Fortumin visio on ollut hukassa alusta pitäen!

Ihan hyvä tilanneanalyysi Kalevan verkkolehdessä Fortumin seikkailuista, vaikka se voisi olla vielä laajempikin:

”Yksityiset sijoittajat taas tavoittelevat voittoa, vaikka voiton lisäksi heillä voi olla muitakin kuin liiketoimintaan liittyviä päämääriä. Tästä seuraa intressiristiriita, jonka seurauksena yhtiön päätöksenteko voi vaikeutua.”

https://www.kaleva.fi/kun-valtio-omisteinen-porssiyhtio-ajaa-karille-kuk/4800417

Asiahan ei minulle kuulu, mutta miksi valtion suureksi osaksi omistama Fortum lähti voimalla mukaan riskibisnekseen Uniperia valtaamalla? Tekikö aikoinaan jo Lipposen hallitus virheitä yksityistämällä vieden pörssiin huoltovarmuuden kannalta tärkeitä yhtiöitä, kuten Fortumin kohdalla vuonna 1998, kun Imatran voima ja Neste yhdistettiin. Jälkiviisastelua kaiketi, mutta silti virheistä pitäisi kantaa vastuuta ja muuttaa virheellistä politiikkaa.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Fortum

Kommentoin Hesarin pääkirjoitusta 27. heinäkuuta 2022 blogimerkintäni aiheesta:
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008965293.html

Jälkiviisaana on helppoa kysyä, että olisiko Fortumin pitänyt pysytellä etupäässä kotimaisilla markkinoilla ja muissa Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa?

Sitten yksi merkillisyys Fortumin Saksan seikkailussa on se, että kukaan päättäjä ei myönnä edes tehneensä mitään virheitä kansakuntamme huoltovarmuudenkin kannalta hyvin tärkeän yrityksen liki konkurssiin saattamisesta. Miten tämä voi olla mahdollista?

Voi olla helppo uskoa päivän Kalevassa julkaistua toimittajan kirjoitusta Fortumista siinä, että valtiolla ja yksityisten omistajien edut usein risteävät toisistaan ja siksi valtion pitäisi olla selvä enemmistöomistaja valtionyhtiöissä tai sitten valtio voi olla marginaalisempi sijoittaja pörssiyhtiössä, vaikka valtiollista sijoitustoimintaakin voitaneen pitää velkaisena yhteiskuntana hieman erikoisena seikkana.

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu