Fortumin valtionohjaus petti sittenkin? Toisaalta Euroopan energiataloudessa eletään force majeure -tilaa!

Valtionohjaus on ilmeisesti pettänyt Fortumin tukiessa Uniperin liiketoimintaa miljardeilla euroilla vuoden alussa. Valtionohjauksen vastaavat virkamiehet eivät ole olleet tehtäviensä tasalla, koska vaikuttaa siltä, että omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on vasta viime päivinä tiedostanut Fortumin Saksan liiketoiminnan vaikeudet. Valtiollinen omistus ei voi olla näin leväperäistä Suomessa tai valtionyhtiöillä ei ole mielestäni mitään tulevaisuutta enää harjoittaa minkäänlaista liiketoimintaa.

Valtioneuvoston kanslian ja valtionyhtiö Fortumin tiedonkulku pitäisi toimia molempiin suuntiin, eikä käydä näin kuten ilmeisesti Uniperin kohdalla on käynyt, että vastaava ministeri saa ehkä lukea mediasta tiedot Fortumin miljardien tukipaketeista Saksaan. Valtioneuvoston valvonta on pettänyt Fortumissa kuluvana vuonna ja tästä ei liene enää mitään epäselvyyttä. Toisin sanoen Marinin hallitus on luottanut omaan virkamieskuntaansa ja Fortumin liiketaloudelliseen johtoon aivan liikaa ja perusteetta, varsinkin kun Hesari on selvittänyt Uniperin tekevän kuukaudessa vähintään miljardin tappiota.

Tuskin monikaan suomalainen veronmaksaja antaa varauksettoman tuen oman valtionyhtiömme toiminalle Uniperin pystyssä pitämisessä. Kyllä rahalla voisi olla käyttöä täällä Suomessakin, mutta nyt Fortumin osingot on levitetty jo etukäteen saksalaisten tukemiseen. Itse annan täältä Oulusta silti varauksettoman tuen omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselle, koska olen jo viime vuosikymmenen lopulla vakuuttunut Tytin kyvyistä hoitaa suomalaisten yhteisiä asioita korkealla kompetenssilla. Viime päivien suomalaisten poliittisten päättäjien kannanottojen mukaan virheitä on tehty omistajaohjauksessa Fortumin osalla ja nyt on korkea aika pyrkiä korjaamaan virheet. Siksi olisi tärkeää, että myös Saksassa ymmärretään energiatalouden elävän Euroopassa force majeure -tilaa.

Uusi Suomi uutisjuttu:

Uniper-kriisi: Tytti Tuppuraiselta viesti suomalaisille – ”Haluamme turvata, ettei veronmaksajille aiheudu ylimääräisiä kustannuksia” | Uusi Suomi

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu