Elinaikakerroin heikentää nuorten ikäluokkien työeläkekertymiä merkittävästi

Nuorten eläkkeitä leikkaa merkittävästi elinaikakerroin ja pahimmillaan käsittääkseni jopa yli -10 %. Lisäksi eläke on laskettu vuodesta 2005 lähtien koko työuran ansiotason mukaan, joka suosii pitkiä ja hyväpalkkaisia työuria. Yksityiskohtana muistelen, että ennen vuotta 2005 työeläke laskettiin viimeisen viiden vuoden vuosiansioiden perusteella, jolloin heikoin ja paras vuosiansio jätettiin huomiotta ja eläke määräytyi jäljelle jääneen kolmen vuosiansiolukeman keskiarvon mukaan. (Korjatkaa toki jos olen väärässä 2000-luvun vaihteen eläkelaskelmaperusteista. Olen kyllä yrittänyt hakea tähän tietoon vahvistusta netistä, mutta en ole vain löytänyt sitä.)

Nuorille kertyy käsittääkseni eläkettä 1,5 % vuosiansiosta, jolla tiedolla voi laskea helposti nuorison työeläkertymäksi tämän hetken 36000 euron vuosiansiolla työeläkekertymäksi 40 vuoden työuran jälkeen 21600 euron eläketuloa kuluvan vuoden rahan arvossa, mutta ei siinä vielä kaikki, koska elinaikakertoimella (tässä esimerkissä 0,90) korjattu eläketulo vuodessa olisi 19440 euroa ja se tekee 1620 euroa kuukaudessa. Tästä seikasta ei silti pidä olla erityisen huolissaan, koska työeläkeyhtiön eläkekertymäilmoituksissa ja vanhuuseläkelaskelmissa otetaan oman syntymävuoden elinaikakerroin vanhuuseläkkeen määrää arvioitaessa huomioon.

Kaiketi eläkkeiden ostovoima tosiaankin pienenee nuoremmilla ikäluokilla merkittävästi verrattuna paraikaa vanhuuseläkettä nauttivien eläkkeensaajien tilanteeseen. Mielestäni työeläkejärjestelmä ei ole nyt aivan oikeudenmukainen tulevaisuutta ajatellen juurikin elinaikakertoimen seurauksena. Tästä aiheesta kannattaisi kyllä käydä enemmänkin yhteiskunnallista keskustelua vai odottaako nuoret ikäluokat työelämässä kansantalouden lihavia vuosia, jolloin elinaikakerroin voitaisiin mahdollisesti jopa poistaa työeläkelaskelmista.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu