Hölmöin yksittäinen hankintani oli oma auto vuonna 2007

Yksityisautoilun kustannukset puhuttaa näinä aikoina paljon lähinnä polttoaineiden hinnan takia ja ajattelin jakaa tässä lyhyesti oman autoilutarinani, sikäli että autoilusta on pääasiassa vain kuluja vaikka joissain elämäntilanteissa omaa autoa ilman on mahdotonta elää. 

Autoni oli halpa Toyota Corolla, mutta maksoin siitä omasta mielestäni ylihintaa. Autokuume todellakin yllätti minut pahasti vuoden 2007 kevätalvella ja olin bongannut Nettiauto.com -sivustolta Toyotan Vaasassa, kun asuin silloin itse vielä Tampereella poikamiesboksissa. Nostin Otto pankkiautomaatista 1000 euroa Tampereen rautatieasemalla jo ennen junaan nousua eli en halunnut edes tingata hinnasta mitään. Pian huomasin, että aloin köyhtyä todenteolla pienen eläkkeeni varassa ja autoa ylläpitäessäni. Olen laskenut omaelämäkerta Kuntoutujan tie päiväkirjaosioon auton mukanaan kustannuksia seuraavasti:

29. marraskuuta 2007 12:08
Pahin rahareikä minulla taitaa tällä hetkellä olla autoni. Lasken tähän seuraavaksi
autostani johtuvia keskimääräisiä kuukausikuluja:
Bensat: 50 euroa x 4 = 200 euroa
Tankkaan autoni keskimäärin kerran viikossa ja tankillinen bensaa maksaa noin
50 euroa.
Vakuutusmaksut: Osakasko ilman bonuksia 537,84 euroa / 12 kuukautta = 44,82
euroa per kuukausi
Huoltokulut: Öljynvaihto vähintään kaksi kertaa vuodessa noin 100 euroa eli
kuukautta kohden noin kahdeksan euroa. Muut huoltokulut lienevät noin 20 euroa
per kuukausi.
Autovero: Noin 100 euroa per vuosi eli noin kahdeksan euroa kuukautta kohden.
Katsastusmaksu: Noin 50 euroa per vuosi eli noin neljä euroa kuukautta kohden.
Autoni vie rahaa meikäläisen ajoilla vähintään 285 euroa kuukaudessa, jonka
voinee pyöristää kolmeensataan euroon!
Olen ajatellut että pidän autoa seuraavaan katsastukseen eli maaliskuuhun
asti. Sitten katson kuinka paljon niin sanottua leimaa varten autooni tarvitsee
panostaa.

Voisi ajatella vastaavanlaisen auton kustannukset noin 2000 km kuukausiajoilla nykypäivänä voivat olla hyvinkin yli 500 euroa kuukaudessa, mutta jos isompia remontteja tulee, niin 500 euroa ei riitä mihinkään. Siksi annan kokemusperäisen neuvon eli alle 1000 euron käyttövaralla kuukaudessa ei kannata autosta haaveilla. Käyttövarana tarkoitan rahasummaa, joka jää jäljelle pakollisten laskujen jälkeen tai muuten on vaarana köyhtyä velan puolelle.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu