EU:ssa uskottu liiaksi maailmanrauhan mahdollisuuteen

Länsimaissa eikä varsinkaan Euroopassa pidetty sotaa enää sivistyneempien valtioiden ongelmana sen jälkeen kun kylmän sodan tilanne raukesi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena. Lasken sivistyneisiin yhteiskuntiin myös Venäjän, jossa on kuitenkin ajateltu sodasta ja sen mahdollisuuksista toisella tavoin. Kautta maailmanhistorian yhteiskuntien jonkinlaisen järjestäytymisen jälkeen on ihmiskunnan piirissä kuitenkin sodittu.

Toiveajattelulla maailmanrauhaa ei saavuteta koskaan. Sota ja hyökkäyssota ei tietenkään ole kansainvälisten sopimusten mukaista valtiollista toimintaa. Toisaalta on ollut olemassa viime vuosikymmeninä joitakin oikeutetumpia sotia, kuten Kuwaitin vapautussota 1990-luvulla ja Saddam Husseinin hallinnon likvidointi. Ja eihän terrorismin vastaista sotaa New Yorkin 9/11 tapahtumien jälkeen monikaan kyseenalaistanut, kun Osama Bin Laden haluttiin tappaa ja tapettiin terroristikulttihahmona.

Voisiko sittenkin ajatella, että sotimalla on edelleen oikeutus tavoitella maailmanherruutta tai ainakin yrittää vahvistaa oman yhteiskunnan vaikutusta maailmanpolitiikassa. Pitäisi ehkä laajemmin miettiä länsimaissakin, että olemmeko riittävän yhtenäinen voima puolustamaan sotaan saakka omaa länsimaista arvopohjaa. Itse uskon lännen kyllä vähitellen oikeasti heräävän, jos sota leviää Ukrainasta länteen päin.

Venäjä on nähnyt hyvän mahdollisuuden valloitussodalle ja käsitykseni mukaan Putinin hallinon alla ollaan valmistauduttu jo vuosikymmeniä sotaan. On syytä myöntää se tosiasia, että EU:n myötä maailmanrauhaan on uskottu liiaksi. Siksi onkin järkevää varautua koettelemuksiin ennemmin kuin tuudittautua hyväuskoisuuteen edes yhteiskunnan sisäisiä turvallisuusuhkia kohtaan.

Ihminen on jossain tilanteissa todellinen peto toistaan kohtaan, eikä pahuus katoa maailmasta minkäänlaisten YK:n julistusten perusteella. Hyökkääjä ei hyökkää, jos pelote on liiallinen tai sitten hyökkääjä on aivopesty terroristi, joka ei noudata mitään sodankäynnin sääntöjä.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu