HS: Selvä enemmistö suomalaisia ei kannata Erdoganin Turkin myötäilyä Natoon pääsemiseksi
Hesari teki mielipidekyselyn Natosta ja siinä kävi ilmi, että suomalaisista 70 % ei kannata luopumista omista periaatteistamme tai muuttaa lainsäädäntöä Turkin diktaattori Erdoganin saneluiden perusteella. Olen tästä aivan samaa mieltä enemmistön suomalaisia kanssa.
Emme voi alkaa mielistellä Suomessa diktatuurista hallitsijaa, vaan Turkki saa väistyä tieltämme jos näin on pakko käydä. Ulkopoliittisen johtomme kieli keskellä suuta varoen lausutut Turkki kommentit julkisuudessa eivät ole vakuuttaneet ainakaan minua. Turkista käsin ei aleta vaikuttaa meidän suomalaisten itsemääräämisoikeuksiin ja periaatteisiimme pohjoismaisena sivistysvaltiona.
Natoon haluaa silti jo ennätysmäärä suomalaisia samaisen Hesarin kansalaiskyselyn mukaan ja nyt Nato-jäsenyyden kannatusprosentti on jo 79%.
Lähde Hesarin Nato kansalaiskyselyyn:
Olen samaa mieltä kuin Hoikkala ja enemmistö suomalaisista. Arvasin että joustavaselkärankaisia, so. niitä joiden mielestä meidän pitää muuttaa lakejamme Erdoganin mieliksi, löytyy eniten persuista. Ja nämä sitten höpöttävät ”itsenäisyydestä” 😁
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ihmetellyt ulkoministeri Pekka Haaviston hyvin varovaiset lausunnot ja jopa Turkkia mielistelevät puheet eduskunnassa. Kurdit eivät ole terroristeja.
Ilmoita asiaton viesti
Puheiden tasolla voidaan kyllä mielestäni olla myötäkarvaisia tuolle pikkunilkille, se ei maksa mitään. Mutta lakejamme ja periaatteitamme emme lähde myymään.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto käänsi selkänsä kurdeille Erdoganin painostuksen takia. Ei pressa-ainesta.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein arvattu. Tämä käy ilmi mm. seuraavasta 17.5 annetusta puheenvuorosta:
Halla-aho (ps): Minun neuvoni suomalaisille olisi se, ettei meidän pitäisi niin helposti kiipeillä seinille aina kun jossain hiukan rasahtaa.
ja 31.5.2022 annetusta haastattelusta:
Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan julkisuudessa ei pidä käydä keskustelua aseviennin mahdollisista myönnytyksistä.
Edelleen: Ei ole viisasta lähteä julkisesti kertomaan, mistä voimme antaa periksi ja mistä emme. Se tekisi neuvottelemisesta aika hankalaa.
Mitä muuta tällaiset ”neuvot” ovat kuin sitä, että suostutaan siihen, mitä Turkki pyytää. Kaikkihan tämän näkevät. Jos nyt ei aivan kaikki, niin some-ryhmät varsinkin.
Marinin selkeät mielipiteet, että mitään ei anneta Erdoganille periksi, käyvät ilmi seuraavasta:
Marin: ”Toivon, että asiat saadaan ratkaistuksi ennen huippukokousta” ja ”
”Uskon että asiat ratkeavat keskustelemalla ja nyt tarvitaan myös malttia”, Marin sanoi.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasin tuohon gallupiin ja persujen kannattajiin. Halla-aho on toiminut hyvin ja hyvä että hänestä tuli ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja säälittävän Niikon tilalle.
Marin ei ole millään tavoin ilmaissut, että Suomen pitäisi ryhtyä lakejaan muuttamaan Turkin takia.
Ilmoita asiaton viesti
Luotan siihen, että Natossa ymmärretään, minkälaisen riskin Erdogan muodostaa koko Natolle. Jos Turkkia ei haluta erottaa, niin se pitäisi joka tapauksessa saada pikaisesti ymmärtämään, ettei tällainen peli käy.
Ilmoita asiaton viesti
Kun päästään 123% Nato- kannatukseen ollaan jo selvästi voitolla Venäjästä ilman Natoakin
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ylimmän poliittisen johdon päätöksenteon pohjana ovat nykyään Ylen ja kaupallisten toimijoiden teettämät kyselyt eli gallupit.
On aikoihin eletty.
Ilmoita asiaton viesti
Toki poliitikot pelkäävät kansalaismielipidettä, eivätkä uskaltane toimia sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suhtautui gallupeihin vielä viime huhtikuussa ylimielisen halveksivasti Nato-keskustelun käynnistyttyä ja Nato-kannatuksen noustua jo merkittävästi kansalaisten keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
En huomannut tuota, mutta Niinistö on käsittääkseni kääntynyt Naton kannattajaksi omien sanojensa mukaan jo joulukuussa 2021, vaikka itse pidän uskottavampana historiankirjoituksena, että presidentti Niinistöstä tuli vankkumaton Nato-jäsenyyden kannattaja helmikuussa Venäjän alettua hyökkäyssota Ukrainaa kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se hyvä, että kansan ja päättäjien näkemykset ovat edes jossain määrin yhdensuuntaiset. Joskus kyllä päättäjillä oltava rohkeutta johtaa edestä jopa kansalaismielipidettä vastaan.
Gallupit nyt vain luotaavat kansalaisten näkemyksiä eri asioista. Eivät ne kuitenkaan lopulta päätöksenteon pohjana ole olleet, eivät nyt eivätkä ennen. Vaikka gallupvastaajien enemmistö sattuisi esim. kannattamaan kurdien luovuttamista Turkkiin kun Erdogan kehtaa pyytää, ei niin kuitenkaan tehtäisi, koska luovutuksista päättävät oikeusistuimet, eivät gallupit eivätkä kansanäänestykset.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti päätti olla vaatimatta aiemmin ehdottoman välttämättömänä pitämäänsä kansanäänestystä Nato-asiassa kun gallup-lukemat kipusivat korkeuksiin sotilaallisen puolustusliiton puolesta.
Mitään todellista kiirettähän ei ole ollut eikä nyt ole kuten varsin hyvin on havaittu.
Tasavallan presidentin aikaisemmin jo vuosien ajan edellyttämä kansanäänestys olisi ehditty hyvin järjestää vaikka vielä tämän vuoden puolella.
Gallupit sekoittivat aina niin harkitsevan presidentimme pään.
P.S. Mahdollisista luovutuksista päättävät oikeusistuimet eduskunnan säätämien nykyisten lakien mukaan tai eduskunnan mahdollisesti tulevaisuudessa säätämien uusien lakien mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö harasi Suomen natojäsenyyttä vastaan viimeiseen asti kunnes 24.2. tajusi viimein mitä kello oli lyönyt. Ymmärsi samalla, että hänen aikaisemmin vaatimansa kansanäänestys olisi typerintä mitä suomalaiset voisivat tuossa tilanteessa tehdä. Vaikka Niinistö on sen jälkeen toiminut kiitettävästi maailmalla jäsenhakemustamme edistämässä, niin hän ei ole valtiomies jolla on visio, vaan vastuuta pakoillut, kansan selän takana kyyristellyt pelkuri joka uskaltautui esiin vasta kun kansa muutti mieltään. Näin on ikävä kyllä pakko Salesta todeta.
P.S. Juuri noin. Luulitko etten tiennyt?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa vahvasti siltä, ettet edes tiennyt.
Tietäminen ja ymmärtäminen ovat lisäksi vallan eri asioita.
P.S. Kannattaa muistin virkistämiseksi lukea noita viime talven ja kevään ajan lausuntoja, joita tasavallan presidentti antoi välttämättömäksi kokemastaan kansanäänestyksestä verrattuna toistuviin gallup-kyselyihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi, Suomi ja Turkki pääsivät juuri sopuun Ruotsin ja Suomen NATO-jäsenyyksien edellytyksistä.
Ilmoita asiaton viesti