Häiriöinen käyttäytyminen kumuloituu ihmisten piirissä lapsista vanhuksiin

Vanhempi poikani kysyi tänään kauppareissulla, että miksi ihmiset riitelevät ja miksi jotkut ihmiset kiusaavat toisia. Vastasin, että mielentila ja väsymys saattaa provosoida häiriöistä käyttäytymistä.

Mikä tekee sitten häiriöisestä käyttäytymisestä kumuloituvan eli kasvavan ihmisten piirissä? No tietenkin se häiriöisyyttään purkava ihminen saattaa tehdä usein häiriöiseksi useita muita etenkin läheisissä sosiaalisissa suhteissa olevia henkilöitä.

Toisaalta myös kiusaaminen saattaa jossain piireissä kuten kouluissa tuoda paremman sosiaalisen arvostuksen kuin moni meistä vanhemmista tajuaakaan. Poikani esittämät kysymykset ovat tosi hyviä ja oleellisia koko ihmisyyden kannalta.

Vanha suomalainen viisaus sanoo, että ”kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.” Toisin sanoen, jos meillä kaikilla ihmisillä olisi riittävä älyllinen kapasiteetti ja kulkisimme viisastumisen polulla, niin ihmiset eivät olisi läheskään niin häiriöisiä toisiaan kohtaan mitä aikamme suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu