Havaintoja tiedeviestinnästä osana somen keskustelukulttuuria!

Haluaako suomalainen tieteentekijä käydä vieläkään kansalaiskeskustelua oman erikoisalansa alueella? Itse en korottaisi tieteentekijöitä pelkästään ansioluettelon takia somen keskusteluissa ylitse muiden, ellei hän kykene viestimään selkeästi ja argumentoiden.

Viestintä sosiaalisen median kansalaiskeskusteluissa voi olla erittäin hyvä asia sekä tieteentekijän itsensä kannalta että tietenkin myös yhteiskuntamme kannalta. Toki kunkin ihmisen ajankäyttö sanelee sen, että miten paljon aikaa voimme uhrata somen kansalaiskeskusteluun.

Toisaalta epäilen, että suorien julkisten palautteiden määrät eivät ole edes tieteentekijöillä somen keskusteluissa kovin laajoja, varsinkin jos kategorisoi osan palautteista suoraan asiattomiksi. Viestinävalmiuksien tärkeyden ymmärtäminen olisi hyvin tärkeää tieteentekijälle!

Asiatonta keskustelua ei silti pidä kenenkään sietää somessa, mutta itse some-veteraanina väitän, että kanttia voi kasvattaa somessa. Vain kohtaamalla häiriöiset viestijät voi tehdä hyvin merkittävää kansalaisvaikuttamista ja vaikuttaa somen ilmapiiriin tehokkaimmin.

Haluan kannustaa kaikkia tieteentekijöitä uskomaan asioiden järjestäytymiseen ja olen vakuuttunut, että juuri tiedeyhteisön merkitys julkisena viestijänä tulee kasvamaan yhteiskunnassamme, eikä tätä kehitystä saisi asettua varsinkaan tieteentekijöiden piirissä poikkiteloen.

Lopuksi vinkki vielä kaikille tohtoreille ja professoreille!

Tohtorien ja erityisesti professorien pitäisi olla oman erikoisalansa spesialisteja, jolloin tohtorilta voi odottaa aikakauteen päivitettyä tietämystä omasta erikoisalastaan ja oman erikoisalansa läheistä seuraamista, eikä tohtorin pitäisi muuten edes esiintyä tohtorina somessa. Älä esiinny silti kaikkien alojen asiantuntijana eli älä kerää painetta asioista, joita et voi edes tietää!

KimmoHoikkala

Olen 42-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu