Energiakriisin hyötyjät?

Elämme ilmeisesti energiariisin alkuvaihetta Suomessa. Aloin miettiä, että mikä olisi paras sähkövoimala tällä hetkellä, kun pörssisähkön keskihinta on viimeisen viikon osalta ollut 49,1 c/kWh, kun nyt tätä blogimerkintääni lauantai alkuillasta kirjoitan.

Oleellinen kysymys on se, että voiko joku energiayhtiö hyötyä korkeasta pörssisähkön hinnasta? Takuulla sellainen energiayhtiö tekee hyvää tulosta, jolla on valmiita voimalaitoksia, vaikka ne hyödyntäisivätkin öljyä tai kivihiiltä. Fossiilisia polttoaineita todennäköisesti käytetään vihreistä huolimatta koko kapasiteetilla Suomessa ensi talvena, jotta yhteiskuntamme huoltovarmuus on turvattu.

Öljyn maailmanmarkkinahinta on liki kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa, mutta nyt kesän aikana öljyn hinta on kääntynyt laskuun. Edelleenkin suuret öljy-yhtiöt tekevät kovia tuloksia, eikä öljyn kysyntä tuskin hiivu sotaisan Venäjän energiareservien jäädessä samanaikaisesti liki käyttämättä, vaikka vielä on epävarmaa, että miten paljon Venäjä voi toimittaa esimerkiksi maakaasua Eurooppaan ensi talvella.

Aika näyttää joudummeko säännöstelytalouteen sähkön käytön suhteen ensi talvella. Samanaikaisesti öljy-yhtiöt tekevät ennätystuloksiaan.

 

Linkit:

https://www.neste.fi/konserni/sijoittajat/markkinatietoa/raakaoljyn-hinta

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu