Fortumin tytäryhtiö Uniper voisi lopettaa kaasutoimitukset Saksaan
Meidän veronmaksajien pääasiassa omistama valtionyhtiö Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper ovat pihien saksalaisten kanssa todellisissa vaikeuksissa.
Voisiko Fortum lopettaa kokonaan kaasutoimitukset Saksaan, koska Uniperin Saksan liiketoiminta on pahoin tappiollista tällä hetkellä.
”Helsingin Sanomien mukaan Uniper tekee tappiota noin 50 miljoonan euron päivävauhtia. Kuukaudessa siis puolitoista miljardia euroa.”
(Lähde: Uniperin ja Fortumin umpisolmussa voi häämöttää Suomea auttava käänne – MTVuutiset.fi)
Nyt riittää saksalaisten mielistely ja toivottavasti omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen artikuloi hyvällä saksan kielellään sakemanneille, että peli on laitettava poikki, ellei Fortum saa kaasutoimituksista markkinahintaa.
Fortumin suurimmat osakkeenomistajat:
Valtioneuvoston kanslia – omistusosuus 50,76 %
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen – omistusosuus 1,66 %
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma – omistusosuus 1,17 %
Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo – omistusosuus 1,01 %
Kansaneläkelaitos – omistusosuus 0,72 %
https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/osaketietoa/suurimmat-osakkeenomistajat
Uniperin kaasutoimituksien lopettaminen Saksaan olisi sen välitön itsemurha.
Se saattaisi olla Suomelle vähiten tappiollinen.
Fortumin kaatumisesta tulee vronmaksajille Suomen yrityshistorian suurimmat tappiot.
Ilmoita asiaton viesti
Toki hieman kärjistin sanomaani tarkoituksella avauksessani, koska silloin kusemme ainakin omille nilkoillemme Suomessa, jos pelkästään myhäilemme ja tuemme tappiollista liiketoimintaa pahimmillaan suomalaisten veronmaksajien rahoilla!
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka kauan Suomen omistaohjaus antaa Fortumin omistaman Uniperin tehdä tappiota 50 miljoonaa € / päivä. Jotain rajaa kuitenkin olisi hyvä olla.
Eikö Uniperin voisi antaa vaan kaatua, kuten markkinataloudessa tapana on.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tätä samaa ihmettelen. Lappu luukulle jos rahat loppuu. Fortum ei ole missään vastuussa Uniperin kassasta, tai sitten on tehty jotain kummallisia vääntöjä. Tottahan toki saksalaiset haluaa tyhjentää suomalaisten taskuja niin pitkään kuin mahdollista, sen jälkeen kansallistavat firman.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä joku diili on pakko saada aikaan tai antaa Uniperin ajautua konkurssiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tappiollinen kaasun myynti johtuu kuullema kiinteähintaisista sopimuksista. Vaikka Venäjän hyökkäystä ei osattu ennustaa, pitäaikaisten kiinteähintaisten sopimusten tekeminen on ollut Uniperiltä emämunaus.
Kun ne kiinteät sopimukset loppuvat, uudet sopimukset pitäisi tehdä markkinahintaan. Nyt sillekin on uhkana EU:n tai Saksan itsensä asettama hintakatto. Sitten tullaan mielenkiintoiseen tilanteeseen, jos yksityinen yritys pakotetaan toimimaan tappiollisesti. Kun Uniperin rahat loppuu, toimintakin loppuu. Miten Saksa meinaa sitten hoitaa huoltovarmuuden?
Fortumin johto on suunnitellut Uniperin pilkkomista niin että kaasu- ja hiilivoima eriytettäisiin omakski yhtiökseen. Mikä estää pääomistajaa näin toimimasta. Sen jälkeen Fortumille ei olisi niin suuri vahinko vaikkä tämä eriytetty yhtiö menisi konkurssiin. Emoyhtiö Fortumilla tuskin olisi mitään intressiä pelastaa sitä.
Vielä omituisempaa on saksalaisen ammattiyhdistyksen toiminta. Nyt ay-väki vastustaa Uniperin pilkkomista ja myymistä Saksan valtiolle, aikoinaan sama porukka vastusti kovasti Uniperin myyntiä Fortumille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tappiollinen kaasun myynti johtuu kuullema kiinteähintaisista sopimuksista. Vaikka Venäjän hyökkäystä ei osattu ennustaa, pitäaikaisten kiinteähintaisten sopimusten tekeminen on ollut Uniperiltä emämunaus.”
Uniperin kaasutoiminnan liikevaihto on luokkaa 150 miljardia euroa vuodessa. Viime vuonna tuo liiketoiminta tuotti noin 1 mrd. liikevoittoa. Mitä tapahtuu, jos myyntihinta pysyy vakiona ja ostohinta moninkertaistuu? Miten tuolla päästään 10 miljardin vuositappioon? Senhän pitäisi olla satoja miljardeja.
Selitys löytyy johdannaisista. Uniperin tase oli 31.3.2022 187 miljardia, joista yli 100 miljardia oli johdannaisia. Uniper on siis ulkoistanut 90% hinnannousuriskistään sijoittajille, mutta valitettavasti ei kaikkea.
Olisi mielenkiintoista tietää, ketkä kantavat ulkoistetun riskin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän HS:ssa on hyvä kirjoitus Uniperista. Uniperin ammattiosaston johtaja Harald Seegatz vastustaa Uniperin pilkkomista. Hänen mielestään Saksan valtion omistuksessa yhtiön kehittäminen loppuisi. Seegatz haluaisi Uniperin investoivan vetyteollisuuteen ja nesteytettyyn maakaasuun.
Tuntuu, ettei hän ymmärrä yritystoiminnan periaatteita, eikä hyväksy sitä, että yritys lopettaa kannattamattoman liiketoiminnan.
On myös huomattava, että Saksan valtio on suurin syyllinen syntyneeseen tilanteeseen epäonnistuneella energiapolitiikallaan.
Harald Seegatzin sanoin ”Se ei mene taiteen sääntöjen mukaan. Ei ole hyväksyttävää, että pääomistaja (Saksan valtio enegergiapolitiikan määrääjä) tienaa kun yhtiöllä (Saksan taloudella) menee hyvin, mutta häipyy kun asiat menevät huonosti”.
Seegatz on myös idealisti: ”Mielestäni hyvä enemmistöosakas on vastuussa yhtiöstä läpi huonojen aikojen . Huonot ajat ovat nyt erityisen huonot. Silloin pitäisi seistä yhdessä”.
On huomattava ero yrityksen ja valtion välillä, yritys on vastuussa omistajilleen mutta valtio kansalaisilleen. Yritys voi lopettaa toimintansa, valtio (itse) ei voi.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa ollut huono sopimus Uniperilla tosiaan kaasutoimituksista, jos hinta on sovittu kiinteäksi. Miksi sitten suomalaisen valtionyhtiön pitää subventoida Saksaa alkaneessa energiskriisissä? Hallittu konkurssi voisi olla Uniperille myös yksi vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti