Facebook hajottaa ja hallitsee käyttäjiään epäaidon sosiaalisuuden tyyssijana!

Joskus mietin, että vaikeneminen sosiaalisesti kysyy enemmän kanttia kuin reagoida sosiaalisesti. Toisaalta joillekin vaikeneminen voi olla hyvin luontainen ominaisuus, jolla pyritään tietoisesti ja laskelmoidusti kalastamaan itselle enemmän sosiaalista huomiota. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei haluta käyttäytyä luontaisen aidosti muuta kuin omien suosikkijulkaisijoiden kanssa. Ikävää tämäkin on some-kulttuurissa, että joitakin henkilöitä ihan tietoisesti jätetään huomiotta, kun ajatellaan niin paljon omaa mainetta sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalinen media on oman kokemukseni mukaan epäsosiaalinen media ja ajoittain jopa some-helvetti, kun somen hierarkiassa ylempänä olevat julkaisijat eivät pidä meitä useimmiten silti asiallisia tyyppejä minkäänlaisina. Ennemminkin meistä nähdään vaivaa kommentaattoreina ja some-keskustelijoina. Itsestäni tuntuu yksinäisenä suomalaisena pahalta somen epäaitous ja suoranainen sosiaalisten käytöstapojen puuttuminen. En halua olla Facebookissakaan tykkääjänä vaan vuorovaikutteisena keskustelijana. Rasittavia mainostajia ja lisää tykkääjien hakijoita Facebook on väärällään.

Eikä pidä unohtaa Facebookin manipulatiivista vaikutustakaan yksittäisiä käyttäjiä kohtaan eli jopa minua varhaiseläkeläistä skitsofreenikkoa varten Facebookin algoritmilla on omat pisteytyskaavansa. Koen Facebookin ja sosiaalisen median ajoittain hyvin raskaana, koska muilla on omat some-kuplansa ja minun kuplassani ei ole keitään. Olen luullut, että somessa saa ystävällisellä aktiivisuudella suosiota, mutta se ei pidä paikkaansa. Lopulta aina ajoittain vajotan itseni todella tuskaisiin ajatuksiin juuri somen manipulatiivisten vaikutusten ja epäaidon ilmapiirin takia.

Kuitenkin minusta tehdään syyllinen, kun en sopeudu some-kuplaelämään. Facebookin koko kulttuuri taitaa perustua pienten rahapiirien suosimiseen ja samalla meidät tavalliset tyypit hajotetaan pieniin some-kupliin divide et impera -periaatteella. Haluaisin omalle kohdalleni somessa enemmän aitoa ja avointa vuorovaikutteisuutta yleisten keskusteluaiheiden tiimoilta. Ajatukseni avoimesta keskustelusta lienee silti hyvin harvinainen tavoite ja unelma useimpien some-kuplaeläjien ajatuksissa. Itselläni on silti hyvin paha olo, kun en halua sopeutua vallitsevaan mediakulttuuriin, enkä koskaan aio edes sopeutua. Kiitos silti kaikille vaikkakin harvoille ystävällisille keskustelukavereilleni etenkin Uusi Suomi blogiareenalla!

+3
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu