Entä jos kansaneläkkeeni leikataan pois?

Oletuslaskelmassa verotettavana eläketulonani pelkkä työeläke kuluvana vuonna 2024.

Maksan kansaneläkkeestä 13 % veroa ja nettoan sitä kuukaudessa noin 260 euroa.

Kansaneläkkeen leikkaaminen itseltäni ei köyhdyttäisi itseäni merkittävästi, koska silloin veroprosenttini tippuisi selvästi alle 10 prosentin ja tarkalleen 6,5 prosenttiin. Samalla myös eläkkeensaajan asumistukeni nousisi, jos sen maksuperusteet säilyisivät samana kuin tällä hetkellä.

Toisin sanoen itseäni ei nykyisellä eläkkeiden verotuskäytännöllä ole kovin suurta merkitystä, vaikka kansaneläkkeeni leikattaisiin kokonaan pois. Kaikesta huolimatta toimeentuloni vähentyisi kuukautta kohden noin 70 euroa kansaneläkkeen leikkauksen seurauksena, kun huomioin myös korottuneen asumistuen laskelmassani.

Samalla myös verottaja saisi itseltäni vuodessa 1000 euroa vähemmän verokertymää, ja muutenkin kansaneläkkeeni leikkausefekti jäisi paljon pienemmäksi kuin luulisi. Eläketurvan tason heikentäminen ei muutenkaan olen missään nimessä järkevää alle 2000 euron nettokuukausieläkkeissä, vaan pienen eläketurvan ostovoimaa pitäisi ennemminkin kohentaa. Yhtenä ratkaisuna voisi olla työeläkkeensaajien tuloerojen pienentäminen entisestään, vaikka emme menisikään kansalaispalkkamalliin.

Työeläkkeiden tuloeroja pienennetään jo nyt verotuksellisesti, mutta toinen purevampi vaihtoehto voisi olla eläkekatto. Pieneläkeläisten verotusta pitäisi myös tarkastella, jos eläkkeensaajien ostovoimasta halutaan pitää huolta, vaikka valtiontalouden näkökulmasta lienee jokseenkin mahdotonta lieventää eläkkeensaajien verotusta – vaan lähinnä päinvastoin ja sen myötä vaarana on entistäkin enemmän näivettyvä kansantaloutemme.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu