Entä jos toimittajan kirjoitusta ei julkaista?

Puhumme Suomessa ylpeästi, että olemme maailman johtava sananvapausyhteiskunta. Johtaja ja vanha mediapersoona Jussi Lähde kirjoitti muutama vuosi takaperin, että sanomalehdistö on alun perin tarkoitettu yhteiskunnallisen keskustelun areenaksi ja tämä Jussin kirjoitus jäi koskettavasti mieleeni.

Silti eri mediatalot ja jopa verovaroin rahoitettu Yleisradio leikkaa ja sensuroi yhteiskunnallista keskustelua jopa uutiskommentoinneissa melko paljon. Miksi toisilla kansalaisilla on laajempi sananvapaus mediassa kuin toisilla kansalaisilla? Elämmekö jo piilevästi meritokraattisessa yhteiskunnassa? Miltä sinusta tuntuisi toimittajana, jos kirjoituksesi ei kelpaakaan mediajulkaisun päätoimittajalle? Ehkä olen pikkumainen, mutta miksi asiallinen mielipiteeni on usein sensuroitu sekä Hesarin että Yleisradion uutiskeskusteluissa?

Kerran soitin Aamulehteen 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, kun kiukustuin koska mielipidekirjoitukseni oli jätetty julkaisematta. Aamulehdestä toimittaja sanoi, että ”emme julkaise muuta kuin lehden linjan mukaisia mielipiteitä, eikä meidän tehtävä ole haitata kenenkään liiketoimintaa.” Sitten toimittaja löi luurin korvaani. Olin silloin kirjoittanut tohtori Matti Tolosen moraalittomasta toiminnasta luomuhoitotuotteiden markkinoijana, vaikka vuosikymmenen kuluessa olen pehmentänyt kantaani Tolosen julistusta kohtaan. Terveystuotteiden markkinointi on kuitenkin edelleen hyvin moraalitonta, eikä niiden näyttö perustu useinkaan tieteelliseen tutkimukseen vaan lähinnä myyntiä edistävään markkinointipropagandaan.

Onko jotkut mielipiteet vaarallisia jopa Suomessa? Halutaanko tietyt kansalaiset pitää pimennossa median palstoilta? Miksi? Tänään keskustelin erään oululaisen ystäväni kanssa kävellessämme, että ilman luottamusta ei yhteiskunta voi toimia millään tasolla. Luottamusta pitää vahvistaa myös mediatoiminnassa ja puuttua sensuroiden kansalaiskeskusteluun vasta, jos se rikkoo selvästi mediajulkaisun eettisiä ja periaatteellisia sääntöjä!

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Reagoimattomuus ei ole välttämättä reagointia, jos mielentila on valmis olemaan reagoimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu