Ilmaisunvapaus on vaarassa suomalaisessa kansalaiskeskustelussa?

Erilaisten mielipiteiden esittäminen nähdään suomalaisessa yhteiskunnassa liian usein edelleen kieroutunein silmin. Mielipiteet itsessään eivät ole vaarallisia ja jopa faktoilta vaikuttavia asioita pitää voida sivistyneessä yhteiskunnassa kyseenalaistaa. Toisaalta emme saisi unohtaa eettistä ohjenuoraa kansalaiskeskustelussa. Silti netin keskusteluissa ja jopa eduskunnassa tulee mielipidekeskustelussa ylilyöntejä varmasti jatkossakin, joten tärkeintä olisikin tunnistaa omat virheensä kansalaiskeskustelijana ja osata tarpeen tullen pyytää anteeksi loukkaamiltaan ihmisiltä.

Olen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kanssa paljolti samaa mieltä, että kansalaisten ilmaisunvapautta ei saa rajoittaa ilman hyvin raskaita syitä. Milloin suomalaisten ilmaisunvapautta voitaisiin edes rajoittaa? Ehkäpä ilmaisunvapaus voidaan viedä pois joissakin nettiyhteisöissä selvien sääntörikkomusten takia eli lähinnä jatkuvan uhkaavan ja herjaavan viestinnän perusteella. Olen itse saanut Twitteriin pysyvän julkaisukiellon, vaikka sitä ihmettelen ja syytän tästä edelleen Suomen Yleisradion ja huijaritilien toimintaa Twitterissä omakohtaisten kokemusteni perusteella, jolloin erehdyin painostettuna kirjoittamaan joitakin epäasiallisia twiittejä.

Muistan melko hyvin aikakauden vuosilta 2007-2010, kun kirjoittelin anonyymisti blogia vuodatus.net blogifoorumilla ja osallistuin myös netin muilla foorumeilla kansalaiskeskusteluun. Noihin aikoihin myös Jussi Halla-ahon blogi Scripta nousi kulttimaiseen ja silloinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini antoi sikamaisia lausuntoja nettikirjoittelijoista. Itse olen sitä mieltä Facebookiin vuonna 2010 liittyneenä ja vuoden 2011 lopulla avoimesti omalla henkilöidentiteetillä kansalaiskeskusteluun osallistuneena, että Timo Soini oli väärässä ja Jussi Halla-aho on edelleen oikeassa puolustaessaan kansalaisten ilmaisunvapautta kaikissa asiakysymyksissä suomalaisessa yhteiskuntakulttuurissa.

Olen huolissani, jos suomalaisten sivistystaso olisi niin huono, että emme kykenisi muodostamaan itsenäisiä ja moraalisesti kestäviä mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista. Omakohtaisesti olen kokenut sosiaalisen median varjopuolen kuten kiusaamisen ja huijarien toiminnan etenkin Twitterissä hyvin raskaasti, enkä siksi aio pyytää anteeksi Yleisradiolle suuntamaani vihapostia Twitterin palveluissa koskaan, koska Ylen käyttäjätilit (@yletv1 ja @yleradio1) Twitterissä pahensivat psykoottista oirekuvaani seuraten minua julkisesti kyseisessä palvelussa, enkä myöskään koskaan enää halua palata Twitterin käyttäjäksi lukemaan komisariotasoisten poliisien flirttivinkkejä.

KimmoHoikkala

Olen 42-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu