Heikot käyttävät väkivaltaa?

Voiko voima ja hulluus kuitenkaan kovin usein yhdistyä samassa henkilössä? Hullut väkivaltaa käyttävät kansalaiset ovat yhteiskunnassa hyvin pieni vähemmistö.

Voima tuo aina mukanaan vastuun ja on hyvä, että väkivaltaisten henkilöiden joukoissa ei ole useinkaan hullusti voimaa. Väkivaltaan uskovia suomalaisia voi olla silti monia ja itsekin olen joskus humalassa uhonnut aggressiivisesti.

Sanat loppuvat ja aggressiivisuus alkaa potentiaalisena ilmiönä olisikin jokaisen hyvä tunnustaa elämässä. Toki omaakin käyttäytymistä pitäisi kyetä tarkastelemaan kriittisesti, vaikka suuriegoiset henkilöt tähän tuskin useinkaan kykenevät.

Onneksi voimaa omaavat suomalaiset eivät useinkaan tosiaan ole vaaraksi muille kansalaisille, koska muuten väkivaltarikostilastot olisivat takuulla aivan toisennäköiset. Toisaalta väkivaltaa estäviä pidäkkeitä ovat myös rikosoikeudellinen vastuu ja pelko sosiaalisen maineen menetyksestä.

Jengissä voidaan kuitenkin edelleen viljellä väkivaltaista kulttuuria ja voi olla, että väkivalta kuuluu tiiviisti poliisin järjestäytyneisiin rikollisjengeinä pitämiin porukoihin. Jengien aiheuttama väkivaltarikollisuus johtuukin nähdäkseni paljolti esimerkiksi Bandidos ja Hells Angels prätkäkerhoilla vääränlaisesta eettisestä ohjeistuksesta.

Toki taustalla voi olla anarkistista kapinahenkeäkin. Tunsin kerran erään Bandidos kerhon aktiivin ja hän väitti 2010-luvun alussa, että hänen 14 ystävää oli juuri paraikaa vankilassa, josta voisi päätellä, että kyseinen jengi ei ehkä täysin kunnioittanut Suomen lainsäädäntöä.

Itse myönnän hieman ihailleeni prätkäjengien veljellistä ystävyyttä, vaikka en voisi kuvitellakaan kuuluvani väkivaltaa yleisesti ristiriitatilanteissa ja valtataistelussa käyttäviin jengeihin. Vinkkinä moni silti sanoo, että väkivaltaa käyttäviin kansalaisiin ja porukoihin on hyvä pitää etäisyyttä tai suhteet muuten asiallisina.

Älä siis auo turpaasi koskaan liikaa, jos et valmis kantamaan sen mahdollisia seurauksia.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu