Elintasosyyllisyyttä on syytä jokaisen tuntea!

Mikä olisi ekologinen tapa olla suomalainen kuluttaja osana markkinataloutta? Ekologisesti parasta olisi, jos toimeentulotasosi on niin pieni, ettei sinulla ole mahdollisuutta kuluttaa kovin paljon luonnonvaroja tai edes palveluita. Palveluiden kuten esimerkiksi pubikännäilyn ja festariharrastuksen oletetaan usein olevan ekologinen tapa kuluttaa, mutta sehän ei pidä paikkaansa, koska kaikki rahansiirto on lopulta riski ympäröivälle luonnolle.

Näinä aikoina puhutaan Suomessa kiertotaloudesta ja hiilineutraalista markkinataloudesta, mutta kukaan ei ajattele sitä paljonko luonnonvaroja syövät uudet hiilineutraalit laitteet ja energiantuottomenetelmät. Ainoa keino pelastaa luonnon monimuotoisuus olisi kuluttaa paljon vähemmän ja aidosta tarpeesta lähtien, eikä kylvää rahaa aina kuin siltä tuntuu. Moni saa ostamalla paremman mielen ja siksi materialistinen shoppailu on aikakautemme eräs addiktiivisimpia asioita, vaikka samalla se tuhoaa meidän luontoa koko maapallolla.

Kiertotalous ei toimi sekään ratkaisuna maapallon luonnon pelastamisessa, vaan ihmiskunnan kulutusta on leikattava radikaalisti ja säätää materialistisille hankinoille mahdollisesti globaali kulutusvero, jonka avulla voitaisiin auttaa luonnon selviytymiskamppailua ihmiskuntaa vastaan. Nykyään materialistiset hankinnat ovat todellakin liian halpoja kännyköistä ja autoista alkaen, varsinkin jos ajattelee kyseisten tuotteiden luontoa kuormittavaa vaikutusta. Globaali ympäristö- tai kulutusvero voisi ohjata koko ihmiskuntaa tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä, eikä silloin ostettaisi muodin mukaisesti tai näyttämisen halusta niinkään paljon materialistisia hankintoja.

Nyt on korkea aika alkaa toimia luonnon pelastamiseksi, koska jopa suomalaisten ostoparatiisikansalaisten ajattelu alkaa olla jo niin vieraantunutta luonnosta ja sen hyvinvoinnista. Itsekin köyhänä kansalaisena ajoittain hairahdun kuluttamaan liiaksi rahaa ja siksi tunnen ajoittain jonkinmoista elintasosyyllisyyttä osana markkinataloutta, vaikka onneksi voin olla tyytyväinen siihen, etten voi kuluttaa mielenmäärin materialistisiin hankintoihin koska olen niin köyhä suomalainen. Kurssi on muutettava globaalissa markkinataloudessa ja nähtävä luonto enemmänkin kotinamme kuin ainoastaan taloudellisena resurssina!

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukulaiset, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu