutos heinä-syyskuusta 2022 kuluvan vuoden vastaavaan aikaan:
((121,3-114,3)/114,3) x 100%=6,12%
Entä jos palkansaajien ansiokehityksen muutos on +4 % ja kuluttajahintojen muutos vähintään +6,1 %, niin mikä on silloin työeläkeindeksi vuonna 2024?
0,8 x 6,1 + 0,2 x 4 = 5,68 %
Summa summarum: Vaikea uskoa, että työeläkeindeksi jää paljon alle 6,0 %, mikäli Eläketurvakeskuksen ennusteet pitivät paikkansa palkansaajien ansiokehityksen suhteen kuluvan vuoden 2023 osalta. Inflaatiokehitys tuskin kääntyy kuitenkaan negatiiviseksi elo-syyskuun aikana. Itse ajattelen, että voin huoleta laskea työeläkkeeni nousevan tammikuussa 2024 vähintään 5,5 %. Hallitus tekee vielä verotuspäätöksensä ensi vuoden budjettiriihen yhteydessä myös eläkkeensaajia koskien, vaikka itse en odota veroprosenttini kuitenkaan nousevan nykyisestä 13 % ylemmäksi.
Uskotko todella johonkin yli viiden prosentin nousuun eläkkeissä. Taitettua indeksiä tullaan satavarmasti muuttamaan jollain keinolla alaspäin, huonompaan suuntaan työeläkkeen saajan kannalta.
Aina on mahdollista luopua, eduskunnan päätöksellä, koko indeksikorotuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän kyse ole uskon asiasta, vaan voimassa olevasta eläkelainsäädännöstä. Älä viitsi Pertti jakaa väärää tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Lainsäädäntöä tältä osin eduskunta voi muuttaa pikapikaa tarvittaessa.
Muistini mukaan jonain taannoisena kriisikautena koko indeksikorotus ohitettiin, koska se olisi ollut ”liian” suuri sopiakseen silloiseen aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Vuode 2022 lopussa työeläkerahastojen suuruus oli 242 mrd euroa.
Työeläkejärjestelmä kestäisi taitetun indeksin palauttamisen puoliväli-indeksiin.
Kestäisi jopa eläkkeitten tasokorottamisen, se lisäisi eläkeläisten ostovoimaa, ja rahaa kiertäisi verotuloina valtion kassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu ainakin pieniä eläkkeitä pitäisi korottaa.
Ilmoita asiaton viesti