EU on heikko toimija globaalissa politiikassa

Kuulin juuri Radio Suomen keskipäivän uutisista toimittaja Kerstin Kronvallin arvion, että Venäjä pyrkii hajottamaan EU:n painoarvoa hoitamalla kahdenkeskeisiä valtiosuhteita yksittäisten EU:n jäsenvaltioiden kanssa. Itselläni juolahti mieleen kysymys Kronvallin näkemyksestä, että mikä todella on EU:n vaikuttavuus globaalissa politiikassa. Itselläni on se käsitys, että EU on moniääninen valtioyhteisö, jolta puuttuu selvä johtajuus ja sitä myöten uskottavuus globaalissa suurvaltapolitiikassa.

Miten EU voisi vahvistua?

Johtajuutta pitäisi keskittää enemmän Brysseliin ja päätöksentekobyrokratiaa pienentää, eikä kysellä kaikkia asioita eri jäsenvaltioiden parlamenteista. Toinen vaihtoehto on se, että EU säilyy heikkona toimijana suurvaltapolitiikassa, eikä tilannetta paranna EU:n sisäinen hajanaisuus. Onhan EU:n jäsenvaltiot tukkanuottasilla milloin mistäkin jopa hyvin olemattomilta tuntuvista asioista kuten kesäajan poistamisesta.

Tarvitaan vääjäämättä vaikuttavampi ja dynaamisempi EU!

Itse kannatan vahvempaa Eurooppaa ja vahvempaa taloudellisesti paremmin pärjäävää EU:ta, jolloin EU:n on pakko haastaa enemmän Kiinaa ja Yhdysvaltoja virtaviivaistamalla vanhoillista hallintokulttuuria. EU:lta puuttuu nähdäkseni oma identiteetti, eikä sitä” kaikkea kivaa kaikille” politiikalla tulla muuttamaan. EU on tienhaarassa, joko jäämme ylihumanistiseksi arvoyhteisöksi tai sitten löydämme EU:lle niin vahvan johtajuuden, joka lopettaa poliittiset kissanristiäiset ja sen jälkeen politiikkaa ohjaa enemmän koko EU:n etu, eikä yksittäisten jäsenvaltioiden kansalliset edut.

Summa summarum

Venäjä ei voi vaikuttaa EU:ta heikentävästi, koska EU:n lähtötaso on jo niin hajaannuksessa että emme puhu edes välttämättä valtioliitosta vaan riitelykerhosta, jossa pyritään pitämään poliittisia toimijoita tyytyväisinä jakopolitiikalla, vaikka jaamme pelkkää velkarahaa! Eroa EU:sta tai ’Fixit’ -ajattelijoille sanoisin vielä lopuksi, että emme pärjää ilman EU:n sisämarkkinoita ja Suomen poliittisten päättäjien pitäisikin kansallisten etujen takia tehdä kaikkensa vahvemman ja virtaviivaisemman EU:n johtajuuden puolesta!

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu